Uutiset Koulutus kehitysmaissa

Kouluihin hyökätty viidessä vuodessa toistakymmentä tuhatta kertaa

Tuoreen raportin mukaan aseelliset hyökkäykset kouluja vastaan ovat viime vuosina lisääntyneet. Kouluja käytetään myös esimerkiksi tukikohtina ja pidätyskeskuksina.
Opettaja vahingoittuneessa koulussa
Koulut ovat yhä useammin hyökkäysten kohteena. Kuva koulusta, joka sijaitsee Irakin Länsi-Mosulissa. (Kuva: Sam Tarling / Save The Children)

Hyökkäykset kouluja ja yliopistoja vastaan ovat yleistyneet viime vuosina, varoittaa kansainvälinen koulutusyhteenliittymä Global Coalition to Protect Education from Attack (GCPEA).

Sen eilen julkaistun raportin mukaan vuosina 2013–2017 tehtiin yli 12 700 hyökkäystä oppilaitoksia, näiden henkilökuntaa tai oppilaita vastaan.

Yhteensä 41 maassa tehtiin vähintään viisi hyökkäystä, joista vähintään yksi tahallinen tai johti ihmishenkien menetyksiin. Edellisessä, vuonna 2014 ilmestyneessä seurantaraportissa hyökkäyksiä raportoitiin 30 maassa.

”Opettaminen ja oppiminen on yhä vaarallisempaa. Opiskelijat, opettajat ja akateeminen henkilöstö ovat yhä useammin hengenvaarassa. Koulujen ja yliopistojen tulisi olla turvallisia ja suojaisia paikkoja, mutta asevoimat ja aseistetut ryhmät aiheuttavat niissä edelleen pelkoa ja väkivaltaa”, sanoo GCPEA:n pääjohtaja Diya Nijhowne tiedotteessa.

Erityisen vaikea tilanne on Kongon demokraattisessa tasavallassa, Israelissa ja Palestiinassa, Nigeriassa, Filippiineillä, Etelä-Sudanissa, Syyriassa sekä Jemenissä.

Esimerkiksi Jemenissä yli 1 500 oppilaitosta vahingoittui tai tuhoutui ilmaiskuissa, taistelujen seurauksena tai niitä käytettiin sotilaallisiin tarkoituksiin.

Monesti kohteena ovat tytöt ja naispuoliset opettajat. Esimerkiksi Afganistanissa noin joka neljäs hyökkäys koulutusta vastaan kohdistui tyttökouluihin. Oppilaitoksia käytetään myös esimerkiksi sotilastukikohtina ja pidätyskeskuksina.

74 YK:n jäsenmaata on hyväksynyt turvallisten koulujen julistuksen, jonka tavoitteena on suojella kouluja konfliktien aikana. GCPEA vaatii nyt maita liittymään julistukseen ja toteuttamaan sen vaatimukset.

YK:n lastenjärjestö Unicef arvioi viime vuonna, että yli viidennes lapsista 22 konfliktimaassa ei käy koulua. Se tarkoittaa yhteensä yli 25:tä miljoonaa lasta.

GCPEA on järjestöjen ja muiden tahojen muodostama yhteenliittymä joka edistää koulutusta konflikti- ja katastrofitilanteissa. Puheenjohtajajärjestöinä toimivat tällä hetkellä Pelastakaa Lapset ja Human Rights Watch.

Koulutus kehitysmaissa koulutuslapsetsota ja rauhaaseet & armeijakonfliktiturvallisuus Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Koululaisia pulpetin ääressä Senegalissa

Avunantajat lupasivat miljardipotin koulutuksen edistämiseen

Yli 260 miljoonaa lasta ei käy koulua ja monet koulua käyvistäkään eivät opi riittävästi. Senegalissa järjestetty konferenssi sai avunantajat avaamaan kukkaronnyörinsä, tosin ei vieläkään riittävästi.
Opettaja osoittaa liitutaulua Sudanissa

Unicef: Lähes 30 prosenttia konflikti- ja katastrofimaiden nuorista ei osaa lukea

Nigerissä jopa kolme neljästä nuoresta on lukutaidottomia, selviää YK:n lastenjärjestön tilastoista. Järjestön johtaja kuvaa lukuja ”synkäksi muistutukseksi” kriisien vaikutuksista lapsiin.
Alice Albright, GPE-järjestön toiminnanjohtaja

”Meillä on akuutti koulutuskriisi” – asiantuntijan mukaan sitä ei ratkaista pelkällä rahalla

Koulua käymättömiä lapsia on yhä noin 263 miljoonaa, ja avunantajien tuki koulutukselle on viime vuosina vähentynyt. Suomessa vierailleen yhdysvaltalaisen koulutusasiantuntijan Alice Albrightin mukaan tarvitaan etenkin lisää tietoa siitä, mikseivät lapset käy koulua.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Tora Boran vuoret Nangarharissa Afganistanissa

Tutkimus: Vauvantalkki auttaa rahoittamaan Afganistanin Isisiä ja talebaneja

Afganistanin talkkikaivoksilta päätyy talkkia Pakistanin kautta Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan asti. Kansalaisjärjestön selvityksen mukaan monia kaivoksia kontrolloivat Isis ja talebanit.
Risti

Unicef: Turvapaikanhakijalapsia pitää kuulla muissakin kuin uskonasioissa

Maahanmuuttovirasto aikoo kuulla myös alle 12-vuotiaita lapsia, mikäli nämä ovat kristinuskoon kääntyneestä perheestä. Unicefin mukaan tärkeämpää olisi kehittää lasten kuulemista yleensä.