Korruptiosta tuli pelin henki Brasiliassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Korruptiosta tuli pelin henki Brasiliassa

Monimutkainen ja kallis byrokratia pakottaa yrittäjät kiertämään sääntöjä. Niiden rikkominen on käytännössä ainoa keino välttää konkurssi liike-elämässä.

Brasilialainen graffittitaideteos

Sosiaaliset ja kasvatusprojektit ovat Brasiliassa hyödyntäneet muun muassa graffititaidetta. Asiantuntijoiden mielestä tehokas valistus on tärkeä osa myös korruption vastaista toimintaa. Kuva: Maria Osava / IPS.

(IPS) -- Suuryritysten ja poliitikkojen välisestä lahjonnasta on tullut maan tapa Brasiliassa viime vuosikymmenellä. Sen juuret ovat kuitenkin paljon syvemmällä yhteiskunnan historiassa ja rakenteissa.

Brasiliassa on perinteisesti sallittu voitelu laiminlyöntien peittelemiseksi tai etujen hankkimiseksi. Se toimii myös politiikassa ja on estänyt korruptiorikosten torjuntaa, sanoo yksilöiden ja ryhmien käyttäytymistä tutkiva psykologi Luiz Hanns.

”Tähän yhdistyvät alikehitykselle tyypillinen byrokraattisuus ja loputon määrä sääntöjä, joiden rikkominen on ainoa keino välttää konkurssi liike-elämässä”, Hanns jatkaa.

Hän viittaa espanjalaiseen ja portugalilaiseen epäluottamuksen perinteeseen, joka vaatii tutkimaan ja valvomaan kaikkea toimintaa.

Hannsin mielestä Brasilia pääsee kuiville vain säätämällä ankarat lait ja tehokkaat rangaistukset, lisäämällä rehellisyyttä korostavaa valistusta ja purkamalla byrokratiaa.

Rehellinen häviää

Brasilia on joutunut ”ansaan, jossa kaikki luulevat, että korruptio on pelin henki”, Pernambucon yliopiston politiikan tutkimuksen professori Marcus André Melo arvioi tuoreessa artikkelissaan.

Tässä järjestelmässä häviäjä on se, joka pelaa rehellisesti, hän pohtii.

Tilanne on kehittynyt noin sadan vuoden kuluessa, mutta siitä ei päästä pois asteittaisella kehityksellä. Korruptiopaljastusten aiheuttama kansallinen sokki voisi avata tien todelliseen muutokseen, vaikka vastavoimat ovat yhä vahvoja, Melo sanoo.

Lähes koko nykyinen poliitikkosukupolvi on joutumassa tilille korruptiosta ja rahanpesusta. Korkeimmat johtajat voidaan kuitenkin tuomita vain ylimmässä oikeusasteessa, joka toimii niin hitaasti ja vähin resurssein, että se tarkoittaa käytännössä vapauttavaa tuomiota monille.

Lihajätti voitelee

Poliitikkojen lahjomisen ääriesimerkin tarjosi maailman suurin lihanjalostusyhtiö JBS, joka rahoitti vuoden 2014 vaaleissa 1 829:ää ehdokasta 28 puolueesta. Tiedot on saatu yhtiön omistajilta ja johtajilta, jotka helpottavat tunnustusten avulla tuomioitaan.

Kolmasosa senaattoreista ja 16 kaikkiaan 27:stä osavaltioiden kuvernööristä tuli valituksi JBS:n tuella, josta suurin osa oli laitonta. Tukea saivat myös viime vuonna viralta pantu presidentti Dilma Rousseff ja hänen tilalleen varapresidentin paikalta noussut Michel Temer.

Korruptiotutkintaan joutuneisiin ja osin jo tuomittuihinkin kuuluvat kymmenet kansanedustajat ja kolmasosa Temerin hallituksen 28 ministeristä.

Kesäkuun alkuun mennessä 205 henkeä oli vangittu ja 274 haastettu oikeuteen autopesuksi kutsutussa jutussa. Siinä kymmenet suuryritykset kanavoivat rahaa valtionenemmistöiselle Petrobras-yhtiölle, joka käytti miljoonia päättäjien ja virkamiesten voiteluun vauhdittaakseen julkisia rakennushankkeita.

Presidentti kaasukauppiaana

Presidentti Temer on menettänyt puolen vuoden aikana neljä viidestä erityisavustajastaan, koska heitä epäillään lahjusten ottamisesta.

Tuorein tapaus, kansanedustaja Rodrigo Rocha Loures, kuvattiin huhtikuun lopulla São Paulossa ottamassa vastaan liki 150 000 euron rahalahjaa JBS:n yhteiskuntasuhdejohtajalta Ricardo Saudilta.

JBS:n mukaan kyse oli ensimmäisestä maksuerästä, joita tulisi viikoittain 20 vuoden ajan, jos JBS saisi maakaasua alennushintaan Cuiabán voimalaansa. Valtion Petrobras-yhtiö ostaa kaasun Boliviasta ja myy sitä JBS:n mielestä riistohintaan. Rahalahja oli tarkoitettu Temerille, joka hoitaisi JBS:lle alennuksen.

Jos tapaus vie Temerin syytteeseen, moni kysymys odottaa vastausta. Esimerkiksi, mihin 76-vuotias Temer tarvitsee 20 vuoden tuloja. Ja miksi hän otti 7. maaliskuuta iltamyöhällä vastaan JBS:n omistajan, lahjomisen mestarina tunnetun Joesley Batistan, sopiakseen kaupasta. Tapahtumien kulku on paljastunut Batistan tilaisuudessa tekemästä nauhoituksesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia