Kongressi voitti Nepalin vaalit | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kongressi voitti Nepalin vaalit

Kongressipuolue varmisti itselleen enemmistön Nepalin ensimmäiseen demokraattisesti valittuun parlamentrtiin.

YLE/ Radiouutisille 18.05.1991

Lähes viikon kestäneen ääntenlaskennan jälkeen on Nepalin viime sunnuntain vaalien tulos selvillä. Voittajaksi selviytyi alkuperäisten odotusten mukaisesti kansallinen Kongressipuolue, joka eilen varmisti itselleen enemmistön 205- jäseniseen edustajainhuoneeseen.

Kongressi ei kuitenkaan selvinnyt voittajaksi vaurioitta. Voimakkaaksi osoittautunut Nepalin yhdistynyt marxilais- leniniläinen kommunistipuolue voitti pääkaupunki Katmandun viidestä kansanedustajapaikasta neljä ja tulee jatkossa olemaan vahvan vasemmisto- opposition johdossa.

Kommunistit peittosivat Katmandussa Kongressipuolueen kansallisen johdon pääministeri Krishna Prasad Bhattaraita myöten. Kun Kongressi kuitenkin muodostaa seuraavan hallituksen yksin, nousee pääministeriksi Girija Prashad Koirala, puoluesihteeri, joka valittiin edustajainhuoneeseen pääkaupungin ulkopuolelta.

Uuden pääministerin vanhempi veli johti Kongressipuolueen voittoon maan historian ensimmäisissä monipuoluevaaleissa vuonna 1959. B.P. Koiralan johtama hallitus kaatui kuninkaan palatsivallankaappauksessa ja seurauksena oli 30 vuotta absoluuttista yksinvaltaa.

Tuleva pääministeri Koirala tunnetaan puolueensa oikeistosiiven vetäjänä ja kommunistien katkerana vastustajana. Näin on luultavasti lopullisesti hajonnut se rintama, joka johti kevään 1990 kansannousua ja voitti Nepalille demokratian, monipuoluejärjestelmän ja viime sunnuntain vapaat ja rauhalliset vaalit.

Juhlien jälkeen nepalilaisilla on taas edessään arkipäivä ja maan kuristava köyhyys. Tulevaisuus näyttää, kuinka tehokkaasti demokraattisesti valittu johto kykenee maan valtaviin ongelmiin tarttumaan.

Täällä Juha Rekola - New Delhi

© Muista tekijänoikeudet

Julkaisija: YLE

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia