Uutiset Kongon konflikti

Kongon auttamiseksi järjestetään konferenssi – maa itse ei aio osallistua

Yli 13 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua Kongossa. Maan johdon mukaan kriisiä ei ole.
Käsi ja terveyskuponki
Kongossa tarvitaan apua etenkin aliravitsemuksen hoitamiseksi. (Kuva: EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-NC-ND 2.0)

Genevessä järjestetään perjantaina avunantajien kokous, jonka tarkoituksena on kerätä varoja Kongon demokraattisen tasavallan humanitaarisen avun lisäämiseksi. YK:n arvion mukaan 13,1 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua. Tarkoituksena on saada kokoon 1,38 miljardia euroa.

Epävakaassa Kongossa on ollut pitkään sisällissotia ja kahakoita, mutta etniset ja aseistettujen ryhmien väliset taistelut sekä taistelut maan armeijan kanssa ovat viime aikoina lisääntyneet ja jopa aiemmin rauhalliset alueet ovat muuttuneet levottomiksi. Väkivalta on lisääntynyt etenkin sen jälkeen, kun maan presidentti Joseph Kabila kieltäytyi astumasta syrjään virkakautensa päätyttyä vuonna 2016. Maassa on ollut myös mielenosoituksia, joiden osanottajia turvallisuusjoukot ovat tappaneet.

Viimeisen vuoden aikana ruokapulasta kärsivien määrä on noussut melkein kolmanneksella. Yli neljä miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan. YK:n mukaan kyseessä on yksi maailman monimutkaisimmista ja samalla unohdetuimmista kriiseistä.

Tähän mennessä rahaa on saatu kasaan vasta kymmenesosa tarvitusta. Yksittäisistä maista eniten ovat luvanneet Yhdysvallat, Ruotsi, Belgia ja Iso-Britannia. Suomi kertoi viime viikolla ohjaavansa kevään humanitaarisen avun varainjaossa Kongoon noin 1,9 miljoonaa euroa.

Avun järjestämistä mutkistaa se, että Kongon omat edustajat eivät aio osallistua konferenssiin. Presidentti Kabila on kiistänyt, että maassa olisi humanitaarista kriisiä ja on ilmoittanut boikotoivansa kokousta, kertoo muun muassa The New York Times. Kansainvälisen yhteistyön ministeri Freddy Kita sanoi lehdelle, että avun vaatimisessa on kyse ”demonisointikampanjasta”.

Kabila on saanut kansainvälistä kritiikkiä, koska ei ole suostunut jättämään virkaansa. Uudet vaalit on määrä järjestää joulukuussa, mutta on epäselvää, suostuuko Kabila vetäytymään.

Kongon konflikti avustustyökatastrofiapupolitiikkakonflikti Kongon demokraattinen tasavalta

Lue myös

Ihmisiä Kongon Kasain maakunnassa

Apukokous lupasi Kongolle kolmanneksen maan tarvitsemasta hätäavusta

Avunantajat onnistuivat saamaan kokoon vain vajaan kolmasosan rahasummasta, jota tarvitaan Kongon demokraattisen tasavallan kriisin taltuttamiseen. Maan omat edustajat eivät myönnä kriisin laajuutta ja boikotoivat viime perjantaina järjestettyä kokousta.
Pakolaisia Kongon demokraattisessa tasavallassa

Unohdettu kriisi paisuu Kongossa – ”aiemmin rauhalliset alueet ovat muuttuneet levottomuuspesäkkeiksi”

Kongon kriisi on paisunut uusiin mittoihin, kun aseelliset yhteenotot ovat levinneet aiemmin rauhallisille alueille. Charlotte Ukuba elää taivasalla kahdeksan lapsen kanssa.
Pakolaisleirin asukkaita ja vieraita Kongossa

Väkivalta pahenee Kongossa – ”yksi maailman pahimmista kriiseistä, mutta kukaan ei näytä piittaavaan”

Miljoonat ihmiset ovat paenneet väkivaltaa Kongon demokraattisessa tasavallassa, jonka humanitaarinen kriisi uhkaa kärjistyä. Avustusjärjestöt ponnistelevat hupenevien avustusvarojen kanssa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Palestiinan lippu

Kymmeniä palestiinalaisia tapettu viime viikkojen mielenosoituksissa – joukossa myös alaikäisiä

Israelin tulituksessa on kuollut ainakin 37 mielenosoittajaa maaliskuun lopun jälkeen.
Kaksi lasta auton taakaluukussa

Paluu kotiseudulle arveluttaa monia Irakin pakolaisia

Isisin kukistumisesta huolimatta moni irakilainen pakolainen on yhä leirillä. Maahan jääneet räjähteet, tuhoutuneet kodit ja kostouhka ovat syynä siihen, ettei moni halua palata.
Vaatteita henkareilla

Selvitys: Vaatevalmistajat kertovat aiempaa avoimemmin tehtaiden olosuhteista – moni tunnettu brändi piilottelee tuotantoketjuaan

Vaatevallankumousviikon kunniaksi julkistettu indeksi panee järjestykseen 150 vaatevalmistajaa sen mukaan, miten avoimesti ne kertovat tuotantoketjustaan. Moni on parantanut tapojaan, mutta osa sai nolla pistettä.