Kongon auttamiseksi järjestetään konferenssi – maa itse ei aio osallistua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kongon auttamiseksi järjestetään konferenssi – maa itse ei aio osallistua

Yli 13 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua Kongossa. Maan johdon mukaan kriisiä ei ole.

Käsi ja terveyskuponki

Kongossa tarvitaan apua etenkin aliravitsemuksen hoitamiseksi. Kuva: EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-NC-ND 2.0.

Genevessä järjestetään perjantaina avunantajien kokous, jonka tarkoituksena on kerätä varoja Kongon demokraattisen tasavallan humanitaarisen avun lisäämiseksi. YK:n arvion mukaan 13,1 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua. Tarkoituksena on saada kokoon 1,38 miljardia euroa.

Epävakaassa Kongossa on ollut pitkään sisällissotia ja kahakoita, mutta etniset ja aseistettujen ryhmien väliset taistelut sekä taistelut maan armeijan kanssa ovat viime aikoina lisääntyneet ja jopa aiemmin rauhalliset alueet ovat muuttuneet levottomiksi. Väkivalta on lisääntynyt etenkin sen jälkeen, kun maan presidentti Joseph Kabila kieltäytyi astumasta syrjään virkakautensa päätyttyä vuonna 2016. Maassa on ollut myös mielenosoituksia, joiden osanottajia turvallisuusjoukot ovat tappaneet.

Viimeisen vuoden aikana ruokapulasta kärsivien määrä on noussut melkein kolmanneksella. Yli neljä miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan. YK:n mukaan kyseessä on yksi maailman monimutkaisimmista ja samalla unohdetuimmista kriiseistä.

Tähän mennessä rahaa on saatu kasaan vasta kymmenesosa tarvitusta. Yksittäisistä maista eniten ovat luvanneet Yhdysvallat, Ruotsi, Belgia ja Iso-Britannia. Suomi kertoi viime viikolla ohjaavansa kevään humanitaarisen avun varainjaossa Kongoon noin 1,9 miljoonaa euroa.

Avun järjestämistä mutkistaa se, että Kongon omat edustajat eivät aio osallistua konferenssiin. Presidentti Kabila on kiistänyt, että maassa olisi humanitaarista kriisiä ja on ilmoittanut boikotoivansa kokousta, kertoo muun muassa The New York Times. Kansainvälisen yhteistyön ministeri Freddy Kita sanoi lehdelle, että avun vaatimisessa on kyse ”demonisointikampanjasta”.

Kabila on saanut kansainvälistä kritiikkiä, koska ei ole suostunut jättämään virkaansa. Uudet vaalit on määrä järjestää joulukuussa, mutta on epäselvää, suostuuko Kabila vetäytymään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia