Konfliktitimantteja virtaa yhä Keski-Afrikasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Konfliktitimantteja virtaa yhä Keski-Afrikasta

Timanttien virta Keski-Afrikan tasavallasta maailmanmarkkinoille ei ehtynyt, vaikka kauppa on kielletty kansainvälisellä sopimuksella.

(IPS) -- Timanttien virta Keski-Afrikan tasavallasta maailmanmarkkinoille ei ehtynyt, vaikka kauppa kiellettiin toukokuussa 2013 kansainvälisellä sopimuksella maan ajauduttua sisällissotaan.

Muslimikapinalliset syöksivät pari kuukautta aiemmin vallasta presidentti Francois Bozizen. Pian sen jälkeen kristittyjen joukot aloittivat taistelun muslimeja vastaan.

Maahan perustettiin väliaikainen hallitus, mutta hyökkäykset siviilejä vastaan jatkuvat laajalti. Muslimit on ajettu ahtaalle maan länsiosiin, ja YK:n mukaan käynnissä on etninen puhdistus.

Timanttien salakuljetus Keski-Afrikan tasavallasta oli aiemminkin yleistä, koska kaupalle oli asetettu 12 prosentin vero. Esimerkiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa vero on 3,25 prosenttia. Lähes kolmannes Keski-Afrikan tasavallan timanteista salakuljetettiin Kamerunin tai Sudanin Darfurin kautta, arvioi belgialainen International Peace Information Service.

YK:n mukaan timanttien salakauppaa on käyty kiellon jälkeenkin yli 20 miljoonan euron edestä pääasiassa aseryhmien toiminnan rahoittamiseksi.

Keski-Afrikka on luokiteltu maailman kymmenenneksi suurimmaksi timanttien tuottajaksi, ja se on nyt ainoa kieltolistalla oleva maa.

YK:n mukaan Keski-Afrikan 4,6 miljoonasta asukkaasta noin 2,7 miljoonaa tarvitsee humanitaarista apua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia