Uutiset Syyrian konflikti

Konfliktit vaikuttavat yhä kipeämmin lapsiin – asiantuntijalta ei heru ymmärrystä pakolaisvastaisuudelle

Iso osa syyrialaislapsista on menettänyt jonkun läheisensä konfliktin seurauksena. World Vision -järjestön asiantuntija Brikena Zogaj toivoo rikkailta mailta lapsiystävällisempää pakolaispolitiikkaa. ”Kymmenen vuoden päästä voi olla teidän vuoronne olla autettavana.”
Koululuokallinen lapsia
Syyrian konflikti on vaikuttanut jopa 80 prosenttiin maan lapsista. Kuvassa syyrialais- ja libanonilaislapsia yhteisoppitunnilla Libanonissa vuonna 2016. (Kuva: Adam Patterson / Panos DFID / CC BY 2.0 )

Vajaat 80 vuotta sitten noin 60 miljoonaa eurooppalaista joutui pakenemaan toista maailmansotaa. Siksi Brikena Zogaj, kansainvälisen kehitysyhteistyöjärjestön World Visionin asiantuntija ei ymmärrä rikkaiden maiden pakolaisvastaisia mielenosoituksia tai ylipäätäänkään kielteistä suhtautumista nykypäivän pakolaisiin.

Suomessa marraskuussa vieraillut Zogaj on tehnyt vuosia kehitysyhteistyötä lapsijärjestöissä. Tällä hetkellä hän johtaa Kyproksella yksikköä, joka vastaa World Visionin lastensuojelutoiminnan kehittämisestä Itä-Euroopassa ja Lähi-idässä.

Hän on nähnyt konfliktien vaikutukset lapsiin ja toivoo siksi rikkailta mailta enemmän auttamishalua.

”Kehittyneiden maiden ihmisten tietämättömyys pakolaisista järkyttää minua. Voin kuvitella, että lukutaidottomalla afganistanilaisella ei ole tarpeeksi tietoa, mutta täällä se on eri asia. Kyse on siitä, ettei pakolaisia haluta hyväksyä. Haluan muistuttaa toisesta maailmansodasta: jos suomalaisia autettiin silloin, teidänkin pitää nyt auttaa. Kymmenen vuoden päästä voi olla teidän vuoronne olla autettavina”, hän vetoaa.

EU:n politiikan pitäisi hänen mielestään olla avoimempaa ja aidosti lapsiystävällistä. Pakolaisperheille pitää tarjota kunnolliset mahdollisuudet rakentaa elämänsä alusta.

”Lapsia ei pitäisi ottaa säilöön. He eivät ole ongelmien syy, vaan he kärsivät seurauksista”, hän painottaa.

World Visionin asiantuntija Brikena Zogaj
World Visionin asiantuntijan Brikena Zogaj'n mukaan pakolaislapset ovat osoittaneet yllättävää kykyä toipua traumoistaan. (Kuva: Teija Laakso / maailma.net )

Lapset uhreina

Viime vuoden lopulla Suomessa vieraillut Zogaj on viime vuosina tehnyt töitä muun muassa Syyrian ja Irakin konfliktien parissa ja on huolissaan niiden vaikutuksista lapsiin.

Esimerkiksi Syyriasta on paennut lähes seitsemän vuotta kestäneen sodan aikana noin 5,5 miljoonaa ihmistä ja yli kuusi miljoonaa on paossa maan sisällä. YK:n lastenjärjestö Unicef on arvioinut, että konflikti on vaikuttanut yli 80 prosenttiin maan lapsista.

World Visionin ja muiden kansainvälisten järjestöjen raporttien mukaan lapset kärsivät vaikeista psyykkisistä traumoista. Pelastakaa Lasten viimevuotisen selvityksen mukaan jopa kaksi kolmasosaa Syyrian lapsista on kokenut läheisen menettämisen, haavoittumisen tai kodin pommituksen sodan takia.

Unicef puolestaan kertoi joulun alla, että lasten raiskauksista, pakkoavioliitoista, sieppauksista ja orjuuttamisesta on tullut osa konfliktin perustaktiikkaa muun muassa Syyriassa. Järjestö on huolissaan siitä, että lapsista on tullut etulinjan kohteita maailman konflikteissa.

Zogaj'n näkemys Syyriasta ei ole sen myönteisempi.

”Jotkut lapset eivät ole kokeneet muuta kuin sotaa. Kyse on perustavanlaatuisesta traumasta, johon on puututtava”, hän sanoo.

Kadotettu sukupolvi voidaan pelastaa

Monet järjestöt ovat varoittaneet, että Lähi-idän lapsista uhkaa tulla ”kadotettu sukupolvi”, elleivät nämä saa tukea traumoistaan toipumiseen. Zogaj'n mukaan tulevaisuudenkuva voidaan yhä torjua.

”Kaikilla ihmisillä on sekä sisäistä sietokykyä, mutta sitä pitää vahvistaa, jotta traumoja vastaan voisi taistella”, hän sanoo.

Esimerkiksi World Vision rakentaa pakolaislapsille lapsiystävällisiä tiloja, joissa heille tarjotaan psykososiaalista tukea ja joissa he voivat rauhassa leikkiä ja pelata. Lapsia pyritään myös aktivoimaan ja heille tarjotaan elämäntaitokoulutusta, jotta heidän kehityksensä jatkuisi ja he pystyisivät jatkossa suojelemaan itseään.

Tulokset ovat yllättäneet Zogaj'n itsensäkin. Lapset ovat oppituntien seurauksena esimerkiksi Irakin leireillä aktivoituneet ja kiinnostuneet muun muassa lastensuojelukysymyksistä.

”Lapset ovat paljon toiveikkaampia kuin aikuiset. Ongelmistaan huolimatta he ovat innostuneet ja heidän itseluottamuksensa on vahvistunut”, hän kertoo.

Syyrian konflikti avustustyökatastrofiapukehitysyhteistyölapsetkonflikti IrakSyyria

Lue myös

Syyrialaispakolaisia ja telttoja Libanonissa
Libanoniin on paennut lähes miljoona syyrialaista. Pakolaisia epämuodollisella leirillä Bekaan laaksossa helmikuussa 2017.
(Kuva:
Russell Watkins
/
DFID
/
CC BY 2.0
)
Zaatarin pakolaisleiri Jordaniassa
Moni miespuolinen syyrialaispakolainen on kokenut seksuaalista väkivaltaa. Kuva Jordanian Zaatarin pakolaisleiriltä, jossa osa haastatteluista tehtiin.
(Kuva:
niawag
/
Flickr.com
/
CC BY-NC 2.0
)

”Se on normaalia” – Syyrian kriisissä moni mies on seksuaalisen väkivallan uhri

Konfliktitilanteissa yleisin seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuva ryhmä ovat naiset. Tuoreen selvityksen mukaan Syyrian kriisissä uhreja ovat myös miehet.
Syyrian pakolaisia Turkissa
Alepposta Turkkiin paenneiden Mahir Isan (33), Muhammedin (7), Ahmetin (1), Eysen (11) ja Sidran (10) perhe. Amnestyn mukaan kapinallisten ja hallituksen väliset sovintosopimukset ja piiritykset ovat ajaneet tuhansia kodeistaan Syyriassa.
(Kuva:
Abdurrahman Antakyali
/
EU/ECHO
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Amnesty: Syyrian ”sovintosopimusten” varjolla ajettu tuhansia ihmisiä kodeistaan

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty syyttää Syyrian hallitusta rikoksista ihmisyyttä vastaan. Sen raportin mukaan hallitus on tehnyt kapinallisten kanssa sopimuksia, joiden seurauksena tuhansia ihmisiä on pakkosiirretty kodeistaan.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.
Naisten mielenosoitus Yhdysvalloissa tammikuussa 2017, kyltti "This is what Democracy looks like"
Naiset marssivat Yhdysvalloissa tammikuussa 2017. Se on yksi esimerkki ihmisoikeustaistelun onnistumisista viime vuonna, sanoo HRW.(Kuva: astoller / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

HRW: Viime vuosi osoitti, että ihmisoikeuksia voidaan puolustaa – viisi esimerkkiä

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on huolissaan populistipuolueiden suosiosta mutta muistuttaa, että niitä myös vastustetaan.
Naisviljelijä  pellolla
Valtaosa Afrikan maanviljelijöistä on naisia, mutta harva heistä omistaa maata.(Kuva: Kristin Palitza / IPS)

Tasa-arvon tueksi tarvitaan dataa

Esimerkiksi naisten maanomistuksesta tiedetään vielä melko vähän. Jotta tilannetta voitaisiin parantaa, tarvitaan sukupuolieriteltyä tietoa, kirjoittaa tutkija Jemimah Njuki.