Uutiset Syyrian konflikti

Konfliktit vaikuttavat yhä kipeämmin lapsiin – asiantuntijalta ei heru ymmärrystä pakolaisvastaisuudelle

Iso osa syyrialaislapsista on menettänyt jonkun läheisensä konfliktin seurauksena. World Vision -järjestön asiantuntija Brikena Zogaj toivoo rikkailta mailta lapsiystävällisempää pakolaispolitiikkaa. ”Kymmenen vuoden päästä voi olla teidän vuoronne olla autettavana.”
Koululuokallinen lapsia
Syyrian konflikti on vaikuttanut jopa 80 prosenttiin maan lapsista. Kuvassa syyrialais- ja libanonilaislapsia yhteisoppitunnilla Libanonissa vuonna 2016. (Kuva: Adam Patterson / Panos, DFID / CC BY 2.0)

Vajaat 80 vuotta sitten noin 60 miljoonaa eurooppalaista joutui pakenemaan toista maailmansotaa. Siksi Brikena Zogaj, kansainvälisen kehitysyhteistyöjärjestön World Visionin asiantuntija ei ymmärrä rikkaiden maiden pakolaisvastaisia mielenosoituksia tai ylipäätäänkään kielteistä suhtautumista nykypäivän pakolaisiin.

Suomessa marraskuussa vieraillut Zogaj on tehnyt vuosia kehitysyhteistyötä lapsijärjestöissä. Tällä hetkellä hän johtaa Kyproksella yksikköä, joka vastaa World Visionin lastensuojelutoiminnan kehittämisestä Itä-Euroopassa ja Lähi-idässä.

Hän on nähnyt konfliktien vaikutukset lapsiin ja toivoo siksi rikkailta mailta enemmän auttamishalua.

”Kehittyneiden maiden ihmisten tietämättömyys pakolaisista järkyttää minua. Voin kuvitella, että lukutaidottomalla afganistanilaisella ei ole tarpeeksi tietoa, mutta täällä se on eri asia. Kyse on siitä, ettei pakolaisia haluta hyväksyä. Haluan muistuttaa toisesta maailmansodasta: jos suomalaisia autettiin silloin, teidänkin pitää nyt auttaa. Kymmenen vuoden päästä voi olla teidän vuoronne olla autettavina”, hän vetoaa.

EU:n politiikan pitäisi hänen mielestään olla avoimempaa ja aidosti lapsiystävällistä. Pakolaisperheille pitää tarjota kunnolliset mahdollisuudet rakentaa elämänsä alusta.

”Lapsia ei pitäisi ottaa säilöön. He eivät ole ongelmien syy, vaan he kärsivät seurauksista”, hän painottaa.

World Visionin asiantuntija Brikena Zogaj
World Visionin asiantuntijan Brikena Zogaj'n mukaan pakolaislapset ovat osoittaneet yllättävää kykyä toipua traumoistaan. (Kuva: Teija Laakso / maailma.net)

Lapset uhreina

Viime vuoden lopulla Suomessa vieraillut Zogaj on viime vuosina tehnyt töitä muun muassa Syyrian ja Irakin konfliktien parissa ja on huolissaan niiden vaikutuksista lapsiin.

Esimerkiksi Syyriasta on paennut lähes seitsemän vuotta kestäneen sodan aikana noin 5,5 miljoonaa ihmistä ja yli kuusi miljoonaa on paossa maan sisällä. YK:n lastenjärjestö Unicef on arvioinut, että konflikti on vaikuttanut yli 80 prosenttiin maan lapsista.

World Visionin ja muiden kansainvälisten järjestöjen raporttien mukaan lapset kärsivät vaikeista psyykkisistä traumoista. Pelastakaa Lasten viimevuotisen selvityksen mukaan jopa kaksi kolmasosaa Syyrian lapsista on kokenut läheisen menettämisen, haavoittumisen tai kodin pommituksen sodan takia.

Unicef puolestaan kertoi joulun alla, että lasten raiskauksista, pakkoavioliitoista, sieppauksista ja orjuuttamisesta on tullut osa konfliktin perustaktiikkaa muun muassa Syyriassa. Järjestö on huolissaan siitä, että lapsista on tullut etulinjan kohteita maailman konflikteissa.

Zogaj'n näkemys Syyriasta ei ole sen myönteisempi.

”Jotkut lapset eivät ole kokeneet muuta kuin sotaa. Kyse on perustavanlaatuisesta traumasta, johon on puututtava”, hän sanoo.

Kadotettu sukupolvi voidaan pelastaa

Monet järjestöt ovat varoittaneet, että Lähi-idän lapsista uhkaa tulla ”kadotettu sukupolvi”, elleivät nämä saa tukea traumoistaan toipumiseen. Zogaj'n mukaan tulevaisuudenkuva voidaan yhä torjua.

”Kaikilla ihmisillä on sekä sisäistä sietokykyä, mutta sitä pitää vahvistaa, jotta traumoja vastaan voisi taistella”, hän sanoo.

Esimerkiksi World Vision rakentaa pakolaislapsille lapsiystävällisiä tiloja, joissa heille tarjotaan psykososiaalista tukea ja joissa he voivat rauhassa leikkiä ja pelata. Lapsia pyritään myös aktivoimaan ja heille tarjotaan elämäntaitokoulutusta, jotta heidän kehityksensä jatkuisi ja he pystyisivät jatkossa suojelemaan itseään.

Tulokset ovat yllättäneet Zogaj'n itsensäkin. Lapset ovat oppituntien seurauksena esimerkiksi Irakin leireillä aktivoituneet ja kiinnostuneet muun muassa lastensuojelukysymyksistä.

”Lapset ovat paljon toiveikkaampia kuin aikuiset. Ongelmistaan huolimatta he ovat innostuneet ja heidän itseluottamuksensa on vahvistunut”, hän kertoo.

Syyrian konflikti avustustyökatastrofiapukehitysyhteistyölapsetkonflikti IrakSyyria

Lue myös

Syyrialaisia naisia ja tyttöjä pakolaisleirillä

Suomi lähettää lisäapua Syyriaan

Ulkoministeriö ja Suomen Punainen Risti lähettävät lähes neljä miljoonaa euroa humanitaarista apua Syyriaan, jossa etenkin terveyspalveluista on kipeä pula.
Ranskankielinen "Turkki pommittaa, maailma katselee" -kyltti

Kurdiliike ja terrorismin leima

Länsimaat ovat reagoineet vaitonaisesti Turkin hyökkäyksen Syyrian Afriniin kurdeja vastaan. Käytännössä Turkki onkin voinut sivuuttaa länsimaiden muodon vuoksi esitetyn kritiikin, kirjoittaa Reko Ravela.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Palestiinan lippu

Kymmeniä palestiinalaisia tapettu viime viikkojen mielenosoituksissa – joukossa myös alaikäisiä

Israelin tulituksessa on kuollut ainakin 37 mielenosoittajaa maaliskuun lopun jälkeen.
Kaksi lasta auton taakaluukussa

Paluu kotiseudulle arveluttaa monia Irakin pakolaisia

Isisin kukistumisesta huolimatta moni irakilainen pakolainen on yhä leirillä. Maahan jääneet räjähteet, tuhoutuneet kodit ja kostouhka ovat syynä siihen, ettei moni halua palata.
Vaatteita henkareilla

Selvitys: Vaatevalmistajat kertovat aiempaa avoimemmin tehtaiden olosuhteista – moni tunnettu brändi piilottelee tuotantoketjuaan

Vaatevallankumousviikon kunniaksi julkistettu indeksi panee järjestykseen 150 vaatevalmistajaa sen mukaan, miten avoimesti ne kertovat tuotantoketjustaan. Moni on parantanut tapojaan, mutta osa sai nolla pistettä.