Konfliktimaissa yli 180 miljoonaa ilman puhdasta vettä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Konfliktimaissa yli 180 miljoonaa ilman puhdasta vettä

Likaisesta vedestä seuraa usein tauteja, jotka kurittavat etenkin lapsia. Se on nähty Jemenissä, jossa yli puolet koleraan sairastuneista on lapsia.

Vettä valumassa käsille

Juomaveden puute kurittaa etenkin konflikteista ja epävakaudesta kärsiviä maita. Kuva: Arne Hoel / World Bank Photo Collection / CC BY-NC-ND 2.0.

Konflikteista, väkivallasta ja epävakaudesta kärsivissä maissa elää yli 180 miljoonaa ihmistä, joilla ei ole puhdasta juomavettä, varoittaa YK:n lastenrahasto Unicef.

Esimerkiksi konfliktin kurittamassa Jemenissä vesijärjestelmät ovat romahdusriskissä ja 15 miljoonaa ihmistä ei saa säännöllisesti vettä eikä ole viemäröinnin piirissä. Syyriassa veden tarpeessa on yhtä suuri määrä ihmisiä. Nigerian koillisosissa puolestaan kolme neljäsosaa vesi- ja sanitaatioinfrastruktuurista on tuhoutunut tai vahingoittunut, järjestö kertoo tiedotteessaan.

”Liian monissa tapauksissa vesi- ja sanitaatiojärjestelmiä vastaan on hyökätty, niitä on vahingoitettu tai jätetty korjaamatta niin, että ne ovat romahtamaisillaan. Kun lapsilla ei ole puhdasta vettä ja terveysjärjestelmät ovat raunioina, aliravitsemus ja mahdollisesti tappavat taudit, kuten kolera, seuraavat väistämättä”, sanoo Unicefin vesipäällikkö Sanjay Wijesekera.

Esimerkiksi Jemenissä koleraan on sairastunut yli puoli miljoonaa ihmistä, ja lapsilla on todettu tapauksista puolet.

Niin sanotuissa hauraissa tilanteissa elävien ihmisten todennäköisyys elää ilman puhdasta vettä onkin neljä kertaa suurempi kuin muilla, Unicefin ja WHO:n aiemmin kesällä ilmestyneessä raportissa lasketaan.

Tällä viikolla vietetään maailman vesiviikkoa, jonka järjestää Tukholman kansainvälinen vesi-instituutti SIWI.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia