Uutiset Rauha ja konfliktit

Konfliktien ehkäisy säästäisi miljardeja vuosittain, mutta rahaa käytetään enemmän jälkiseurausten hoitamiseen

YK:n ja Maailmanpankin tuoreen raportin mukaan maailman pitäisi keskittyä enemmän konfliktien ehkäisemiseen. Tällä hetkellä väkivaltaiset konfliktit maksavat jopa 13 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta.
Naisia piirissä
Maailmanpankki ja YK haluavat lisätä investointeja konfliktien ehkäisyyn. Kuvassa naisia konfliktityöpajassa Sudanin Darfurissa. (Kuva: Sojoud Elgarrai / UNAMID / CC BY-NC-ND 2.0)

Konfliktien ehkäiseminen säästää paitsi ihmishenkiä, myös rahaa. Säästö voisi olla jopa 70 miljardia dollaria, eli noin 57,5 miljardia euroa vuodessa, sanovat YK ja Maailmanpankki tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan maailman pitäisi ”suunnata huomionsa uudelleen väkivallan ehkäisemiseen keinona rauhan saavuttamiseksi”. Tällä hetkellä kuitenkin vain murto-osa siitä rahasta, joka menee erilaisiin kriiseihin vastaamiseen ja jälleenrakentamiseen, käytetään ennaltaehkäisyyn.

”Väkivaltaisten konfliktien ehkäiseminen on yksi aikamme kriittisimmistä kehityshaasteista, ja se vaatii enemmän resursseja, innovatiivisia lähestymistapoja ja tehokkaampaa kansainvälistä yhteistyötä”, sanoo Maailmanpankin pääjohtaja Jim Yong Kim tiedotteessa.

Konfliktit ovat viime vuosina pahentuneet. Vuosina 2010–2016 siviilien kuolemat kaksinkertaistuivat ja myös pakolaisena on ennätysmäärä ihmisiä. Konfliktit voivat maksaa jopa 11,2 biljoonaa euroa vuodessa, eli noin 13,3 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta, raportissa kerrotaan.

Raportin mukaan olennaista väkivallan ehkäisyssä on puuttua ihmisten huolenaiheisiin varhain ja tehdä oikeudenmukaista politiikkaa. Menestyneimmät maat ovat onnistuneet esimerkiksi yhdistämään kansalaisyhteiskunnan, naisjärjestöjen, uskonnollisten yhteisöjen ja yksityisen sektorin toiminnan luodakseen rauhaa ja hallitakseen jännitteitä sekä uudistaneet instituutioitaan.

Rauha ja konfliktit konfliktirauhatalous

Lue myös

Suomen lippu

Aseistakieltäytyjäliitto: Kansalaispalvelus rikkoisi pakkotyön kieltoa

Elisabeth Rehnin ajatushautomo ehdotti kaikille pakollista kansalaispalvelusta. Ehdotus epäilyttää Aseistakieltäytyjäliittoa, jonka mukaan asevelvollisuusjärjestelmää pitäisi pikemminkin supistaa.
Kaksi punaista teloitetaan talvella 1918

Kymmeniä suomalaisia aseistakieltäytyjiä teloitettiin vuonna 1918

Tuhannet suomalaiset välttelivät viimeiseen asti aseisiin tarttumista sisällissodan aikana. Useimmiten se vaati käpykaartilaisuutta tai muuta esivallan uhmaamista, mistä seurauksena saattoi olla kuolema.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Bambuesineitä myyvä perhe

Bambu pelastaa maata ja elinkeinoja Intiassa ja Kiinassa

Bambunistutuksella on muun muassa elvytetty tiilitehtaan pilaamaa maata Intiassa. Kaupallisten hyötyjen ohella bambusta on apua ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä se on tehokas hiilinielu.
Kokoussali

Yhdysvallat on ensimmäinen YK:n ihmisoikeusneuvostosta lähtevä maa – ”osoittaa täydellistä piittaamattomuutta perusoikeuksista”

Yhdysvallat kääntää selkänsä kaikille ihmisoikeusloukkausten uhreille ympäri maailman, sanoo Human Rights Watchin johtaja Kenneth Roth.
Suljettujen kauppojen näyteikkunoita

Argentiinan talous uppoaa yhä syvemmälle – yhä useampi työssä käyvä on köyhä

Argentiinan talouskriisi koettelee etenkin pieni- ja keskituloisia. Sähkön, kaasun ja veden hintaa on nostettu presidentti Mauricio Macrin kaudella hurjimmillaan 500 prosenttia. ”Äänestin Macria ja hallitusta viime vaaleissa, mutta nyt se on loppu”, kolmen lapsen isä Miguel Silva, 48, sanoo.