Uutiset Rauha ja konfliktit

Konfliktien ehkäisy säästäisi miljardeja vuosittain, mutta rahaa käytetään enemmän jälkiseurausten hoitamiseen

YK:n ja Maailmanpankin tuoreen raportin mukaan maailman pitäisi keskittyä enemmän konfliktien ehkäisemiseen. Tällä hetkellä väkivaltaiset konfliktit maksavat jopa 13 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta.
Naisia piirissä
Maailmanpankki ja YK haluavat lisätä investointeja konfliktien ehkäisyyn. Kuvassa naisia konfliktityöpajassa Sudanin Darfurissa. (Kuva: Sojoud Elgarrai / UNAMID / CC BY-NC-ND 2.0)

Konfliktien ehkäiseminen säästää paitsi ihmishenkiä, myös rahaa. Säästö voisi olla jopa 70 miljardia dollaria, eli noin 57,5 miljardia euroa vuodessa, sanovat YK ja Maailmanpankki tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan maailman pitäisi ”suunnata huomionsa uudelleen väkivallan ehkäisemiseen keinona rauhan saavuttamiseksi”. Tällä hetkellä kuitenkin vain murto-osa siitä rahasta, joka menee erilaisiin kriiseihin vastaamiseen ja jälleenrakentamiseen, käytetään ennaltaehkäisyyn.

”Väkivaltaisten konfliktien ehkäiseminen on yksi aikamme kriittisimmistä kehityshaasteista, ja se vaatii enemmän resursseja, innovatiivisia lähestymistapoja ja tehokkaampaa kansainvälistä yhteistyötä”, sanoo Maailmanpankin pääjohtaja Jim Yong Kim tiedotteessa.

Konfliktit ovat viime vuosina pahentuneet. Vuosina 2010–2016 siviilien kuolemat kaksinkertaistuivat ja myös pakolaisena on ennätysmäärä ihmisiä. Konfliktit voivat maksaa jopa 11,2 biljoonaa euroa vuodessa, eli noin 13,3 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta, raportissa kerrotaan.

Raportin mukaan olennaista väkivallan ehkäisyssä on puuttua ihmisten huolenaiheisiin varhain ja tehdä oikeudenmukaista politiikkaa. Menestyneimmät maat ovat onnistuneet esimerkiksi yhdistämään kansalaisyhteiskunnan, naisjärjestöjen, uskonnollisten yhteisöjen ja yksityisen sektorin toiminnan luodakseen rauhaa ja hallitakseen jännitteitä sekä uudistaneet instituutioitaan.

Rauha ja konfliktit konfliktirauhatalous

Lue myös

Veistos aseesta, jonka piippu on solmussa

Väkivallattomuus on todellinen vaihtoehto

Väkivallattomuutta kritisoidaan usein siitä, että että se on kaunis ajatus muttei voisi toimia natseja vastaan. Väkivallattomat kampanjat ovat kuitenkin saavuttaneet tavoitteensa jopa tehokkaammin kuin väkivaltaiset, kirjoittaa Juho Matinlauri.
Vessaharja, pönttö ja kumihansikas

Tuntematon vessaharja

Tuntematon sotilas -elokuvan varjolla on myyty niin siivousvälineitä kuin kivennäisvettäkin. Asioista, joihin liittyvät kuolema, kärsimys, sukupolvelta toiselle siirtyvät traumat ja monimutkainen kansainvälinen politiikka, saadaan leppoisia ja yksinkertaisia tekemällä niistä siivousvälineitä, analysoi Nora Luoma.
Kyniä Je suis Charlie -tekstillä

Sadankomitean rauhanpalkinto radikalisoitumisen vastaiselle työlle

Oululaisyhdistyksen radikalisoitumisen estämiseen tähtäävä hanke saa Sadankomitean rauhanpalkinnon tänä vuonna. Järjestö vaati enemmän tukea ääriajattelun juurisyiden kitkemiseen viranomaisten valtuuksien lisäämisen sijasta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Planin digitaalisen oppimisen keskus Delhissä Intiassa

Digiteknologia edistää tasa-arvoa mutta voi aiheuttaa myös takapakkia: ”Tekoälyä kehittävät pääosin keski-ikäiset valkoiset miehet”

Kännyköiden ja netin käyttö kasvaa köyhissäkin maissa kovaa vauhtia, ja se on luonut uusia mahdollisuuksia esimerkiksi parantaa naisten asemaa. Uhkana on kuitenkin kasvava digikuilu sukupuolten välillä, sanoo Planin digitaalisen kehityksen koordinaattori Nora Lindström.
Vettä kaadetaan kanisterista ämpäriin

YK-raportti: Luonnon omat keinot käyttöön vesipulan ratkaisemiseksi

Maailman pitäisi nojata enemmän perinteiseen ja alkuperäiskansojen tietoon, kun etsitään ratkaisuja vesipulaan. Muuten vesipula pahenee, sanovat YK-järjestöt.
Kuvituskuva naisten sukuelinten silpomisesta

Silpomisperinnettä kitkettävä kaikkialla – myös Suomessa elävien yhteisöjen keskuudessa

Suomessa jokaisen velvollisuus on seurata maan lainsäädäntöä, eikä tästä tingitä uskonnollisin perustein kenenkään kohdalla, kirjoittaa Abdirahim Hussein.
Ihmisiä rakennuksen edustalla, grafiikka

Selvitys: Ihmiskaupan uhrit jäävät Suomessa herkästi ilman apua

Yhdenvertaisuusvaltuutetun selvityksen mukaan viranomaisapu ei tavoita läheskään kaikkia ihmiskaupan uhreja. Samaa mieltä ovat uhrien parissa toimivat järjestöt.