Konflikti on romuttanut koulutuksen Jemenissä – useimmat opettajat eivät saa palkkaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Konflikti on romuttanut koulutuksen Jemenissä – useimmat opettajat eivät saa palkkaa

Tällä viikolla tuli kuluneeksi kolme vuotta siitä, kun Saudi-Arabian johtama liittouma alkoi pommittaa Jemeniä. Miljoonien lasten koulutus on sodan seurauksena vaarassa tai keskeytynyt.

Koulutyttöjä ylhäältä päin kuvattuna

Jemeniläisiä koululaisia vuonna 2013. Maan koulutusjärjestelmä on nyt raunioina konfliktin vuoksi. Kuva: Julien Harneis / CC BY-SA 2.0.

Lähes puoli miljoonaa lasta on keskeyttänyt koulun sen jälkeen, kun Jemenin konflikti kärjistyi kolme vuotta sitten. Yhteensä maassa on nyt kaksi miljoonaa lasta, jotka eivät käy koulua, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.

Unicefin eilen julkistaman arvion mukaan yli 2 500 Jemen koulua ei ole käytössä ja kaksi kolmasosaa on vaurioitunut hyökkäyksissä. Seitsemää prosenttia käytetään sotilaallisiin tarkoituksiin tai pakolaisten suojina.

Lähes kolme neljäsosaa julkisten koulujen opettajista ei ole saanut palkkaa yli vuoteen. Miljoonien lasten koulutus on siis vaarassa yhä keskeytyä.

”Kokonaisella lasten sukupolvella on edessään synkkä tulevaisuus, koska koulutusta ei ole tai sen saanti on rajoitettua. Edes ne, jotka ovat pysyneet koulussa, eivät saa tarvitsemaansa laadukasta koulutusta”, sanoo järjestön Jemenin edustaja Meritxell Relaño tiedotteessa.

Myös koulumatkasta on tullut vaarallinen, joten moni vanhempi pitää lapsensa kotona joka tapauksessa. Vaihtoehdoiksi jäävät usein avioituminen, lapsityö tai värväytyminen taistelijaksi. Konfliktin osapuolten arvioidaan värvänneen satoja lapsia riveihinsä.

Tällä viikolla tuli kuluneeksi kolme vuotta siitä, kun Saudi-Arabian johtama liittouma alkoi pommittaa Jemeniä, kohteenaan maan shiialaiset huthikapinalliset. Liittouma on pommittanut myös siviileitä.

Jemen oli köyhä ja kärsi konflikteista jo ennestään, mutta uusin käänne on pahentanut tilannetta. Maan terveysjärjestelmä on käytännössä romahtanut, ja noin 80 prosenttia kansasta, yli 22 miljoonaa ihmistä, tarvitsee humanitaarista apua. Ainakin 8 700 siviiliä on kuollut.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia