Uutiset

Kolumni: Egypti valitsi islamin

Egyptin vaaliuurnilla naisten kävi huonosti, kun kansa äänesti miesvaltaisen islamilaisen parlamentin puolesta.
(Kuva: Ahmed Abd El-Fatah / cc 2.0)

Jo ennen Egyptin parlamenttivaaleja kairolaisen naisjärjestön toimistossa oli apea tunnelma. Verhot oli vedetty ikkunoiden eteen uhkailijoiden takia. Ovet olivat tiukasti lukossa. Järjestön aktiivit olivat nousseet kymmenien tuhansien muiden egyptiläisnaisten kanssa barrikadeille kaatamaan diktatuuria, mutta nyt ilmapiiri oli muuttunut. Oli selvää, että vaaliuurnilla naisille ei kävisi hyvin.

Silti tulos – alle kaksi prosenttia parlamentin paikoista meni naisille – oli tyrmistyttävä. Kun uutta Egyptiä ryhdytään tänä keväänä rakentamaan, sitä rakentaa vain toinen puoli jättimäisestä kansasta. 498 parlamentaarikon joukossa on 8 naista.

Mutta vaalit on pidetty ja sen tulosta on kunnioitettava. "Se että islamistit voittivat 70 prosenttia äänistä, on vastaansanomatonta. Egyptiläiset yksinkertaisesti haluavat politiikkansa vahvasti islamilla maustettuna", kuvailee Brookings-instituutin tutkija Shadi Hamid.

Suuri osa egyptiläisistä on aidosti syvästi uskonnollisia, myös naisista. Moni koulutettu egyptiläisnainen kuitenkin pelkää, että miesten johtama parlamentti hilaa Egyptin islamin nimissä yhä konservatiivisempaan suuntaan.

Kun liki puolet parlamenttipaikoista saanut maltillisena pidetty muslimiveljeskunta nousee hallitusvastuuseen, se joutuu tekemään paljon ikäviä päätöksiä erityisesti talousasioissa.

Neljännes parlamentin kansanedustajista edustaa ääri-islamilaisia salafisteja. He tahtovat Egyptiin tiukan sharia-lain, huivipakon, erilliset koulu- ja työpaikat naisille ja miehille. Jo nyt on helppo arvata, miten salafistit saadaan taivuteltua vaikeiden talouspäätösten taakse. Naisten elämään on helppo ehdottaa yhä uusia rajoituksia, jos paikalla ei ole naisia vastustamassa.

Egyptin kansannousussa on kuitenkin toivon siemen. Jos maahan syntyy aito demokratia, parlamentti valitaan uudelleen muutaman vuoden kuluttua. Silloin jokaisella egyptiläisellä on uudelleen tilaisuus kertoa, mitä mieltä he ovat kuluneiden vuosien uudistuksista.

Jos naiset eivät pidä kokemastaan, on heidän itse ryhdyttävä ajamaan muutosta. Juuri siinä on demokratian hienous.

 

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja ja Suomen UN Womenin hallituksen jäsen. Tämä kolumni on julkaistu alunperin UN Womenin sivuilla.

 

genderuskontohallinto Egypti

Pääuutiset

Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.(Kuva: Subodh Patnaik / Natya Chetana)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen ryhmän johtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.
Kokousväkeä YK:n Kestävän kehityksen seurantakokouksessa New Yorkissa.
Kokoukseen osallistui yli 80 ministeritason valtionjohtajaa sekä lähes 2500 sidosryhmien edustajaa, esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä ja tiedemaailmasta.(Kuva: Freya Morales / UNDP / CC BY-NC-ND 2.0)

Kestävän kehityksen kokous: Sitoumuksia, haasteita ja äitiyspakkauksia

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa jopa 44 maata raportoivat toimistaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumuksista huolimatta toimet ovat kuitenkin tähän asti olleet riittämättömiä. Kokouksessa esiteltiin myös suomalainen äitiyspakkaus muistutuksena lisääntymis- ja seksuaalipalveluiden tärkeydestä.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo. (Kuva: Ralph Combs / CC BY-NC-ND 2.0)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.
Kaksi afgaaninaispakolaista burkhissa.
Naiset saattavat kokea vainoa myös sukupuolensa takia. Vaino voi olla kunniaväkivaltaa, pakkoavioliittoja tai ihmiskauppaa. (Kuva: Luke Powell / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

UN Women: Sukupuoleen perustuva vaino tulisi olla turvapaikkaperuste

Moni sukupuolensa vuoksia vainoa kokenut nainen ei saa turvapaikkaa EU-maista lainsäädännön porsaanreikien vuoksi. Tällaista vainoa voi olla esimerkiksi kunniaväkivalta, pakkoavioliitot tai ihmiskauppa.