Koleraepidemia sulki koulut Sambiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Koleraepidemia sulki koulut Sambiassa

Viime syksynä alkaneessa epidemiassa on kuollut yli 60 ihmistä. Armeija partioi kaduilla ja katumyynti on pääkaupungissa kielletty.

Taloja ja tulvavettä Sambiassa

Likainen vesi ja huonot vessat levittävät koleraa helposti. Kuva Kanyamasta Sambiasta vuonna 2010. Kuva: SuSanA Secretariat / CC BY 2.0.

Sambiassa on jouduttu lykkäämään kouluvuoden alkua koleraepidemian vuoksi. Koulujen oli määrä avautua tällä viikolla, mutta nyt ne pysyvät suljettuna ainakin tammikuun loppuun asti, kertovat kansainväliset ja paikalliset mediat ja järjestöt.

Kolera alkoi levitä Sambiassa syyskuun lopulla ja se on kurittanut erityisesti pääkaupunki Lusakaa ja sen asuinalueita. Tartunnan on vaihtelevien tietojen mukaan saanut jopa 2 900 ihmistä, ja tautiin on kuollut yli 60 ihmistä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan koleran lähteeksi epäiltiin alun perin huonoja kaivoja, mutta tutkimusten mukaan kyseessä saattaa olla myös ruoka. Sambian on sen mukaan sulkenut kolme eteläafrikkalaisen pikaruokaketjun ravintolaa sen jälkeen, kun niiden ruuasta löytyi koleraa aiheuttavaa bakteeria.

Koleran vuoksi kaikki julkiset kokoontumiset ja katumyynti on Lusakassa kielletty. Yökerhojen aukioloaikoja on supistettu ja armeija partioi kaduilla varmistaakseen, että määräyksiä noudatetaan. Taudista erityisesti kärsivään Kanyaman slummiin on julistettu iltaisin ja öisin voimassa oleva ulkonaliikkumiskielto. 

Sambia on aloittanut tällä viikolla rokotekampanjan, jonka tarkoituksena on antaa rokote kahdelle miljoonalle ihmiselle.

Kolera on ripulitauti, jota aiheuttavat saastunut ruoka, vesi, huono hygienia ja sanitaatio. Hoitamattomana se voi johtaa nopeasti kuolemaan, mutta sitä voidaan hoitaa nesteytyksellä ja tarvittaessa antibiooteilla. Maailman terveysjärjestön mukaan tautiin sairastuu vuosittain jopa neljä miljoonaa ihmistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia