Kolera uhkaa miljoonaa aliravittua lasta Jemenissä – ”tragedia on siinä, että tauti on helposti estettävissä” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kolera uhkaa miljoonaa aliravittua lasta Jemenissä – ”tragedia on siinä, että tauti on helposti estettävissä”

Jemenissä on havaittu yli 400 000 koleratapausta. Toivoa on, sillä useimmat saadaan parannettua, mikäli terveyspalveluita vain riittää.

Sanaa, Jemen

Jemenin pääkaupungin Sanaan vanhankaupungin rakennuksia ennen konfliktia. Kuva: Richard Messenger / CC BY-NC 2.0.

Yli miljoona akuutista aliravitsemuksesta kärsivää lasta elää Jemenissä koleraepidemian kurittamilla alueilla. Mikäli he saavat taudin, heidän riskinsä kuolla on ainakin kolminkertainen, varoittaa Jemenissä hoitokeskuksia pyörittävä Pelastakaa Lapset -järjestö.

Kolera alkoi levitä Jemenissä viime syksynä, ja epidemia alkoi uudelleen keväällä. Tautia levittää etenkin likainen vesi, sillä kaksi vuotta kestänyt sisällissota on tuhonnut maan infrastruktuuria ja vesijärjestelmiä sekä myös ison osan terveyskeskuksista ja sairaaloista. Iskuista on syytetty etenkin Jemeniä pommittavaa Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa.

Koleratapauksia on havaittu jo yli 400 000, yhä useammat niistä alle 15-vuotiailla. Tauti on vaarallinen etenkin aliravituille lapsille, joiden vastustuskyky on alentunut. Myös tauti itsessään aiheuttaa aliravitsemusta, Pelastakaa Lapset muistuttaa.

”Tragedia on siinä, että sekä aliravitsemusta että koleraa voidaan helposti hoitaa perusterveydenhuollossa. Sairaalat ja klinikat on kuitenkin tuhottu, hallituksen terveystyöntekijöille ei ole maksettu palkkaa lähes vuoteen ja tärkeän avun saaminen on estetty”, toteaa Pelastakaa Lasten Jemenin maajohtaja Tamer Kirolos tiedotteessa.

Koleraan on kuollut tähän mennessä noin 1 900 ihmistä. Toivoa sairastuneiden pelastamiseksi kuitenkin on, sillä tällä hetkellä 99 prosenttia niistä, jotka pääsevät hoitoon, saadaan parannettua, sanoivat Jemenissä vierailleet YK-järjestöjen johtajat viime viikolla.

Taudin leviämistä ei ole kuitenkaan vielä saatu pysäytettyä eikä hoitoa riitä kaikille. Samaan aikaan yhteensä Jemenissä noin 20 miljoonaa ihmistä, 70 prosenttia koko väestöstä, tarvitsee humanitaarista apua selviytyäkseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia