Uutiset Jemenin konflikti

Kolera uhkaa miljoonaa aliravittua lasta Jemenissä – ”tragedia on siinä, että tauti on helposti estettävissä”

Jemenissä on havaittu yli 400 000 koleratapausta. Toivoa on, sillä useimmat saadaan parannettua, mikäli terveyspalveluita vain riittää.
Sanaa, Jemen
Jemenin pääkaupungin Sanaan vanhankaupungin rakennuksia. (Kuva: Richard Messenger / CC BY-NC 2.0)

Yli miljoona akuutista aliravitsemuksesta kärsivää lasta elää Jemenissä koleraepidemian kurittamilla alueilla. Mikäli he saavat taudin, heidän riskinsä kuolla on ainakin kolminkertainen, varoittaa Jemenissä hoitokeskuksia pyörittävä Pelastakaa Lapset -järjestö.

Kolera alkoi levitä Jemenissä viime syksynä, ja epidemia alkoi uudelleen keväällä. Tautia levittää etenkin likainen vesi, sillä kaksi vuotta kestänyt sisällissota on tuhonnut maan infrastruktuuria ja vesijärjestelmiä sekä myös ison osan terveyskeskuksista ja sairaaloista. Iskuista on syytetty etenkin Jemeniä pommittavaa Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa.

Koleratapauksia on havaittu jo yli 400 000, yhä useammat niistä alle 15-vuotiailla. Tauti on vaarallinen etenkin aliravituille lapsille, joiden vastustuskyky on alentunut. Myös tauti itsessään aiheuttaa aliravitsemusta, Pelastakaa Lapset muistuttaa.

”Tragedia on siinä, että sekä aliravitsemusta että koleraa voidaan helposti hoitaa perusterveydenhuollossa. Sairaalat ja klinikat on kuitenkin tuhottu, hallituksen terveystyöntekijöille ei ole maksettu palkkaa lähes vuoteen ja tärkeän avun saaminen on estetty”, toteaa Pelastakaa Lasten Jemenin maajohtaja Tamer Kirolos tiedotteessa.

Koleraan on kuollut tähän mennessä noin 1 900 ihmistä. Toivoa sairastuneiden pelastamiseksi kuitenkin on, sillä tällä hetkellä 99 prosenttia niistä, jotka pääsevät hoitoon, saadaan parannettua, sanoivat Jemenissä vierailleet YK-järjestöjen johtajat viime viikolla.

Taudin leviämistä ei ole kuitenkaan vielä saatu pysäytettyä eikä hoitoa riitä kaikille. Samaan aikaan yhteensä Jemenissä noin 20 miljoonaa ihmistä, 70 prosenttia koko väestöstä, tarvitsee humanitaarista apua selviytyäkseen.

Jemenin konflikti katastrofiapukonfliktiterveyslapsikuolleisuussairaus/lääkintä Jemen Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Koulutyttöjä ylhäältä päin kuvattuna

Konflikti on romuttanut koulutuksen Jemenissä – useimmat opettajat eivät saa palkkaa

Tällä viikolla tuli kuluneeksi kolme vuotta siitä, kun Saudi-Arabian johtama liittouma alkoi pommittaa Jemeniä. Miljoonien lasten koulutus on sodan seurauksena vaarassa tai keskeytynyt.
Sanaa, Jemen

Pakolaisuus pahenee Jemenissä

Yli 85 000 ihmistä on paennut joulukuun alun jälkeen Jemenissä. Maan humanitaarinen kriisi on maailman pahin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen pitää silmillään kahta kuukuppia.

Kuukautishäpeä rajoittaa naisten elämää ympäri maailman – Tansaniassa rikotaan tabuja kuukupin avulla

Kuukautiset ovat useimmissa kulttuureissa tabu, joka voi aiheuttaa muun muassa hygieniaongelmia ja koulupoissaoloja. Tansanialainen Hyasintha Ntuyeko on käynyt väärien uskomusten kimppuun. Työ on hidasta, sillä maassa on pohdittu jopa sitä, viekö uutuustuote kuukuppi neitsyyden.
Ihmisiä tulvavedessä ajavan rekka-auton lavalla

Ensin kuivuus, sitten tulvat – Somaliassa on satanut eniten yli 30 vuoteen

Somalia on kärsinyt viime vuosina useista peräkkäisistä kuivuuskausista, mutta tänä vuonna on kääntynyt lähes päälaelleen.
Toimittajia ja kameroita murhatun toimittajan muistopaikalla Nicaraguan Managuassa

Nicaragua kuristaa mediaa jo lähes samaan malliin kuin oikeistodiktatuurin aikana

Nicaraguan viime aikojen mielenosoitukset ovat johtaneet siihen, että sananvapaus on pohjamudissa. ”En ole aiemmin joutunut näin kovan hyökkäyksen kohteeksi”, kertoo kriittistä radio-ohjelmaa tekevä toimittaja Luis Galeano.
Seeproja kansallispuistossa

Tutkijat: Luonnonsuojelualueetkaan eivät välty ihmisen vaikutukselta – kolmasosa suojelualueista ”voimakkaan paineen alla”

Monet maat sanovat perustaneensa suojelualueita kansainvälisen sopimuksen mukaisesti, mutta todellisuudessa ihmisen annetaan tuhota alueita, moittii tuore tutkimus.