Uutiset Jemenin konflikti

Kolera uhkaa miljoonaa aliravittua lasta Jemenissä – ”tragedia on siinä, että tauti on helposti estettävissä”

Jemenissä on havaittu yli 400 000 koleratapausta. Toivoa on, sillä useimmat saadaan parannettua, mikäli terveyspalveluita vain riittää.
Sanaa, Jemen
Kolera leviää Jemenissä kovaa vauhtia. Kuvassa pääkaupunki Sanaan vanhankaupungin rakennuksia. (Kuva: Richard Messenger / CC BY-NC 2.0 )

Yli miljoona akuutista aliravitsemuksesta kärsivää lasta elää Jemenissä koleraepidemian kurittamilla alueilla. Mikäli he saavat taudin, heidän riskinsä kuolla on ainakin kolminkertainen, varoittaa Jemenissä hoitokeskuksia pyörittävä Pelastakaa Lapset -järjestö.

Kolera alkoi levitä Jemenissä viime syksynä, ja epidemia alkoi uudelleen keväällä. Tautia levittää etenkin likainen vesi, sillä kaksi vuotta kestänyt sisällissota on tuhonnut maan infrastruktuuria ja vesijärjestelmiä sekä myös ison osan terveyskeskuksista ja sairaaloista. Iskuista on syytetty etenkin Jemeniä pommittavaa Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa.

Koleratapauksia on havaittu jo yli 400 000, yhä useammat niistä alle 15-vuotiailla. Tauti on vaarallinen etenkin aliravituille lapsille, joiden vastustuskyky on alentunut. Myös tauti itsessään aiheuttaa aliravitsemusta, Pelastakaa Lapset muistuttaa.

”Tragedia on siinä, että sekä aliravitsemusta että koleraa voidaan helposti hoitaa perusterveydenhuollossa. Sairaalat ja klinikat on kuitenkin tuhottu, hallituksen terveystyöntekijöille ei ole maksettu palkkaa lähes vuoteen ja tärkeän avun saaminen on estetty”, toteaa Pelastakaa Lasten Jemenin maajohtaja Tamer Kirolos tiedotteessa.

Koleraan on kuollut tähän mennessä noin 1 900 ihmistä. Toivoa sairastuneiden pelastamiseksi kuitenkin on, sillä tällä hetkellä 99 prosenttia niistä, jotka pääsevät hoitoon, saadaan parannettua, sanoivat Jemenissä vierailleet YK-järjestöjen johtajat viime viikolla.

Taudin leviämistä ei ole kuitenkaan vielä saatu pysäytettyä eikä hoitoa riitä kaikille. Samaan aikaan yhteensä Jemenissä noin 20 miljoonaa ihmistä, 70 prosenttia koko väestöstä, tarvitsee humanitaarista apua selviytyäkseen.

Jemenin konflikti katastrofiapukonfliktiterveyslapsikuolleisuussairaus/lääkintä Jemen Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Saudi-Arabian lippu
YK ja Punainen Risti kritisoivat Saudi-Arabiaa, joka on sulkenut Jemenin satamat ja lentokentät.
(Kuva:
Andrew Fackler
/
CC BY-NC 2.0
)

Seitsemän miljoonaa jemeniläistä pysyy hengissä humanitaarisen avun turvin – Saudi-Arabian määräämä saarto on ”katastrofaalinen”

Saudi-Arabian johtama on sulkenut Jemenin satamat ja lentokentät lauantaisen ohjusiskun takia. Hinnat ovat nousseet nopeasti ja esimerkiksi kipeästi tarvittuja kloriinitabletteja ja insuliinia ei saada läpi.
Jemeniläislapsia pakolaisleirillä Djiboutissa
Jemeniläistyttö työntää roskia kottikärryillä pakolaisleirillä Djiboutissa.
(Kuva:
James Jeffrey
/
Suomen IPS
)

Jemeniä pommittavat maat halutaan YK:n häpeälistalle

Lastenoikeusjärjestöjen mukaan ainakin 23:ssa Jemeniin kohdistuneessa ilmahyökkäyksessä on loukkaantunut ja kuollut lapsia. Saudi-Arabian johtama liittouma oli häpeälistalla jo viime vuonna, mutta se poistettiin painostuksen jälkeen.
Nesteytyssuolapakkauksia
Koleran ja muiden ripulitautien oireita hoidetaan esimerkiksi nesteytyssuoloilla.
(Kuva:
Jessica Lucia
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Lähes puolet Jemenin koleratapauksista lapsilla – joku sairastuu joka minuutti

Yli 900 ihmistä on kuollut Jemenissä koleraan. Pelastakaa Lapset varoittaa, että muutaman kuukauden päästä koleratapauksia voi olla satoja tuhansia, sillä maan romahtanut terveysjärjestelmä ei pysty hoitamaan potilaita.

Pääuutiset

Katunäkymä Accrasta Ghanasta
Yrityksillä on yhä tärkeämpi rooli kehityspolitiikassa, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan asiasta pitäisi keskustella lisää. Kuva Ghanan pääkaupungista Accrasta.(Kuva: lucianf / Flickr.com / CC BY 2.0)

Yrityksistä havitellaan kehitysmaiden ongelmien ratkaisijoita – tuoreen tutkimuksen mukaan siihen on vielä pitkä matka

Suomessa on usutettu viime vuosina yrityksiä kehitysyhteistyön pariin, mutta tutkimustieto ilmiöstä on puuttunut. Suomalaistutkimus paljastaa, että yritysten käsitys omasta roolistaan on kaukana köyhyyden vähentämisestä.
Zaatarin pakolaisleiri Jordaniassa
Moni miespuolinen syyrialaispakolainen on kokenut seksuaalista väkivaltaa. Kuva Jordanian Zaatarin pakolaisleiriltä, jossa osa haastatteluista tehtiin.(Kuva: niawag / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

”Se on normaalia” – Syyrian kriisissä moni mies on seksuaalisen väkivallan uhri

Konfliktitilanteissa yleisin seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuva ryhmä ovat naiset. Tuoreen selvityksen mukaan Syyrian kriisissä uhreja ovat myös miehet.
Jonottavien siirtolaisten jalkoja
EU pyrkii estämään siirtolaisten tulon Libyasta Eurooppaan. (Kuva: IFRC / CC BY-NC-ND 2.0)

Video Libyan orjahuutokaupasta herätti maailman – myös Suomessa aiotaan protestoida

Uutiskanava CNN paljasti, että Libyassa myydään siirtolaisia jopa vain muutaman sadan dollarin hinnalla. Nyt asialle vaativat loppua sekä YK että tavalliset kansalaiset.
Tietokoneen näppäimistö ja sormet
Kreikassa opetetaan koodausta paikallisille ja pakolaistaustaisille nuorille.(Kuva: Andrew Writer / CC BY 2.0)

Pakolais- ja kreikkalaisnuorten koodausprojekti tuottaa tuloksia – ”aitoja kohtaamispaikkoja”

Kirkon Ulkomaanavun hankkeessa opetetaan it-taitoja kreikkalais- ja pakolaisnuorille. Hyvien tulosten vuoksi projektia laajennetaan.