Uutiset Jemenin konflikti

Kolera uhkaa miljoonaa aliravittua lasta Jemenissä – ”tragedia on siinä, että tauti on helposti estettävissä”

Jemenissä on havaittu yli 400 000 koleratapausta. Toivoa on, sillä useimmat saadaan parannettua, mikäli terveyspalveluita vain riittää.
Sanaa, Jemen
Jemenin pääkaupungin Sanaan vanhankaupungin rakennuksia. (Kuva: Richard Messenger / CC BY-NC 2.0 )

Yli miljoona akuutista aliravitsemuksesta kärsivää lasta elää Jemenissä koleraepidemian kurittamilla alueilla. Mikäli he saavat taudin, heidän riskinsä kuolla on ainakin kolminkertainen, varoittaa Jemenissä hoitokeskuksia pyörittävä Pelastakaa Lapset -järjestö.

Kolera alkoi levitä Jemenissä viime syksynä, ja epidemia alkoi uudelleen keväällä. Tautia levittää etenkin likainen vesi, sillä kaksi vuotta kestänyt sisällissota on tuhonnut maan infrastruktuuria ja vesijärjestelmiä sekä myös ison osan terveyskeskuksista ja sairaaloista. Iskuista on syytetty etenkin Jemeniä pommittavaa Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa.

Koleratapauksia on havaittu jo yli 400 000, yhä useammat niistä alle 15-vuotiailla. Tauti on vaarallinen etenkin aliravituille lapsille, joiden vastustuskyky on alentunut. Myös tauti itsessään aiheuttaa aliravitsemusta, Pelastakaa Lapset muistuttaa.

”Tragedia on siinä, että sekä aliravitsemusta että koleraa voidaan helposti hoitaa perusterveydenhuollossa. Sairaalat ja klinikat on kuitenkin tuhottu, hallituksen terveystyöntekijöille ei ole maksettu palkkaa lähes vuoteen ja tärkeän avun saaminen on estetty”, toteaa Pelastakaa Lasten Jemenin maajohtaja Tamer Kirolos tiedotteessa.

Koleraan on kuollut tähän mennessä noin 1 900 ihmistä. Toivoa sairastuneiden pelastamiseksi kuitenkin on, sillä tällä hetkellä 99 prosenttia niistä, jotka pääsevät hoitoon, saadaan parannettua, sanoivat Jemenissä vierailleet YK-järjestöjen johtajat viime viikolla.

Taudin leviämistä ei ole kuitenkaan vielä saatu pysäytettyä eikä hoitoa riitä kaikille. Samaan aikaan yhteensä Jemenissä noin 20 miljoonaa ihmistä, 70 prosenttia koko väestöstä, tarvitsee humanitaarista apua selviytyäkseen.

Jemenin konflikti katastrofiapukonfliktiterveyslapsikuolleisuussairaus/lääkintä Jemen Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Sanaa, Jemen
Jemenin pääkaupungin Sanaan vanhankaupungin rakennuksia.
(Kuva:
Richard Messenger
/
CC BY-NC 2.0
)

Pakolaisuus pahenee Jemenissä

Yli 85 000 ihmistä on paennut joulukuun alun jälkeen Jemenissä. Maan humanitaarinen kriisi on maailman pahin.
Britannian kehitysministeri Penny Mordaunt, kollega sekä kaksi  Jemenin pakolaista Djiboutissa
Jemeniin tuodaan ruoka-apua muun muassa Djiboutin kautta. Ison-Britannian kehitysministeri Penny Mordaunt tapasi joulun alla jemeniläisiä pakolaisia Djiboutissa.
(Kuva:
Benet Coulber
/
DFID
/
CC BY 2.0
)

”Kansainvälisen yhteisön on vastustettava barbarismia” – Jemenissä pelätään jälleen nälänhätää

Saudi-Arabian johtama liittouma on helpottanut Jemenin saartoa, mutta siitä huolimatta maahan ei saada riittävästi ruokaa. Nyt tärkeä satama uhkaa mennä kiinni.
Pommitettuja taloja Jemenissä
Konflikti on murskannut Jemenin terveydenhuoltojärjestelmän. Kuvasssa Sa'adan kaupungin tuhoja elokuussa 2015.
(Kuva:
Philippe Kropf
/
United Nations OCHA
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Kurkkumätä palasi Jemeniin – tauti on ollut poissa niin pitkään, että hoitokin on vaikeaa

Kurkkumätä on tartuntatauti, joka on kitketty suurimmasta osasta maailmaa. Nyt sen epäillään palanneen Jemeniin, jossa konflikti on murskannut terveysjärjestelmän.

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.
Maanviljelijä ja härkä
Sambialainen maanviljelijä Lameck Sibukale iloitsee kylään perustetusta säästöryhmästä, jonka ansiosta hän onnistui hankkimaan viime vuonna menettämänsä härän tilalle uuden.(Kuva: Friday Phiri / IPS)

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Mielenosoittaja ämyrin kanssa
Viime vuonna ihmisoikeuksia myös puolustettiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vuosiraportissaan.(Kuva: Sam Rodgers / CC BY-NC 2.0)

Amnestyn vuosiraportti: Viha muuttunut sanoista teoiksi – Suomelle moitteita translaista

Viime vuonna maailman johtajat polkivat kilvan ihmisoikeuksia, mutta kansa myös ryhtyi kapinoimaan ihmisoikeusloukkauksia vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.