Uutiset Somalian kehitys

Kolera leviää Somaliassa

Kansainvälinen yhteisö on tekemässä samat virheet kuin vuonna 2011, kun Somaliassa oli viimeksi nälänhätä, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö.
Etenkin lapset kärsivät nälästä Somaliassa. Kuvan lapset jonottavat ruokaa Mogadishussa. (Kuva: AMISOM Photo/Tobin Jones / CC0 1.0)

Koleratapausten määrä on kasvanut rajusti nälänhädän partaalla olevassa Somaliassa. Maassa on tämän vuoden alun ja maaliskuun 8. päivän välillä havaittu YK:n mukaan lähes 9 200 koleratapausta, jotka ovat johtaneet 232 ihmisen kuolemaan.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan helmikuun tapauksista 85 prosenttia havaittiin naisilla sekä alle 5-vuotiailla lapsilla.

Myös Somaliassa avustustyötä tekevä Pelastakaa Lapset -järjestö kertoo, että sen klinikoilla on havaittu koleratapausten nopeaa lisääntymistä. Järjestön mukaan ilmassa ovat nyt "kaikki varoitusmerkit" katastrofista, joka on vielä vältettävissä.

Somalia kärsii kovasta kuivuudesta, ja noin 6,2 miljoonaa ihmistä, puolet väestöstä, tarvitsee apua. Kuivuus on saanut monet turvautumaan likaiseen veteen. Saastuneen veden ja ruuan levittämä kolera tarttuu herkästi etenkin lapsiin, jotka ovat nälän takia jo valmiiksi heikossa kunnossa.

Somalia on avustusjärjestöjen erityinen huolenaihe, sillä maassa oli vuonna 2011 nälänhätä, jonka seurauksena noin 260 000 ihmistä kuoli. Kansainvälistä yhteisöä on syytetty viivyttelystä virallisen nälänhätäjulistuksen antamisessa. Nyt kuivuus on vielä pahempi, Pelastakaa Lapset varoittaa. Satoja ja karjaa on tuhoutunut ja monet yhteisöt ovat ilman puhdasta vettä. 250 000 ihmistä on paennut kuivuutta, ja koleran lisäksi myös lasten keuhkokuumetapaukset ovat lisääntyneet.

"Kun ottaa huomioon todisteiden merkittävyyden, kärsimyksen laajuuden ja vuoden 2011 muistot, kansainvälisen yhteisön reaktio Somalian lasten kriisiin on häpeällisen riittämätön", kritisoi Pelastakaa Lasten Somalian maajohtaja Hassan Noor Saadi järjestön tiedotteessa.

Myös YK on vaatinut pääsihteeri António Guterresia myöden pitkin kevättä kansainvälistä yhteisöä kääntämään huomionsa Somaliaan. Toisaalta huomiota tarvitsevat myös muut maat: YK:n humanitaarisen avun päällikkö Stephen O’Brien varoitti viikonloppuna, että käynnissä on pahin humanitaarinen kriisi sitten YK:n perustamisen. Etelä-Sudan, Nigeria, Jemen ja Somalia ovat kaikki nälänhädän partaalla tai jo nälänhädässä, ja niiden auttamiseen tarvittaisiin 4,4 miljardia dollaria, josta vain murto-osa on saatu kasaan.

Ylen mukaan Suomessa ainakin Punainen Risti sekä Kirkon Ulkomaanapu ovat laajentamassa kampanjointiaan avun lisäämiseksi.

Somalian kehitys avustustyökatastrofiapulapsetruokaterveys Somalia Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Mogadishu lokakuun 2015 pommi-iskun jälkeen
Pommi-iskut aiheuttivat Mogadishussa valtavaa tuhoa.
(Kuva:
Tobin Jones
/
AMISOM Public Information
/
CC0 1.0
)

Kirkon Ulkomaanavun kumppanin toimisto romahti Somalian pommi-iskussa

KUA:n maajohtaja Mika Jokivuori oli viikonloppuna Mogadishussa, jossa tapahtui vuosiin pahin terrori-isku. Hänen mukaansa monet etsivät vielä läheisiään iskun jäljiltä.
Talon raunioita Mogadishussa pommi-iskun jäljiltä
Somalian pommi-isku teki laajaa tuhoa.
(Kuva:
Tobin Jones
/
AMISOM Public Information
/
CC0 1.0
)

Somalian pommi-iskut tuomittu laajasti

Maailman johtajat ovat esittäneet surunvalitteluja Somalialle, jossa yli 200 ihmistä kuoli viikonlopun pommi-iskuissa. Sosiaalisessa mediassa ihmetellään, miksi isku ei saa enempää huomiota.
Somalimaalaisen Sheikh Awaaren kylän asukkaita
Kuivuus on koetellut tänä vuonna muun muassa Somalimaassa sijaitsevan Sheikh Awaaren kylää. Moni on lähtenyt etsimään parempaa elämää muualta.
(Kuva:
Anouk Delafortrie
/
European Commission DG ECHO
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Raha-apu torjui nälänhädän Somaliassa

Somalian ruokakriisin uhreja autettiin tänä vuonna etenkin rahalla. Jo kuukausi ensimmäisen katastrofivaroituksen jälkeen 1,4 miljoonaa ihmistä oli pelastettu nälänhädältä.

Pääuutiset

Katunäkymä Accrasta Ghanasta
Yrityksillä on yhä tärkeämpi rooli kehityspolitiikassa, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan asiasta pitäisi keskustella lisää. Kuva Ghanan pääkaupungista Accrasta.(Kuva: lucianf / Flickr.com / CC BY 2.0)

Yrityksistä havitellaan kehitysmaiden ongelmien ratkaisijoita – tuoreen tutkimuksen mukaan siihen on vielä pitkä matka

Suomessa on usutettu viime vuosina yrityksiä kehitysyhteistyön pariin, mutta tutkimustieto ilmiöstä on puuttunut. Suomalaistutkimus paljastaa, että yritysten käsitys omasta roolistaan on kaukana köyhyyden vähentämisestä.
Zaatarin pakolaisleiri Jordaniassa
Moni miespuolinen syyrialaispakolainen on kokenut seksuaalista väkivaltaa. Kuva Jordanian Zaatarin pakolaisleiriltä, jossa osa haastatteluista tehtiin.(Kuva: niawag / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

”Se on normaalia” – Syyrian kriisissä moni mies on seksuaalisen väkivallan uhri

Konfliktitilanteissa yleisin seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuva ryhmä ovat naiset. Tuoreen selvityksen mukaan Syyrian kriisissä uhreja ovat myös miehet.
Jonottavien siirtolaisten jalkoja
EU pyrkii estämään siirtolaisten tulon Libyasta Eurooppaan. (Kuva: IFRC / CC BY-NC-ND 2.0)

Video Libyan orjahuutokaupasta herätti maailman – myös Suomessa aiotaan protestoida

Uutiskanava CNN paljasti, että Libyassa myydään siirtolaisia jopa vain muutaman sadan dollarin hinnalla. Nyt asialle vaativat loppua sekä YK että tavalliset kansalaiset.
Tietokoneen näppäimistö ja sormet
Kreikassa opetetaan koodausta paikallisille ja pakolaistaustaisille nuorille.(Kuva: Andrew Writer / CC BY 2.0)

Pakolais- ja kreikkalaisnuorten koodausprojekti tuottaa tuloksia – ”aitoja kohtaamispaikkoja”

Kirkon Ulkomaanavun hankkeessa opetetaan it-taitoja kreikkalais- ja pakolaisnuorille. Hyvien tulosten vuoksi projektia laajennetaan.