Kokankasvatus kiihtyy taas Boliviassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kokankasvatus kiihtyy taas Boliviassa

Kokapensaan viljely on hiljalleen yleistynyt uudelleen Boliviassa. Maa sai takavuosina Yhdysvaltain painostuksen alla pakotetuksi talonpojat vähentämään huumekasvin kasvatusta. Hallituksen mukaan uusia kokaviljelmiä syntyy taas samaa tahtia kuin vanhoja hävitetään.

Viljelijät suivaantuivat pakkotoimista, ja tilanne kärjistyi paikoin yhteenotoiksi. Bolivian johto siirtyikin muutama vuosi sitten kannustamaan talonpoikia tukiaisilla muiden kasvien viljelyyn.

Kaksi vuotta sitten linja muuttui uudelleen, ja pakkokeinot otettiin taas käyttöön. Nyt ollaan tilanteessa, jossa hallituksen mukaan uusia kokaviljelmiä syntyy samaa tahtia kuin vanhoja hävitetään.

"Kun hallitus on häviöllä, se puhuu tasapelistä, ja kun peli on tasan, se väittää voittavansa", kuittaa opposition kansanedustaja ja kokankasvattajien johtaja Evo Morales. Hän oli viime vuoden presidentinvaaleissa Sosialismiliikkeen (MAS) ehdokkaana ja jäi yllättävän täpärästi kakkoseksi.

Bolivian laki sallii tietyn määrän kokapensaan kasvatusta perinteiseen ja lääketieteelliseen käyttöön.

Nyt Chaparen alueella on eri arvioiden mukaan "ylimääräisiä" viljelmiä 5 000 - 10 000 hehtaaria. Moralesin vaalimenestys rohkaisi osaltaan viljelijöitä puolustamaan perinteistä elinkeinoaan.

Moni viljelijä on ottanut vastaan valtion tuen vaihtoehtoisille kasveille ja jatkanut kokankasvatusta toisilla alueilla. Moralesin ja talonpoikien mukaan banaanin, ananaksen ja sitrushedelmien viljelyllä ei elä, koska niille ei löydy äkkiseltään markkinoita.

Vaihtoehtoinen kehitys -järjestön johtaja Ruddy Rivera sanoo, että kansainvälinen tuki kokan kitkennälle on hyödyttänyt Chaparesia, sillä alueelle on saatu uusia kouluja ja teitä. Varsinainen tavoite on kuitenkin jäänyt saavuttamatta.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia