Kofi Annan ratkoo Myanmarin sorretun rohinga-kansan kriisiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kofi Annan ratkoo Myanmarin sorretun rohinga-kansan kriisiä

Ulkomaalaisten kutsuminen avuksi on herättänyt pahaa verta kiihkobuddhalaisissa, jotka vastustavat kansalaisuuden myöntämistä islaminuskoisille rohingoille.

(IPS) -- Myanmarin uusi johto on pestannut YK:n entisen pääsihteerin Kofi Annanin ratkomaan kiistaa rohinga-nimellä kutsuttujen muslimien ja buddhalaisen valtaväestön välillä.

Myanmarin Bangladeshiin rajautuva Rakhinen alue on ollut kansainvälinen silmätikku vuodesta 2012, jolloin alueella puhkesi väestöryhmien välisiä yhteenottoja. Väkivallasta syytettiin kiihkomielisiä buddhalaismunkkeja, ja se vaati ainakin 200 kuolonuhria, joista valtaosa oli muslimeja.

Siitä lähtien noin 100 000 rohingaa on ollut suljettuna leireihin, usein vailla terveydenhuoltoa tai mahdollisuutta koulunkäyntiin. Tuhannet ovat riskeeranneet henkensä pyrkimällä salakuljettajien veneillä naapurimaihin. Heidän ahdinkonsa sai julkisuutta vuonna 015, kun Thaimaan ja Malesian rajaseudulta löytyi venepakolaisten joukkohautoja.

Rakhinen osavaltion kolmesta miljoonasta asukkaasta noin miljoona on muslimeja. Heidän ahdinkonsa juontuu vuoteen 1982, jolloin Burman silloinen sotilasjuntta riisti monilta kansalaisuuden.

Nobel-palkitun Aung San suu Kyin johtama Myanmarin nykyhallitus on ilmoittanut, että se haluaa ratkaista Rakhinen ongelmat ja kutsunut avuksi Annanin johtaman kansainvälisen ryhmän, jonka on määrä aloittaa työnsä syyskuussa.

Kiihkobuddhalaiset vastustavat kansalaisuuden myöntämistä muslimeille, ja ulkomaalaisten kutsuminen avuksi on herättänyt lisää pahaa verta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia