Kodittomuus vakava uhka pakolaisille Itä-Euroopassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kodittomuus vakava uhka pakolaisille Itä-Euroopassa

Puolassa vain joka viidennellä pakolaisella on turvallinen koti, arvioi UNCHR.

Puolassa, Bulgariassa ja Slovakiassa oleskelevat pakolaiset kokevat merkittäviä riskejä joutua kodittomaksi, selviää YK:n pakolaisjärjestö UNCHR:n tekemästä tuoreesta tutkimuksesta.

Raportin mukaan esimerkiksi vain 20 prosenttia Puolassa olevista pakolaisista ja turvapaikanhakijoista asuu turvallisissa ja asianmukaisissa oloissa. Bulgariassa asunnottomuutta esiintyi myös jo yhteiskuntaan integroituneiden pakolaisten keskuudessa. Vastaavasti Slovakiassa oli tutkimuksen tekoaikaan turvapaikkakeskus tyhjillään. Tutkijoiden mukaan keskuksessa ei ole ollut turvapaikanhakijoita vuoden 2011 jälkeen.

"Puolan pakolaisten asuntokriisi on seurausta puutteellisesta sopeuttamisprosessista ja menettelytavoista, jotka rajoittavat turvapaikanhakijoiden mahdollisuuksia hakea töitä", sanoi YK:n pakolaisjärjestön tiedottaja Adrian Edwards toimittajille Genevessä.

Raportissa suositellaankin, että Puolaan tuleville pakolaisille annettaisiin enemmän taloudellista tukea ja avustusta ensimmäisen asunnon löytämisessä sekä myös väliaikaismajoituksen määrää tulisi lisätä.

Samalla Bulgarian tulisi uudistaa sopeuttamisohjelmansa kokonaisuudessaan, todetaan UNCHR:n tutkimuksessa.

Tutkimukset tehtiin osana YK:n pakolaisjärjestön ohjelmaa pakolaisten integroimiseksi. Samankaltaista tutkimusta toteutetaan parhaillaan muissakin Itä-Euroopan maissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia