Kodeistaan paenneiden määrä kasvoi uuteen ennätykseen – ”kukaan ei valitse pakolaiseksi ryhtymistä”, muistuttaa YK:n pakolaisjärjestö | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kodeistaan paenneiden määrä kasvoi uuteen ennätykseen – ”kukaan ei valitse pakolaiseksi ryhtymistä”, muistuttaa YK:n pakolaisjärjestö

”Minun viestini maailmalle on, että en halua olla pakolainen. Haluan mennä takaisin kotiini Myanmariin, mutta haluan elää turvassa ja rauhassa”, kertoi Mutaybatu-niminen pakolainen YK:n pakolaisjärjestölle. Tänään julkaistujen tilastojen mukaan viime vuoden lopulla maailmassa oli 68,5 miljoonaa kodistaan paennutta ihmistä.

Lapsia leijojen kera

Rohingyojen pakolaisleirillä lennätettiin leijoja naistenpäivänä maaliskuussa. Yli 700 000 rohingyaa on paennut Bangladeshiin viime vuoden elokuusta lähtien. Kuva: Allison Joyce / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0.

Sotia ja vainoa pakenemaan joutuneiden määrä on jälleen kasvanut. Viime vuoden lopulla 68,5 miljoonaa ihmistä oli joko turvapaikanhakijana, pakolaisena tai maan sisäisenä pakolaisena, selviää YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tänään julkaisemista tilastoista.

Maailman pakolaismäärät ovat nousseet viime vuosina korkeimmiksi sitten toisen maailmansodan. Myös viime vuosi oli uusi ennätysvuosi. Syynä olivat muun muassa Kongon demokraattisen tasavallan kriisi, Etelä-Sudanin sisällissota sekä Myanmarin rohingyojen joukkopako Bangladeshiin.

UNHCR:n tilastoissa tarkastellaan turvapaikanhakijoita, maan sisäisiä pakolaisia sekä kotimaansa rajojen ulkopuolelle paenneita. Kotimaansa rajojen ulkopuolelle joutuneiden määrä kasvoi peräti 25,4 miljoonaan. Nousu on nopeinta koskaan.

Suurin osa maailman pakolaisista elää silti kotimaassaan ja peräti 85 prosenttia kehitysmaissa, UNHCR muistuttaa.

Uusia pakolaisia puolestaan oli 16,2 miljoonaa. Se tarkoittaa, että viime vuonna joku pakeni kahden sekunnin välein.

YK:n pakolaiskomissaari Filippo Grandin mukaan pakolaisuuden ratkaisemiseksi tarvitaan uusia lähestymistapoja. YK:n yleiskokouksen on pian määrä hyväksyä uusi pakolaissopimus.

”Viestini jäsenmaille on: tukekaa sitä. Kukaan ei valitse pakolaiseksi ryhtymistä, mutta me muut voimme valita sen, miten autamme”, Grandi muistuttaa UNHCR:n tiedotteessa.

Sama viesti on järjestön haastattelemalla myanmarilaisella pakolaisella Mutaybatulla, jonka mies murhattiin.

”Minun viestini maailmalle on, että en halua olla pakolainen. Haluan mennä takaisin kotiini Myanmariin, mutta haluan eläää turvassa ja rauhassa, en peläten seuraavaa hyökkäystä.”

UNHCR:n tilastojen mukaan kotimaansa rajojen ulkopuolelle on paennut eniten ihmisiä Syyriasta, Afganistanista, Etelä-Sudanista, Myanmarista ja Somaliasta. Eniten sisäisiä maan pakolaisia on Kolumbiassa. Turkki on vastaanottanut suurimman määrän pakolaisia. Väkilukuun suhteutettuna Libanon on eniten pakolaisia vastaanottanut maa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia