Kiista vesioikeuksista kiihtyy El Salvadorissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kiista vesioikeuksista kiihtyy El Salvadorissa

Oppositio jarruttaa perustuslain muutosta, joka tekisi vedestä perusoikeuden.

(IPS) -- El Salvadorin oppositio jarruttaa perustuslain muutosta, joka tekisi vedestä perusoikeiden. Poliittinen kiista vaikeuttaa vesiongelmien ratkaisua myös paikallistasolla.

2012 maan parlamentti hyväksyi perustuslain muutoksen, joka tekee vedestä kaikille kuuluvan ihmisoikeuden. Vasemmisto on hallinnut Salvadoria vuodesta 2009. Oikeisto-oppositio on kuitenkin estänyt perustuslain edellyttämän toisen käsittelyn.

Käytännön tasolla kiista näkyy läntisessä Tacuban kaupungissa, jonka asukkaille paikallinen kehitysyhdistys (Adescobd) järjesti vesihuollon jo vuonna 1995. Viime vuodet yhdistys on taistellut kaupungin pormestarin Joel Ernesto Ramírezin kanssa veden herruudesta.

"Emme olisi juuttuneet tähän kiistaan, jos oikeus veteen olisi perustuslaissa", uskoo Adescobdin edustaja David Díaz.

Asukkaiden hanke

"Vesi on meidän hankkeemme. Miehemme ovat uurastaneet ilman palkkaa saadakseen vesijohdot paikalleen. Se ei ole pormestarin projekti", tuohtuu 12 000 asukkaan Tacubassa asuva Ermelinda Hernández.

Yhdistys rakensi itse vesihuollon, jota pormestari Ramírez kieltäytyi tukemasta. Rahoitusta saatiin Yhdysvaltain kehitysapuvirastolta.

Ramírez on yrittänyt lakkauttaa Adescobdin, jota hän sanoo konkurssikypsäksi. Korkein oikeus kuitenkin kumosi lakkautuspäätöksen tänä keväänä. Yhdistyksen lakimies Edwin Trejo kertoo, että pormestarin toimista laaditaan parhaillaan valitusta Amerikan valtioiden ihmisoikeustoimikunnalle.

Asukkaiden mukaan pormestari yrittää saada haltuunsa maatilan, jolta kaupungin vesi otetaan. Ramírezia epäillään myös aikeista myydä vettä ulkopuolisille, mikä heikentäisi tacubalaisten vedensaantia. Pormestarilta ei saatu kommenttia.

Yritysten edut

Perustuslain muutoksen on tarkoitus varmistaa El Salvadorin asukkaiden etuoikeus vedensaannissa yritysten sijaan, selittää Water Forum -järjestön tiedottaja Karen Ramírez. Valtion velvollisuus on lain mukaan turvata asukkaiden vedensaanti.

Oikeisto vastustaa lakia, koska katsoo sen vaarantavan liike-elämän etuja, Ramírez sanoo. Vastaava kiista jarruttaa tavallista lakia, jolla on tarkoitus uudistaa vesihuollon hallinto. Oikeisto ajaa sinne vahvaa liike-elämän edustusta.

El Salvadorin vesihuollosta vastaa nyt itsenäinen valtionyhtiö, jonka vallassa ei ole ratkoa kiistoja veden omistuksesta. Sillä ei myöskään ole valtaa Tacuban kaltaisiin paikallisiin vesihuoltohankkeisiin.

Adescobd tarjoaa tacubalaisille veden maksutta. "Ennen jouduimme kävelemään kahden tunnin matkan Nejapajoelle vedenhakuun, mutta nyt saamme vettä omasta vesipostista", iloitsee vesikraanalle jonottava María Esther Gómez.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia