Kiinassa tehdään kaupungeista pesusieniä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kiinassa tehdään kaupungeista pesusieniä

Kiina kärsii yleistyvistä tulvista. Yksi ratkaisu on ”pesusienihanke”, jonka tavoitteena on muokata kaupunkeja niin, että ne pystyvät imemään sadevettä ja käyttämään sitä uudelleen.

Tianjinin kaupunki ja jokimaisema

Kiinan kaupunkirakentamisessa on alettu varautua tulviin. Kuva Tianjinista, jossa siirtomaa-ajan perintöä vaalitaan modernin rakentamisen rinnalla. Kuva: Antoaneta Becker / IPS.

Tulvien yleistyminen eri puolilla maailmaa on synnyttänyt ajatuksen ”pesusienikaupungeista”, joissa betonia ja asvalttia korvataan vettä imevillä materiaaleilla ja lisätään viheralueita, kattopuutarhoja ja tekojärviä.

Kiinassa vuonna 2015 aloitettu pesusienihanke kattaa nyt 30 kaupunkia, joihin kuuluvat Shanghai, Xiamen ja Wuhan. Tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä 80 prosenttia kaupunkialueista pystyy imemään ja käyttämään uudelleen 70 prosenttia sadevedestä.

Asiantuntijoiden mukaan vain 20–30 prosenttia sadevedestä imeytyy nyt maahan Kiinan kaupunkialueilla. Se katkaisee veden normaalin kierron ja aiheuttaa tulvia sekä pintavesien saastumista.

Tulvista koitui vuosina 2011–2014 Kiinalle yli 80 miljardin euron vahingot. Etelä-Kiinan tulvissa kuoli 58 henkeä vuonna 2017.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia