Kiinan energiahankkeet vastatuulessa Argentiinassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kiinan energiahankkeet vastatuulessa Argentiinassa

Korkein oikeus on jäädyttänyt vesivoimahankkeet, joita Kiina olisi valmis rahoittamaan.

Ilmakuva Santa Cruz -joesta Argentiinassa

Argentiina aikoo rakentaa kaksi vesivoimalaa Santa Cruz -jokeen. Kuva: Luis Alveart / CC BY-NC-ND 2.0.

(IPS) -- Kiina on luvannut rahoittaa valtaosan kahden uuden ydinvoimalan rakentamisesta Argentiin​aan. Ehtona kuitenkin on, että myös vastatuulessa oleva suunnitelma kahdesta vesivoimalasta eteläiseen Patagoniaan toteutuu.

Argentiinan korkein oikeus jäädytti joulukuussa vesivoimahankkeet ympäristönsuojelijoiden valitusten vuoksi. Yhteensä 1 290 megawatin padot on määrä rakentaa Santa Cruz -jokeen, joka saa alkunsa Los Glaciaresin kansallispuistosta Patagoniassa ja laskee Atlanttiin.

Argentiinalla on ennestään kolme ydinvoimalaa. Kiinan tuella aiotaan rakentaa lähivuosina 745 megawatin Atucha III Liman kaupunkiin sadan kilometrin päähän Buenos Airesista ja 1 150 megawatin voimala Río Negron maakuntaan Patagonian pohjoispuolelle.

Hankkeita rahoittavat valtiolliset kiinalaispankit ovat ilmoittaneet, että ne peruvat kaikki sijoituksensa Argentiin​aan, ellei Patagonian patoja rakenneta.

Painostuksen alla Argentiinan hallitus julkaisi kesäkuun puolivälissä uuden ympäristövaikutusten arvioinnin Patagoniasta. Siitä on tarkoitus järjestää julkinen kuuleminen, jonka toivotaan lepyttävän korkeimman oikeuden.

Ympäristöliikkeen vastustus ydinvoimaloita kohtaan on kuitenkin vahvistumassa. Río Negrossa on viime aikoina järjestetty kokouksia, joissa vaaditaan kansanäänestystä siitä, haluavatko asukkaat voimalan alueelleen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia