Kiinalaisfirma lupaa parantaa kirjatyöntekijöiden olosuhteita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kiinalaisfirma lupaa parantaa kirjatyöntekijöiden olosuhteita

Finnwatchin raportti kirjapainotyöntekijöiden työoloista sai myös suomalaiskustantamot takajaloilleen.

Suomalaisjärjestö Finnwatchin kritisoima kiinalainen Hung Hing Heshanin kirjatehdas on luvannut puuttua ongelmiin, jotka tulivat julkisuuteen tällä viikolla Finnwatchin julkaistua tehtaan työoloja käsittelevän raportin.

Raportista kävi ilmi, että tehdas ei maksa elämiseen riittävää palkkaa ja kiertää sosiaaliturvamaksuja. Finnwatchin mukaan tehdas kuitenkin otti torstaina yhteyttä järjestöön ja ilmoitti korjaavansa sosiaaliturvamaksuissa esiintyneitä ongelmia. Kaikki yli kuukauden tehtaalla työskennelleet työntekijät otetaan nyt sosiaaliturvamaksujen piiriin, tehdas kertoi Finnwatchille.

Finnwatchin tiistaina ilmestyneen raportin mukaan tehtaassa painetaan kirjoja muun muassa Suomessa toimiville Bonnierille, Egmontille, Kustannus-Mäkelälle ja Karistolle. Selvityksen mukaan monilla suomalaiskustantamoilla ei myöskään ole minkäänlaisia työntekijöiden oikeuksiin liittyviä vastuullisuusohjeistoja eivätkä kaikki edes tiedä, millaisissa oloissa niiden kirjat tehdään.

Suomalaiskustantamot ovat puolustautuneet väitteitä vastaan. Egmontin tiedotteen mukaan sen kirjoja ei paineta juuri kyseisessä tehtaassa. Bonnier taas sanoi tietojen tulleen yllätyksenä mutta ilmoitti toisessa haastattelussa, että tuotanto kiinalaistehtaan kanssa on jo lopetettu. Myös Karisto sanoo lopettaneensa yhteistyön.

Finnwatch ei suosittele yhteistyön lopettamista. Järjestö kiittelee Suomen kustannusyhdistystä, joka on ilmoittanut perustavansa raportin seurauksena työryhmän vastuullisuusasioiden kohentamiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia