Uutiset

Kiina karsii tv-viihdettä

Kiinan johto rajoittaa kovalla kädellä television viihdetarjontaa ja haluaa tilalle "moraalisesti kasvattavaa" ohjelmaa.
(Kuva: Ged Carroll / cc 2.0)

Kiinan johto rajoittaa kovalla kädellä television viihdetarjontaa ja haluaa tilalle "moraalisesti kasvattavaa" ohjelmaa.

Kiinan tv ei enää saa esittää "vulgaareiksi" tuomittuja ulkomaisia sarjoja parhaaseen katseluaikaan seitsemän ja kymmenen välillä illalla. Suosituimmat sarjat ovat tulleet Kiinan naapurustosta, kuten Hongkongista, Taiwanista, Etelä-Koreasta ja Thaimaasta.

Nyt sarjoille on saatava valtion hyväksyntä. Jo viime syksynä valtio määräsi Kiinan 34 satelliittikanavaa leikkaamaan viihdeohjelmien osuutta keski-illan tarjonnassaan liki 70 prosenttia tämän vuoden alkuun mennessä.

Esimerkiksi eri alojen lahjakkuuksia seulovien kilpailujen määrä on rajattu kymmeneen vuodessa koko maassa. Joka kanavan on sen sijaan lähetettävä "moraalisesti rakentavaa" ohjelmaa viikoittain.

Rajoituksista seuraa se, että yhä useampi kiinalainen hylkää tv:n ja liittyy entuudestaan 500-miljoonaiseen internetin käyttäjien joukkoon, kriittinen kolumnisti Raymond Zhou, 49, arvioi.

"Aiemminkin tv:tä katsoivat vain anoppini kaltaiset ihmiset, ja nyt hänkin on siirtynyt nettiin", Zhou lohkaisee.

Kiinan kehitys kulttuurisananvapaustiedotusvälineet Kiina

Lue myös

Nuori ja koulutettu väestö voi olla Intian valtti, kun talousyhteistyö väestöltään nopeasti vanhenevan Kiinan kanssa pääsee vauhtiin. (Kuva: Sujoy Dhar / IPS)

Intia ja Kiina tiivistävät yhteistyötä erimielisyyksistä huolimatta

Kiinalla on käyttämätöntä tuotantokapasiteettia ja pääomaa, joille nuorta väkeä ja intoa pursuava Intia voi nousta merkittäväksi sijoituskohteeksi.
(Kuva: Fredrik Rubensson / CC BY-SA 2.0)

Näkökulma: Kiina ja pehmeän vallan etsintä

Kiina haluaa näyttää viehätysvoimaansa ulkomalle. Keinona ovat PR-kampanjat ja kansainvälinen mediatoiminta, kirjoittaa Eero Suoranta.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Moskeijan minareetteja
Uskonnon harjoittaminen vähenee tutkimusten mukaan maahanmuuton yhteydessä, kirjoittaa tutkija Teemu Pauha.(Kuva: Serguel / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.
Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.(Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Puoliksi syöty leivos
Miljardöörit syövät raportin mukaan "kakusta" yhä suuremman palan.(Kuva: Barb Watson / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.