Uutiset

Kiina karsii tv-viihdettä

Kiinan johto rajoittaa kovalla kädellä television viihdetarjontaa ja haluaa tilalle "moraalisesti kasvattavaa" ohjelmaa.
(Kuva: Ged Carroll / cc 2.0)

Kiinan johto rajoittaa kovalla kädellä television viihdetarjontaa ja haluaa tilalle "moraalisesti kasvattavaa" ohjelmaa.

Kiinan tv ei enää saa esittää "vulgaareiksi" tuomittuja ulkomaisia sarjoja parhaaseen katseluaikaan seitsemän ja kymmenen välillä illalla. Suosituimmat sarjat ovat tulleet Kiinan naapurustosta, kuten Hongkongista, Taiwanista, Etelä-Koreasta ja Thaimaasta.

Nyt sarjoille on saatava valtion hyväksyntä. Jo viime syksynä valtio määräsi Kiinan 34 satelliittikanavaa leikkaamaan viihdeohjelmien osuutta keski-illan tarjonnassaan liki 70 prosenttia tämän vuoden alkuun mennessä.

Esimerkiksi eri alojen lahjakkuuksia seulovien kilpailujen määrä on rajattu kymmeneen vuodessa koko maassa. Joka kanavan on sen sijaan lähetettävä "moraalisesti rakentavaa" ohjelmaa viikoittain.

Rajoituksista seuraa se, että yhä useampi kiinalainen hylkää tv:n ja liittyy entuudestaan 500-miljoonaiseen internetin käyttäjien joukkoon, kriittinen kolumnisti Raymond Zhou, 49, arvioi.

"Aiemminkin tv:tä katsoivat vain anoppini kaltaiset ihmiset, ja nyt hänkin on siirtynyt nettiin", Zhou lohkaisee.

Kiinan kehitys kulttuurisananvapaustiedotusvälineet Kiina

Lue myös

Nuori ja koulutettu väestö voi olla Intian valtti, kun talousyhteistyö väestöltään nopeasti vanhenevan Kiinan kanssa pääsee vauhtiin. (Kuva: Sujoy Dhar / IPS)

Intia ja Kiina tiivistävät yhteistyötä erimielisyyksistä huolimatta

Kiinalla on käyttämätöntä tuotantokapasiteettia ja pääomaa, joille nuorta väkeä ja intoa pursuava Intia voi nousta merkittäväksi sijoituskohteeksi.
(Kuva: Fredrik Rubensson / CC BY-SA 2.0)

Näkökulma: Kiina ja pehmeän vallan etsintä

Kiina haluaa näyttää viehätysvoimaansa ulkomalle. Keinona ovat PR-kampanjat ja kansainvälinen mediatoiminta, kirjoittaa Eero Suoranta.

Pääuutiset

Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.(Kuva: Subodh Patnaik / Natya Chetana)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen ryhmän johtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.
Kokousväkeä YK:n Kestävän kehityksen seurantakokouksessa New Yorkissa.
Kokoukseen osallistui yli 80 ministeritason valtionjohtajaa sekä lähes 2500 sidosryhmien edustajaa, esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä ja tiedemaailmasta.(Kuva: Freya Morales / UNDP / CC BY-NC-ND 2.0)

Kestävän kehityksen kokous: Sitoumuksia, haasteita ja äitiyspakkauksia

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa jopa 44 maata raportoivat toimistaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumuksista huolimatta toimet ovat kuitenkin tähän asti olleet riittämättömiä. Kokouksessa esiteltiin myös suomalainen äitiyspakkaus muistutuksena lisääntymis- ja seksuaalipalveluiden tärkeydestä.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo. (Kuva: Ralph Combs / CC BY-NC-ND 2.0)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.
Kaksi afgaaninaispakolaista burkhissa.
Naiset saattavat kokea vainoa myös sukupuolensa takia. Vaino voi olla kunniaväkivaltaa, pakkoavioliittoja tai ihmiskauppaa. (Kuva: Luke Powell / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

UN Women: Sukupuoleen perustuva vaino tulisi olla turvapaikkaperuste

Moni sukupuolensa vuoksia vainoa kokenut nainen ei saa turvapaikkaa EU-maista lainsäädännön porsaanreikien vuoksi. Tällaista vainoa voi olla esimerkiksi kunniaväkivalta, pakkoavioliitot tai ihmiskauppa.