Kiina ja Viro johtavat uusiutuvien energialähteiden kisassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kiina ja Viro johtavat uusiutuvien energialähteiden kisassa

Kiina on maailmanlaajuisesti ja Viro Euroopassa maailman nopeimmin kasvavia uusiutuvien energialähteiden tuottajia, selviää tutkimuksista.

Kiina johtaa maailmanlaajuisesti ja Viro Euroopan mittakaavassa uusiutuvan energiatuotannon kasvattamista.

Samalla kun Kiina on maailman suurin kasvihuonepäästöjen tuottaja, se myös kasvattaa uusiutuvaa energiatuotantoaan nopeimmin, selviää australialaisesta tutkimusraportista (pdf).

Kiina on kasvattanut aurinkoenergian tuotantoa 75 prosenttia ja investoi viime vuonna uusiutuviin energialähteisiin 65 miljardia dollaria, mikä oli 20 prosenttia enemmän kuin vuonna 2011 ja huomattavasti enemmän kuin mikään muu maa.

"Kiina on haavoittuvainen ilmastonmuutokselle ja halukas toimimaan johtavana uusiutuvan energian tuottajana maailmassa, kommentoi tutkimukseen osallistunut professori Tim Flannery.

Viro johtaa Euroopassa

Vastaavasti Euroopassa Viro on Eurostatin tilastojen mukaan hyvää vauhtia ensimmäinen, joka saavuttaa tavoitteen tuottaa 20 prosenttia energialähteistä uusiutuvilla luonnonvaroilla vuoteen 2020 mennessä.

Eurostatin tilastojen mukaan Viron uusiutuvista energialähteistä hallitsevin on kuitenkin tällä hetkellä biomassa, jonka hiilidioksidipäästöjä vähentäviin vaikutuksiin suhtaudutaan myös hyvin kriittisesti. Tuulivoima on toiseksi suurin uusiutuva energianlähde.

Uusiutuvien energioiden osuus on kasvanut Virossa 2 prosenttia sitten vuoden 2011, kun koko Euroopan osalta kasvu on ollut 0,9 prosenttia. Kokonaisuudessaan näiden energialähteiden osuus on Virossa 14,9 prosenttia, kun koko Euroopassa osuus on 13 prosenttia.

Euroopan kärkimaita uusiutuvien energialähteiden käytössä ovat lisäksi Suomi, Ruotsi, Latvia ja Itävalta.

"Tarvitsemme kuitenkin laillisesti sitovia keinoja, jotta tavoitteet vuodelle 2020 saavutetaan koko Euroopassa", muistuttaa Peter Sennekamp Euroopan tuulivoimayhdistyksestä.

Kommentit

Tuossa käytetään Kiinan ja Viron osalta erilaista arviointipohjaa, Kiinalla sitä, paljnko se on kasvattanut aurinkoenergiaansa, Viron osalta uusiutuvien energialähteiden prosenttiosuutta.

Eli laittakaapas asiat vierekkäin. Kuinka suuren osuuden Kiina tuottaa uusiutumattomilla tai ylipäänsä päästöttömillä tavoilla?

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia