Keski-Afrikkaan uusi perustuslaki | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Keski-Afrikkaan uusi perustuslaki

Perustuslaista järjestetään lokakuussa kansanäänestys, jonka jälkeen siitä tulee lainvoimainen.

Keski-Afrikan väliaikainen hallitus hyväksyi sunnuntaina vihdoin uuden perustuslain. Perustuslaista järjestetään lokakuussa vielä kansanäänestys, jonka jälkeen siitä tulee lainvoimainen.

Perustuslain lisäksi maahan valitaan lokakuussa uusi presidentti ja hallitus. Edistysaskel laissa on se, että presidentin valtakausi on rajoitettu kahteen kauteen, raportoi Guardian Africa. Harvassa Afrikan maassa presidentin valtakausien rajoituksista on kuitenkaan pidetty kiinni.

"Uusi perustuslaki määrää hallituksen myös ilmoittamaan parlamentille jokaisesta maan mineraalivarojen käyttöä säätelevästä sopimuksesta", kertoi väliaikaishallituksen varapuheenjohtaja Bruno Gbiegba Reutersille.

Maa yrittää nyt päästä uudistuksilla vuosia jatkuneesta väkivallan kierteestä. Keski-Afrikan tasavalta on kärsinyt sisällissodasta maaliskuusta 2013, jolloin muslimikapinalliset syrjäyttivät maan presidentin.

Kristittyjen ja muslimien aseistetut ryhmät ovat taistelleet siitä lähtien ja syyllistyneet laajoihin julmuuksiin. Väkivaltaisuudet kiihtyivät vastikään viime viikolla, jolloin ainakin 20 ihmistä kuoli yhteenotossa. Helmikuussa väkivalta eskaloitui niin suureksi, että jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä joutui pakenemaan maasta.

Amnesty International on myös peräänkuuluttanut, että uuden perustulakiprosessin lisäksi maan tulee huolehtia siitä, että rankaisemattomuuden kulttuuri katkaistaan ja kaikki sotarikoksiin syyllistyneet tahot joutuvat vastuuseen teoistaan.

Juttua on korjattu 2.9. Presidentin valtakautta rajoitetaan monessa Afrikan maassa, mutta käytännössä rajoituksia on rikottu useasti.

Kommentit

Lähettänyt Leena Lindqvist (ei varmistettu) 2.9.2015 - 17:44

Tuossa osiossa presidentin rajoitetuista valtakausista on käännösvirhe. Tässä alkuperäinen teksti: "The CAR now becomes one of the very few countries in Africa in the last two years that has upheld the presidential term limit. Apart from Namibia, Mauritius, and Tanzania, to name a handful, most countries - especially in East and Central Africa - have moved to overturn presidential term limits." Monessa maassa valtakaudet on lailla rajoitettu kahteen, presidentit vain "unohtavat" tämän. Mm seuraavissa maissa laillinen raja on kahdessa valtakaudessa: Sierra Leone, Kongon Demokraattinen Tasavalta, Kongon tasavalta, Liberia. Ruanda.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia