Keski-Afrikan tasavallassa pelätään taas kaaosta, kiihtynyt väkivalta vaikeuttaa avustustyötä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Keski-Afrikan tasavallassa pelätään taas kaaosta, kiihtynyt väkivalta vaikeuttaa avustustyötä

Kymmenet tuhannet ovat paenneet tänä vuonna uusia taisteluita. Kirkon Ulkomaanapu kertoo pystyneensä vielä jatkamaan työtään.

Keski-Afrikan tasavallan pakolaisia leirillä Kamerunissa

Lähes puoli miljoonaa keskiafrikkalaista on paennut naapurimaihin väkivallan seurauksena. Aisatou Reourey pyörittää ravintolaa pakolaisleirillä Kamerunissa. Hän on menettänyt väkivallassa aviomiehensä sekä yhdeksän 14 lapsestaan. Kuva: Ryan Brown / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0.

Keski-Afrikan tasavalta uhkaa jälleen ajautua kaaokseen pahenevan väkivallan seurauksena. YK ja avustusjärjestöt pelkäävät, että maata uhkaa sama tilanne kuin vuonna 2013, jolloin sisällissota oli pahimmillaan.

Keski-Afrikan tasavalta on kärsinyt 2000-luvulla moninaisista poliittisista kriiseistä ja väkivallasta. Viimeisin käänne alkoi vuonna 2013, kun pääosin muslimeista koostuva Séléka-kapinallisryhmä kaappasi vallan ja syrjäytti presidentin. Sitä vastaan nousivat taistelemaan pääosin kristityt Anti-balaka-kapinalliset. Tilanne rauhoittui sen jälkeen ja maa sai viime vuonna uuden presidentin, mutta tänä vuonna väkivalta on taas lisääntynyt.

Yli 150 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa, ja heinäkuussa maassa tapettiin kolme YK-rauhanturvaajaa. Osa avustusjärjestöistä joutui myös keskeyttämään työnsä kiihtyneen väkivallan takia.

Suomalaisjärjestöissä maassa toimii Kirkon Ulkomaanapu, joka on kunnostanut konfliktissa vaurioituneita koulurakennuksia, toimittanut koulutarvikkeita ja kouluttanut opettajia pääkaupungissa Banguissa ja sen ympäristössä sekä maan lounaisosissa. Toistaiseksi se on pystynyt toimimaan melko normaalisti, kertoo maajohtaja Katja José järjestön verkkosivuilla.

Hänen mukaansa turvallisuustilanne on heikentynyt etenkin maan pohjoisosissa, missä aseistetut joukot ovat viimeisen viikon aikana pysäyttäneet kahdesti humanitaarisen avustusjärjestön rekan ja ryöstäneet kuorman. Samaa on tapahtunut maan itäosissa.

”Toistaiseksi vahingot ovat olleet materiaalisia, ja työntekijät ovat selvinneet uhkauksilla. Koska järjestöt ovat kuitenkin vastuussa työntekijöidensä turvallisuudesta, on aiheellista kysyä, pystyykö avustustoimintaa jatkamaan näissä olosuhteissa”, José toteaa.

Hän muistuttaa, että uudesta väkivallasta kärsivät ennen kaikkea siviilit. Ihmiset eivät uskalla viljellä peltojaan ja monet pakolaislapset joutuvat perheestään eroon. 

Yhteensä Keski-Afrikan tasavallassa on 2,2 miljoonaa ihmistä, jotka tarvitsevat humanitaarista apua. Yli miljoona on paennut joko maan sisällä tai sen ulkopuolelle.

YK:n lastenjärjestö Unicef on ollut erityisen huolissaan siitä, että hyökkäykset lapsia kohtaan ovat lisääntyneet. Lapsia on murhattu, siepattu, raiskattu ja värvätty aseistettuihin ryhmiin, se kertoi heinäkuussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia