Kenian vaalikahakointi huolestuttaa avunantajia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kenian vaalikahakointi huolestuttaa avunantajia

Vaalit pidetään vasta ensi vuonna, mutta mielenosoittajat vaativat jo nyt vaalilautakunnan eroa.

Kenian opposition kannattajat ovat osoittaneet useiden viikkojen ajan mieltään maan vaalilautakuntaa vastaan. Tilanne huolestuttaa ihmisoikeusjärjestöjä ja avunantajia, sillä mielenosoittajia on myös kuollut protesteissa.

Ihmisoikeusjärjestöjen ja kansainvälisten medioiden mukaan poliisi on käynyt vesitykein ja kyynelkaasun voimin huhtikuun lopulla protestoinnin aloittaneita mielenosoittajia vastaan. Viime viikon kahakoista julkistettiin video, jossa poliisi löi ja potki maahan kaatunutta mielenosoittajaa. Miehen kerrottiin kuolleen myöhemmin vammoihinsa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan sittemmin myös kolme muuta mielenosoittajaa on kuollut. Protestit ovat levinneet myös pääkaupunki Nairobin ulkopuolelle muun muassa maan länsiosiin. Useita ihmisiä on asetettu syytteeseen epäiltynä laittomasta kokoontumisesta.

Keniassa järjestetään seuraavat vaalit vasta elokuussa 2017, mutta entisen pääministerin Raila Odingan johtama oppositiokoalitio CORD vaatii jo nyt maan vaalilautakuntaa eroamaan, sillä se on sen mukaan puolueellinen. CORD hävisi vuoden 2013 vaalit.

Vaalikahakointi ei ole Keniassa tavatonta: vuoden 2007 vaalien jälkeen maa ajautui vakavaan väkivaltaan, jossa kuoli toistatuhatta ihmistä. Kansainvälinen rikostuomioistuin syytti alun perin kuutta kenialaista väkivallan organisoimisesta, mutta ketään ei ole pystytty tuomitsemaan.

Ihmisoikeusjärjestöt sekä länsimaiden suurlähettiläät ovat vaatineet tutkintaa poliisi voimankäytöstä. Kenian lähetystöt, mukaan lukien Suomi, julkistivat eilen kirjeen, jossa vaaditaan tutkinnan lisäksi myös mielenosoittajilta rauhanomaista käyttäytymistä.

Reutersin mukaan poliisi on luvannut tutkia toimintaansa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia