Uutiset

Kenian presidentti vältti syytteet – uhrit yhä ilman oikeutta

Ihmisoikeusjärjestöt ovat pettyneitä Uhuru Kenyattan syytteiden kaatumiseen kansainvälisessä rikostuomioistuimessa.
(Kuva: World Economic Forum / Benedikt von Loebell / cc 2.0)

Ihmisoikeusjärjestöt ovat pettyneitä Kenian presidentin Uhuru Kenyattan syytteiden kaatumiseen kansainvälisessä rikostuomioistuimessa ICC:ssä. ICC ilmoitti perjantaina luopuvansa Kenyattaa vastaan nostetuista syytteistä todisteiden puutteessa.

Kenyattaa on epäilty rikoksista ihmisyyttä vastaan. Hänen on sanottu organisoineen vaalien jälkeistä väkivaltaa vuosina 2007–2008. Yli 1 100 ihmistä kuoli ja 660 000 jäi kodittomaksi väkivallan seurauksena. Hän olisi ollut ensimmäinen ICC:n syyttämä virassa oleva valtionpäämies.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International muistuttaa, että väkivallan uhrit ovat yhä ilman oikeutta.

"Syytteistä luopuminen ei ole Kenyattan puolustus, vaan paremminkin syyte Kenian hallitukselle ja ICC:lle, jotka pettävät uhrit kieltämällä näiltä oikeuden, jonka nämä ansaitsevat", sanoo Amnestyn Itä-Afrikan aluejohtaja Muthoni Wanyeki.

Järjestö muistuttaa, että mikäli todisteita löytyy myöhemmin, syytteet voidaan edelleen nostaa. Järjestö myös vaatii ICC:tä tutkimaan muut mahdolliset epäillyt.

Kenyattan syytteiden tutkinta on ollut vaikeaa. Alkuvuodesta 2014 ICC:n syyttäjät myönsivät, että tutkimukset olivat umpikujassa, koska yksi avaintodistajista oli myöntänyt antaneensa väärän todistuksen. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan myöskään maan hallitus ei ole tehnyt yhteistyötä Kenyattan taloustietojen toimittamisessa syyttäjille.

HRW:n mukaan epäonnistuminen on merkki maassa syvään juurtuneesta rankaisemattomuuden kulttuurista. Järjestö uskoo, että todistajien painostaminen on ollut yksi syy reilun oikeusprosessin puutteelle. Kenyattan hallitus on myös lobannut etenkin Afrikan unionin johtajia ICC:tä vastaan, se sanoo.

Kenyatta itse on ollut tyytyväinen syytteiden kaatumiseen ja sanonut omantuntonsa olevan puhdas. BBC:n mukaan hän sanoi ICC:n pettäneen hänet yhtä lailla kuin uhritkin.

ihmisoikeudetdemokratialakioikeus ja rikos Kenia Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Tora Boran vuoret Nangarharissa Afganistanissa

Tutkimus: Vauvantalkki auttaa rahoittamaan Afganistanin Isisiä ja talebaneja

Afganistanin talkkikaivoksilta päätyy talkkia Pakistanin kautta Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan asti. Kansalaisjärjestön selvityksen mukaan monia kaivoksia kontrolloivat Isis ja talebanit.
Risti

Unicef: Turvapaikanhakijalapsia pitää kuulla muissakin kuin uskonasioissa

Maahanmuuttovirasto aikoo kuulla myös alle 12-vuotiaita lapsia, mikäli nämä ovat kristinuskoon kääntyneestä perheestä. Unicefin mukaan tärkeämpää olisi kehittää lasten kuulemista yleensä.