Kenian presidentti vältti syytteet – uhrit yhä ilman oikeutta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kenian presidentti vältti syytteet – uhrit yhä ilman oikeutta

Ihmisoikeusjärjestöt ovat pettyneitä Uhuru Kenyattan syytteiden kaatumiseen kansainvälisessä rikostuomioistuimessa.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat pettyneitä Kenian presidentin Uhuru Kenyattan syytteiden kaatumiseen kansainvälisessä rikostuomioistuimessa ICC:ssä. ICC ilmoitti perjantaina luopuvansa Kenyattaa vastaan nostetuista syytteistä todisteiden puutteessa.

Kenyattaa on epäilty rikoksista ihmisyyttä vastaan. Hänen on sanottu organisoineen vaalien jälkeistä väkivaltaa vuosina 2007–2008. Yli 1 100 ihmistä kuoli ja 660 000 jäi kodittomaksi väkivallan seurauksena. Hän olisi ollut ensimmäinen ICC:n syyttämä virassa oleva valtionpäämies.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International muistuttaa, että väkivallan uhrit ovat yhä ilman oikeutta.

"Syytteistä luopuminen ei ole Kenyattan puolustus, vaan paremminkin syyte Kenian hallitukselle ja ICC:lle, jotka pettävät uhrit kieltämällä näiltä oikeuden, jonka nämä ansaitsevat", sanoo Amnestyn Itä-Afrikan aluejohtaja Muthoni Wanyeki.

Järjestö muistuttaa, että mikäli todisteita löytyy myöhemmin, syytteet voidaan edelleen nostaa. Järjestö myös vaatii ICC:tä tutkimaan muut mahdolliset epäillyt.

Kenyattan syytteiden tutkinta on ollut vaikeaa. Alkuvuodesta 2014 ICC:n syyttäjät myönsivät, että tutkimukset olivat umpikujassa, koska yksi avaintodistajista oli myöntänyt antaneensa väärän todistuksen. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan myöskään maan hallitus ei ole tehnyt yhteistyötä Kenyattan taloustietojen toimittamisessa syyttäjille.

HRW:n mukaan epäonnistuminen on merkki maassa syvään juurtuneesta rankaisemattomuuden kulttuurista. Järjestö uskoo, että todistajien painostaminen on ollut yksi syy reilun oikeusprosessin puutteelle. Kenyattan hallitus on myös lobannut etenkin Afrikan unionin johtajia ICC:tä vastaan, se sanoo.

Kenyatta itse on ollut tyytyväinen syytteiden kaatumiseen ja sanonut omantuntonsa olevan puhdas. BBC:n mukaan hän sanoi ICC:n pettäneen hänet yhtä lailla kuin uhritkin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia