Uutiset Terveys

Keltakuume aiotaan juuria Afrikasta massiivisella rokotusohjelmalla

Lähes miljardi ihmistä saa keltakuumerokotuksen YK:n tukemassa rokotuskampanjassa.
Keltakuumepotilas hyttysverkon alla Sudanissa, omainen vieressä
Yassim Adam (oik.) sai hoitoa keltakuumeessa Sudanin Darfurissa vuonna 2012. Vasemmalla isä Adam Abdalah. (Kuva: Albert González Farran / UNAMID / CC BY-NC-ND 2.0)

YK on aloittanut kumppaneineen Afrikassa massiivisen rokotusohjelman, jonka tarkoituksena on rokottaa lähes miljardi ihmistä keltakuumetta vastaan 27 maassa.

Tavoitteena on, että taudista päästään eroon vuoteen 2026 mennessä. Toimenpiteisiin kuuluu myös tapauksiin puuttuminen nopeasti sekä taudin leviämisen estäminen kansainvälisesti.

”Lähes puolet rokotettavista tulee olemaan alle 15-vuotiaita. Kampanja on kriittinen heidän henkensä pelastamisen kannalta”, sanoo YK:n lastenjärjestön Unicefin terveyspäällikkö Stefan Peterson tiedotteessa.

Kampanjan taustalla on taudin elpyminen viime vuosina. Esimerkiksi vuonna 2016 Angolassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa jouduttiin toteuttamaan hätärokotuskampanja taudin leviämisen estämiseksi. Yli 400 ihmistä kuoli tautiin.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan uusi rokotuskampanja voi menestyä. Sen osoittaa Länsi-Afrikan esimerkki, jossa epidemioita ei ole ollut sen jälkeen, kun se saatiin hallintaan massa- ja rutiinirokotuksin.

Keltakuume on hyttysten levittämä virustauti. Sen oireisiin kuuluu kuumetta, päänsärkyä, keltaisuutta, lihaskipua, pahoinvointia, oksentelua ja väsymystä. Pieni osa viruksen saavista saa vakavampia oireita, ja noin puolet näistä kuolee.

Tautia esiintyy kotoperäisenä Afrikan trooppisilla alueilla sekä Keski- ja Etelä-Amerikassa. Epidemiat leviävät, kun tauti leviää tiheästi asutuilla alueilla, joilla on paljon hyttysiä. Suojan saa yhdellä rokotteella.

Terveys terveyssairaus/lääkintä Afrikka

Lue myös

Suolaa astiassa

Raportti: Jodin puute uhkaa aiheuttaa aivovaurioita lähes 19 miljoonalle vastasyntyneelle vuosittain

Suolan jodiointi maksaisi vuosittain vain muutaman sentin lasta kohti. Silti 14 prosenttia maailman vastasyntyneistä uhkaa saada pysyviä aivovaurioita jodinpuutteen takia, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.
Taloja ja tulvavettä Sambiassa

Koleraepidemia sulki koulut Sambiassa

Viime syksynä alkaneessa epidemiassa on kuollut yli 60 ihmistä. Armeija partioi kaduilla ja katumyynti on pääkaupungissa kielletty.
Potilas sairaalasängyssä ja omainen Nepalissa

WHO hyväksyi uuden lavantautirokotteen – voi estää lähes 90 prosenttia tapauksista

Maailman terveysjärjestö on hyväksynyt uuden, aiempaa tehokkaamman lavantautirokotteen. Tautiin kuolee vuosittain yhä jopa 161 000 ihmistä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Palestiinan lippu

Kymmeniä palestiinalaisia tapettu viime viikkojen mielenosoituksissa – joukossa myös alaikäisiä

Israelin tulituksessa on kuollut ainakin 37 mielenosoittajaa maaliskuun lopun jälkeen.
Kaksi lasta auton taakaluukussa

Paluu kotiseudulle arveluttaa monia Irakin pakolaisia

Isisin kukistumisesta huolimatta moni irakilainen pakolainen on yhä leirillä. Maahan jääneet räjähteet, tuhoutuneet kodit ja kostouhka ovat syynä siihen, ettei moni halua palata.
Vaatteita henkareilla

Selvitys: Vaatevalmistajat kertovat aiempaa avoimemmin tehtaiden olosuhteista – moni tunnettu brändi piilottelee tuotantoketjuaan

Vaatevallankumousviikon kunniaksi julkistettu indeksi panee järjestykseen 150 vaatevalmistajaa sen mukaan, miten avoimesti ne kertovat tuotantoketjustaan. Moni on parantanut tapojaan, mutta osa sai nolla pistettä.