Kehityspoliittinen toimikunta: Köyhimpien pitää hyötyä kehitysyhteistyöstä enemmän | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kehityspoliittinen toimikunta: Köyhimpien pitää hyötyä kehitysyhteistyöstä enemmän

Kehitysyhteistyön yksityisten toimijoiden vaikutuksia on tärkeä arvioida sekä etu- että jälkikäteen, sanoo Suomen kehityspoliittinen toimikunta vuosiarviossaan.

Chili Sambiassa

Suomen kehitysyhteistyövaroilla on tuettu muun muassa maanviljelystä Sambiassa. Kuva: Hanna Öunap / global.finland.fi / CC BY-NC 2.0.

Kehitysyhteistyövaroin tuettavien yritysten on pystyttävä osoittamaan, että liiketoiminta vaikuttaa köyhyyden vähenemiseen, linjaa Suomen kehityspoliittinen toimikunta (KPT) tänään ilmestyneessä vuosiarviossaan.

Arvion mukaan Suomen kehitysyhteistyön uusi painotus kehitysmaiden oman talouden, yksityissektorin ja veropohjan vahvistamisesta on tärkeä, mutta samalla on varmistettava, että taloudellista hyötyä jää nykyistä enemmän köyhimpien ihmisten, erityisesti naisten ja tyttöjen, käyttöön.

Yksityinen sektori on linjattu painopisteeksi Suomen kehityspoliittisessa linjauksessa, joka julkaistiin viime vuonna. Etenkin järjestöt ovat kritisoineet sitä, sillä samalla niiden rahoitusta on leikattu.

Myös KPT kritisoi leikkauksia. Sen mukaan leikkaukset, henkilöresurssit ja tulosseurannan haasteet vaikeuttavat kehityspolitiikan uusien painopisteiden viemistä käytäntöön.

Keskeinen kysymys on, miten kehitysmaiden talouden ja yksityissektorin vahvistaminen vastaa ihmisten oikeuksiin ja tarpeisiin myös kaikkein köyhimmissä maissa, arviossa todetaan.

Sen mukaan kaikilta kehitysyhteistyövaroin tuettavilta yrityksiltä on edellytettävä kansallisten ja kansainvälisten normien mukaista vastuullista toimintaa. Yksityisten toimijoiden vaikutukset on tärkeää arvioida sekä etu- että jälkikäteen, jotta toiminta olisi mahdollisimman johdonmukaista. Uudet painotukset tarvitsevatkin selkeän toimintasuunnitelman ja yli hallituskausien ulottuvan ohjeistuksen, KPT suosittelee.

KPT on valtioneuvoston asettama neuvoa-antava elin, joka seuraa Suomen toiminnan vaikutuksia kehitysmaihin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia