Kehitysapua annettiin ennätysmäärä vuonna 2013 | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kehitysapua annettiin ennätysmäärä vuonna 2013

Rahana annetun kehitysavun määrä kasvoi edellisestä vuodesta yli kuusi prosenttia, OECD raportoi.

Maailmanlaajuisen kehitysavun määrä kasvoi vuonna 2013 kaikkien aikojen ennätyslukemiin, kun teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD:n kehitysapukomitean jäsenmaat antoivat köyhille ja keskituloisille maille apua yhteensä 98 miljardia euroa.

Kasvua edellisvuoteen oli yli kuusi prosenttia ja suunnanmuutos päätti kahtena edellisenä vuotena jatkuneen laskevan trendin, OECD sanoo. Kehitysapu kaikkein vähiten kehittyneisiin maihin kasvoi jopa kahdeksasosalla, mutta samaan aikaan Afrikkaan maksettava tuki väheni jopa 5,6 prosentilla.

"On sydäntälämmittävää nähdä hallitusten kasvattavan jälleen kehitysapubudjettejaan tämän hetkisistä taloudellisista rasitteista huolimatta. On kuitenkin huolestuttavaa, että avun määrä joihinkin kaikkein eniten sitä tarvitsevimmista maista jatkaa laskuaan", OECD:n pääsihteeri Angel Gurría toteaa.

Tavoitteen nostaa kehitysavun määrä 0,7 prosenttiin bktl:sta saavutti viime vuonna ensimmäisenä suurena teollisuusmaana myös Iso-Britannia, joka kasvatti kehitysapuaan yli neljänneksellä. Tavoitteessa olivat pysyneet edelleen Tanska, Luxemburg, Norja ja Ruotsi.

Myös Suomi kasvatti antamansa kehitysavun määrää 54 miljoonalla eurolla edellisestä vuodesta yhteensä 1 081 miljoonaan euroon, joka merkitsee 0,56 prosenttiosuutta bktl:stä. Suomen antamaa tukea on kasvatti erityisesti päästökauppatulojen kanavoiminen kehitysyhteistyöhön.

Suomi ei ole kuitenkaan lähivuosina saavuttamassa 0,7-tavoitetta, sillä hallituksen uusien leikkausten myötä tuen määrän on odotettu laskevan 0,5 prosenttiin bktl:stä jo ensi vuonna.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia