Kehityksen mestarit löydetty | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kehityksen mestarit löydetty

Muun muassa Ghana, Uganda ja Brasilia ovat tuoreen raportin mukaan kehityksen tähtimaita.

Kehitysmaissa on tapahtunut viimeisen kahden vuosikymmenen aikana yllättävää kehittymistä. Useimmissa kehitysmaissa köyhyys on vähentynyt, kerrotaan ajatushautomo Overseas Development Instituten uudessa raportissa.

Raportin mukaan kehityksen avaimet löytyvät järkevästä politiikasta, asianmukaisista institutionaalisista perusteista, toimivista kansainvälisistä suhteista ja tehokkaasta johtamisesta.

Menestyneissä maissa esimerkiksi presidentin rooli kehityksen edistämisessä on ollut merkittävä. Myös hallinnon hajauttamisella ja kansalaisten voimaannuttamisella on ollut myönteisiä vaikutuksia.

Raportissa tarkastellaan 24 kehitysmaan edistymistä. Maat on nimetty tähdiksi, yllättäjiksi, potentiaalisiksi edistyjiksi ja arvoituksiksi niissä havaittavan muutoksen mukaan. Tähtimaiksi raportti nimeää muun muassa Ghanan, Ugandan ja Brasilian, joista esimerkiksi Ghana on matkalla saavuttamaan nälän ja köyhyyden puolittamiseen tähtäävän vuosituhattavoitteen.

Yllättäjäksi raportissa nostetaan Etiopia, joka on vastoin odotuksia pystynyt tekemään merkittäviä parannuksia koulutuksen saralla. Seuraavan vuosikymmenen aikana potentiaalinen tilannettaan parantava maa on raportin arvion mukaan Malawi, jossa talouden vakautuminen on alkanut näkyä positiivisesti maan kokonaistilassa.

Kaiken kaikkiaan raportti osoittaa, että sodasta ja nälänhädästä kärsivät maat ovat tehneet huomattavia parannuksia eri sektoreilla, kuten kasvun, koulutuksen, terveydenhuollon, hallinnon ja maatalouden suhteen. Raportissa korostetaan, että jo tapahtuneesta edistyksestä on tärkeää muistuttaa aikana, jolloin pessimismi, ilmastonmuutos sekä talous- ja ruokakriisi uhkaavat aikaan saatuja muutoksia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia