Kehittyvien markkinoiden firmat kompastelevat korruption torjunnassa – "säälittävä taso" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kehittyvien markkinoiden firmat kompastelevat korruption torjunnassa – "säälittävä taso"

Transparency Internationalin mukaan enemmistö kehittyvien markkinoiden nopeimmin kasvavista yrityksistä on epäonnistunut läpinäkyvyyden edistämisessä.

Kehittyvien maiden kasvuyritykset eivät toimi riittävän ponnekkaasti korruptiota vastaan, kritisoi korruption vastainen Transparency International -järjestö.

Järjestö julkaisi tällä viikolla katsauksen sadan nopeimmin kasvavan, kehittyvissä maissa sijaitsevan yrityksen korruptio- ja läpinäkyvyystoimiin. Firmat ovat kotoisin 15 maasta, ja ne toimivat 185:ssä.

Yritykset saivat keskimäärin vain 3,4 pistettä, kun maksimi oli kymmenen. Kolme neljästä yrityksestä sai alle viisi pistettä kymmenestä.

Katsauksessa tarkasteltiin julkisesti saatavissa olevien tietoja avulla, mitä yritykset kertovat korruption vastaisista ohjelmistaan, miten laajasti ne kertovat yrityksen rakenteista ja omistuksista ja miten paljon ne paljastavat tärkeitä taloustietoja, kuten verotustietoja, maakohtaisesti.

"Läpinäkyvyyden säälittävä taso nostaa esiin kysymyksen siitä, kuinka paljon yksityinen sektori välittää korruption ja köyhyyden pysäyttämisestä ja epätasa-arvon vähentämisestä siellä, missä ne toimivat. Yhä uudelleen näemme isoja korruptioskandaaleita, --- joissa on mukana monikansallisia firmoja ja jotka tekevät valtavaa harmia paikallisille talouksille", sanoo José Ugaz, TI:n puheenjohtaja järjestön tiedotteessa.

Kyselyssä käsitellyistä firmoista 72 ei esimerkiksi paljasta tietoja veronmaksusta ulkomailla ja 81 ei kerro, että niillä olisi lahjusten maksun kieltävä politiikka. Toisaalta 67 sanoo, että niillä on nollatoleranssi korruptioon.

Huonoimmin läpinäkyvyydessä pärjäävät kiinalaisfirmat, jotka saivat keskimäärin 1,6 pistettä. Syynä ovat heikko tai olematon korruption vastainen politiikka sekä epäonnistuminen korruption paljastamisessa, järjestö sanoo. Kolme kiinalaisfirmaa, autoalan Chery Automobile ja Wanxiang Company sekä sähkölaitevalmistaja Galanz Group, saa nolla pistettä vertailussa.

Kiitosta raportissa saa Intia, jossa yrityslaki vaatii yrityksiltä tiettyjen rahoitustietojen julkistamista. Vertailun paras firma, puhelinvalmistaja Bharti Airtel, saa 7,3 pistettä kymmenestä. Silti kaikissa kehittyvissä maissa yritysten on tehtävä enemmän esimerkiksi luomalla korruption vastaisia ohjelmia ja tarjoamalla korruption paljastajille väyliä kertoa tiedoistaan, TI sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia