Uutiset

Kaupunkisodat tuhoisia siviileille

Punaisen Ristin selvityksen mukaan viime vuosina Irakin ja Syyrian siviiliuhreista 70 prosenttia on kuollut kaupungeissa. Kaupunkisodat ovat erityisen tuhoisia, sillä niissä siviilit jäävät usein sotatoimien alle.
Raunioituneita taloja, kolme naista ja lapsi Aleppossa Syyriassa.
Kaupunkeihin keskittyvät sodat ovat tuhoisia siviileille. Kuva kapinallisten alueelta Syyrian Alepposta elokuussa 2014. (Kuva: Shelly Kittleson / IPS )

(IPS) -- Syyriassa, Irakissa ja Jemenissä menehtyi vuosina 2010–2015 puolet kaikista maailman selkkausten siviiliuhreista. Kaupunkeihin kohdistuneissa hyökkäyksissä kuoli viisinkertainen määrä siviilejä muihin taisteluihin verrattuna, Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) raportoi.

”Tutkimuksemme kertoo, että kolmen viime vuoden aikana Irakin ja Syyrian sodan siviiliuhreista järkyttävät 70 prosenttia kuoli kaupungeissa”, ICRC:n Lähi-idän aluejohtaja Robert Mardini sanoo.

”Se kuvaa sitä, miten tappaviksi taistelut ovat käyneet. Tilanne on entistä hälyttävämpi, kun uusia operaatioita aloitetaan Syyrian Raqqassa tai hyökkäykset kiihtyvät Irakin Mosulissa. Urbaani kärsimys saa uudet mittasuhteet, kun kukaan tai mikään ei ole turvassa väkivallalta”, hän jatkaa.

Raportti perustuu alustavaan analyysiin Lähi-idän taisteluja koskevista tiedoista kolmen viime vuoden ajalta. Asiantuntija-arvioita tukevat asukkaiden kertomukset Syyrian Alepposta, Irakin Mosulista ja Jemenin Taizista. Raportti valottaa piirityssodan ja räjähteiden käytön tuhoisia vaikutuksia asukkaisiin ja tärkeisiin perusrakenteisiin.

17 miljoonaa paennut

Kodistaan pakenemaan joutuneita irakilaisia, syyrialaisia ja jemeniläisiä on yhteensä yli 17 miljoonaa. Poliittisten ratkaisujen puuttuessa selkkausten pitkittyminen uhkaa tuottaa yhä lisää pakolaisia, raportti varoittaa.

Sen mukaan kaupunkisotien tuhoisuus johtuu tavasta, jolla niitä käydään. Aseelliset osapuolet eivät kykene erottamaan sotilaskohteita siviilirakenteista – tai käyvät tarkoituksella siviilien kimppuun.

Punainen Risti muistuttaa, että tilannetta voivat muuttaa ne, joilla on valtaa. Järjestö vaatii sotien osapuolia ottamaan huomioon taistelujen vaikutukset ihmisiin, joita he haluavat hallita.

”Pystyvätkö voittajat säilyttämään rauhan, jos ihmisistä tuntuu, etteivät he ole kunnioittaneet sen enempää lakia kuin asukkaiden ihmisarvoakaan”, Mardini kysyy.

Hänen mukaansa selkkausten seuraukset tuntuvat vielä sukupolvien ajan ja vaarana on, että kaupungeista kehittyy väkivallan hautomoja.

Liittolaisia hillittävä

Mardini korostaa, että sotien osapuolia tukevien valtioiden pitää hillitä liittolaisiaan ja varmistaa, että nämä kunnioittavat humanitaarista oikeutta. ”Kun aseet vaikenevat, paikallisten ihmisten ja järjestöjen tulee päästä täysillä mukaan jälleenrakennukseen.”

Raportissa käsitellään myös Libanonin sisällissotaa (1975–1990) ja esitellään Beirut väkivallasta toipumisen mallina muille kaupungeille.

ICRC:n raportin pohjana ovat kaupunkeja koskevat tiedot, joita on koottu useista Irakin ja Syyriaan maakunnista vuoden 2014 tammikuun ja kuluvan vuoden maaliskuun väliseltä ajalta.

Koko maailman konflikteihin on liittynyt keskimäärin 90 000 siviilikuolemaa vuosina 2010–2015. Irakin, Syyrian ja Jemenin yhteenlaskettu vuotuinen uhrimäärä oli 42 000 eli 47 prosenttia kaikista.

kaupungitsota ja rauhakonfliktiturvallisuus Punainen Risti

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.