Uutiset Ruokaturva

Kaupunkien maatalous tuottaa jopa viidenneksen maailman ruuasta

800 miljoonaa kaupunkilaista ympäri maailman viljelee vihanneksia tai hedelmiä tai kasvattaa kotieläimiä.
(Kuva: Sara Dent / CC BY-ND 2.0)

(IPS) -- Kaupunkiviljelyllä on merkittävä rooli kaupunkilaisten ruokkimisessa eri puolilla maailmaa. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAOn mukaan 800 miljoonaa kaupunkilaista viljelee vihanneksia tai hedelmiä tai kasvattaa kotieläimiä.

Yhdessä kaupunkiviljelijät tuottavat Worldwatch-instituutin mukaan jopa 20 prosenttia maailman ruuasta. Afrikkalaisista kaupunkilaisista jopa 40 prosentin arvioidaan harjoittavan maataloutta.

Afrikassa kaupunkilaiset viljelevät, koska ovat nälkäisiä ja osaavat kasvattaa ravintonsa. Lisäksi maa on edullista ja lannoitteet halpoja.

Myös New Yorkissa elää nälkäisiä ja aliravittuja ihmisiä. Vuodesta 2000 ruuan hinta on noussut 59 prosenttia, mutta ihmisten palkat vain 17. Viime vuonna kaupunki julkisti OneNYC -ohjelman, jonka tavoitteena on nostaa kymmenessä vuodessa 800 000 ihmistä köyhyydestä.

Yksi ohjelman keskeisiä kohtia on kaupunkilaisten ruokaturva. Tarkoitus on taata kaikille New Yorkin asukkaille paitsi riittävästi, myös hyvää ja terveellistä ravintoa. GrowNYC vihannesmarkkinoiden johtaja Michael Hurwitz uskoo kaupunkiviljelyyn tuottavan monenlaista hyvää.

"New Yorkin kaltaisessa kaupungissa kaupunkiviljelyllä voi tyydyttää erilaisia tarpeita alkaen ruuantuotannosta jatkuen koulutukseen, turvallisen tilan tarjoamiseen ja ruokabudjetin tasapainottamiseen", Hurwitz toteaa.

Kaupungissa asuvien ihmisten määrän arvioidaan kaksinkertaistuvan kolmessakymmenessä vuodessa. Kaupunkiviljelyn merkitys ruokaturvalle on myös yksi YK:n ensi lokakuussa järjestettävän kestävän kaupunkikehityksen Habitat III -konferenssin teemoista.

PÄIVITYS 19.7. Otsikon sana kaupunkiviljely vaihdettu kaupunkien maataloudeksi.

UutisetRuokaturva kaupungitmaatalousruoka Suomen IPS

Lue myös

Osiin Etelä-Sudania julistettiin helmikuussa nälänhätä. Ruuanjakoa Nyalin kaupungissa maaliskuussa 2017. (Kuva: Lauren Harnett/Oxfam / CC BY-NC-ND 2.0)

YK varoittaa taas nälänhädästä – vasta viidennes tarvitusta avusta koossa

YK:n jäsenmaat ovat vastanneet pääsihteeri António Guterresin helmikuiseen avunpyyntöön, mutta siitä huolimatta neljässä maassa ihmiset liukuvat yhä syvemmälle kriisiin, varoittaa YK.
(Kuva: Daniella Van Leggelo-Padilla / World Bank / CC BY-NC-ND 2.0)
Ruuanjakoa Somalian Mogadishussa maan sisäisten pakolaisten leirillä. (Kuva: AMISOM Photo / Omar Abdisalan / CC0 1.0)

Unicef: Aika loppumassa nälkäkriisimaissa

Neljässä maassa 22 miljoonaa lasta kärsii nälästä ja sairauksista, on joutunut jättämään kotinsa ja keskeyttämään koulunkäyntinsä.

Pääuutiset

High school students, Malawi
Kalilomben lukion tyttöjä koulutetaan seksuaaliterveyden vertaiskouluttajiksi Väestöliiton tukemassa kehitysyhteistyöhankkeessa Malawissa.
(Kuva:
Laura Lipsanen
/
Väestöliitto
)

Ylikulutus on ylikansoitusta suurempi ongelma

Väestön vähentämistä tarjotaan usein ratkaisuksi luonnonvarojen hupenemiseen ja päästöjen kasvuun. Asiantuntijoiden mielestä todelliset ongelmat ovat muualla kuin väestönkasvussa.
Protesti Nigeriassa siepattujen tyttöjen puolesta.
Nigeriassa syntyi kansanliike vaatimaan takaisin tyttöjä, jotka Boko Haram sieppasi Chibokissa huhtikuun lopulla 2014. Enemmistö tytöistä on sittemmin vapautettu, mutta yli sata oli vankina vielä toukokuussa 2017.
(Kuva:
Mohammed Lere
/
IPS
)

Miksi seksuaalinen väkivalta leimaa uhrin eikä tekijää?

YK:n pääsihteerin vuosiraportti listaa tapauksia 19 maasta, joissa seksuaalista väkivaltaa on käytetty ”strategisiin tarkoituksiin”. Jokaisen raporttiin kirjatun numeron takana on ihminen, jonka leimautuminen voi johtaa jopa itsemurhaan, sanoo pääsihteerin erityisedustaja Adama Dieng.
Verinäytteen otto Ugandassa vuonna 2012.
Trumpin uusi politiikka vaikuttaa muun muassa hiv-työhön. Kuvassa otetaan verinäyte hiv-testiä varten Ugandassa.
(Kuva:
UNFPA / Flickr
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Trumpin hallinto tiukentaa kehitysyhteistyön aborttisääntöä – kohteena suuri osa terveystyöstä

Trumpin uusi "elämää suojeleva" politiikka ulottuu aiempaa laajemmalle. Vaikutukset kestävät sukupolvia, sanoo kansainvälinen perhesuunnittelujärjestö IPPF.
Umba Kangabuka, maan sisäinen pakolainen Kongon demokraattisessa tasavallassa.
Umba Kangabuka elää maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongon Kalemien kaupungin lähellä.
(Kuva:
Francois-Xavier MYBE
/
MONUSCO Photos
/
CC BY-SA 2.0
)

Kansainväliset pakolaiset keräävät maailman huomion, mutta sisäinen pakolaisuus on yleisempää

Maan sisäisiä pakolaisia on kaksi kertaa enemmän kuin maiden rajojen yli pakenevia. Tuoreessa raportissa vaaditaan heidän nostamistaan globaalille agendalle.