Uutiset Ruokaturva

Kaupunkien maatalous tuottaa jopa viidenneksen maailman ruuasta

800 miljoonaa kaupunkilaista ympäri maailman viljelee vihanneksia tai hedelmiä tai kasvattaa kotieläimiä.
(Kuva: Sara Dent / CC BY-ND 2.0)

(IPS) -- Kaupunkiviljelyllä on merkittävä rooli kaupunkilaisten ruokkimisessa eri puolilla maailmaa. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAOn mukaan 800 miljoonaa kaupunkilaista viljelee vihanneksia tai hedelmiä tai kasvattaa kotieläimiä.

Yhdessä kaupunkiviljelijät tuottavat Worldwatch-instituutin mukaan jopa 20 prosenttia maailman ruuasta. Afrikkalaisista kaupunkilaisista jopa 40 prosentin arvioidaan harjoittavan maataloutta.

Afrikassa kaupunkilaiset viljelevät, koska ovat nälkäisiä ja osaavat kasvattaa ravintonsa. Lisäksi maa on edullista ja lannoitteet halpoja.

Myös New Yorkissa elää nälkäisiä ja aliravittuja ihmisiä. Vuodesta 2000 ruuan hinta on noussut 59 prosenttia, mutta ihmisten palkat vain 17. Viime vuonna kaupunki julkisti OneNYC -ohjelman, jonka tavoitteena on nostaa kymmenessä vuodessa 800 000 ihmistä köyhyydestä.

Yksi ohjelman keskeisiä kohtia on kaupunkilaisten ruokaturva. Tarkoitus on taata kaikille New Yorkin asukkaille paitsi riittävästi, myös hyvää ja terveellistä ravintoa. GrowNYC vihannesmarkkinoiden johtaja Michael Hurwitz uskoo kaupunkiviljelyyn tuottavan monenlaista hyvää.

"New Yorkin kaltaisessa kaupungissa kaupunkiviljelyllä voi tyydyttää erilaisia tarpeita alkaen ruuantuotannosta jatkuen koulutukseen, turvallisen tilan tarjoamiseen ja ruokabudjetin tasapainottamiseen", Hurwitz toteaa.

Kaupungissa asuvien ihmisten määrän arvioidaan kaksinkertaistuvan kolmessakymmenessä vuodessa. Kaupunkiviljelyn merkitys ruokaturvalle on myös yksi YK:n ensi lokakuussa järjestettävän kestävän kaupunkikehityksen Habitat III -konferenssin teemoista.

PÄIVITYS 19.7. Otsikon sana kaupunkiviljely vaihdettu kaupunkien maataloudeksi.

Ruokaturva kaupungitmaatalousruoka Suomen IPS

Lue myös

Ruoka-apua jonottavia ihmisiä Etiopiassa
Ruoka-avun jonottajia Etiopiassa hallituksen ruokkimiskeskuksessa maan somalialueella toukokuussa 2017. Etiopia on kärsinyt viime aikoina vaikeasta kuivuudesta.
(Kuva:
Ayene
/
UNICEF Ethiopia
/
CC BY-NC-ND 2.0
)
Bolivialainen Jhaneth Rojas kasvihuoneessaan
Bolivialainen Jhaneth Rojas korjaa satoa perheen kasvihuoneesta Phuyuwasissa keskisen Bolivian Cochabamban alueella.
(Kuva:
Franz Chávez
/
IPS
)

Kasvihuoneteltat parantavat ruokavaliota Bolivian vuorilla

Pari vuotta sitten pienissä vuoristokylissä Boliviassa elettiin lähinnä riisillä, munilla ja kanalla. Nyt itse kasvatetut vihannekset täyttävät proteiinin, vitamiinien ja hivenaineiden tarpeen.
Naiset kuokkivat peltoa Kongon demokraattisessa tasavallassa
Moni maanviljelijänainen on menettänyt miehensä konfliktissa. Viljelyn aloittaminen uudelleen on paras tapa päästä jälleen jaloilleen.
(Kuva:
Myriam Asmani
/
MONUSCO Photos
/
CC BY-SA 2.0
)

Nälänhätä kasvoi rajusti Kongon demokraattisessa tasavallassa

Nälkää näkee nyt arviolta 7,7 miljoonaa ihmistä, mikä on jopa 30 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Nälähätä johtuu pääosin konfliktin kiihtymisestä.

Pääuutiset

Etiopialainen äiti pitää lastaan sylissä.
Nykyään kahden lapsen äiti Emawayish Alemu valistaa yhteisön tyttöjä välttämään raskauden liian nuorena.(Kuva: Yeshiwas Mekonnen / Plan Ethiopia)

Etiopialainen Emawayish Alemu on yksi maailman teiniäideistä – nyt hän valistaa nuorempiaan

Noin seitsemän miljoonaa kehitysmaissa asuvaa tyttöä synnyttää vuosittain lapsen alaikäisenä. Etiopiassa heidän määränsä on vähentynyt viime vuosina nopeasti muun muassa valistustyön ansiosta.
Yaoundé, Kamerun
Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan Kamerunin heikentyvästä sananvapaustilanteesta. Kuvassa maan pääkaupungin Yaoundén katuja.(Kuva: Ludwig Tröller / CC BY-NC 2.0)

Terrorismista vitsailu vei vankilaan Kamerunissa

Kolme kamerunilaisopiskelijaa on virunut yli puolitoista vuotta vankilassa tekstiviestillä jaetun Boko Haram -vitsin takia. Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan maan kapenevasta sananvapaudesta.
Poika- ja tyttöpatsaat
Sukupuoliroolit omaksutaan yllättävän nuorena, käy ilmi tutkimuksesta.(Kuva: Jason Pratt / CC BY 2.0)

Tutkijat: Haitalliset sukupuolistereotypiat omaksutaan luultua nuorempina ympäri maailman

Sukupuolinormit ovat ympäri maailman esiteineille pakkopaita, joka aiheuttaa vakavia terveysriskejä, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.
Viiden dollarin seteli
Vihreästä ilmastorahastosta uupuu etenkin dollareita.(Kuva: Zack Maccarthy / CC BY 2.0)

Ilmastorahaa lahjoitettu nihkeästi

Rikkaat maat ovat luvanneet nostaa tukensa ilmastonmuutoksen torjunnalle kehitysmaissa sataan miljardiin dollariin vuodessa. Rahaa on saatu kasaan vasta runsaat kymmenen miljardia dollaria.