Kaupunkien maatalous tuottaa jopa viidenneksen maailman ruuasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kaupunkien maatalous tuottaa jopa viidenneksen maailman ruuasta

800 miljoonaa kaupunkilaista ympäri maailman viljelee vihanneksia tai hedelmiä tai kasvattaa kotieläimiä.

(IPS) -- Kaupunkiviljelyllä on merkittävä rooli kaupunkilaisten ruokkimisessa eri puolilla maailmaa. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAOn mukaan 800 miljoonaa kaupunkilaista viljelee vihanneksia tai hedelmiä tai kasvattaa kotieläimiä.

Yhdessä kaupunkiviljelijät tuottavat Worldwatch-instituutin mukaan jopa 20 prosenttia maailman ruuasta. Afrikkalaisista kaupunkilaisista jopa 40 prosentin arvioidaan harjoittavan maataloutta.

Afrikassa kaupunkilaiset viljelevät, koska ovat nälkäisiä ja osaavat kasvattaa ravintonsa. Lisäksi maa on edullista ja lannoitteet halpoja.

Myös New Yorkissa elää nälkäisiä ja aliravittuja ihmisiä. Vuodesta 2000 ruuan hinta on noussut 59 prosenttia, mutta ihmisten palkat vain 17. Viime vuonna kaupunki julkisti OneNYC -ohjelman, jonka tavoitteena on nostaa kymmenessä vuodessa 800 000 ihmistä köyhyydestä.

Yksi ohjelman keskeisiä kohtia on kaupunkilaisten ruokaturva. Tarkoitus on taata kaikille New Yorkin asukkaille paitsi riittävästi, myös hyvää ja terveellistä ravintoa. GrowNYC vihannesmarkkinoiden johtaja Michael Hurwitz uskoo kaupunkiviljelyyn tuottavan monenlaista hyvää.

"New Yorkin kaltaisessa kaupungissa kaupunkiviljelyllä voi tyydyttää erilaisia tarpeita alkaen ruuantuotannosta jatkuen koulutukseen, turvallisen tilan tarjoamiseen ja ruokabudjetin tasapainottamiseen", Hurwitz toteaa.

Kaupungissa asuvien ihmisten määrän arvioidaan kaksinkertaistuvan kolmessakymmenessä vuodessa. Kaupunkiviljelyn merkitys ruokaturvalle on myös yksi YK:n ensi lokakuussa järjestettävän kestävän kaupunkikehityksen Habitat III -konferenssin teemoista.

PÄIVITYS 19.7. Otsikon sana kaupunkiviljely vaihdettu kaupunkien maataloudeksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia