Kaupoissa yhä enemmän vastuullisesti tuotettua pääsiäissuklaata | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kaupoissa yhä enemmän vastuullisesti tuotettua pääsiäissuklaata

Kauppaketju Lidl voitti jälleen Finnwatchin pääsiäissuklaavertailun.

Kaupat ovat lisänneet eettisesti tuotetun suklaan osuutta pääsiäisen suklaavalikoimassa, kertoo suomalaisyritysten vastuullisuutta seuraava Finnwatch.

Finnwatch tekee joka joulu ja pääsiäinen vertailun siitä, miten suuri osuus kauppojen sesonkisuklaasta on vastuullisuusertifioituja. Viime vuoteen verrattuna osuus on kasvanut kaikissa muissa sen tutkimissa kauppaketjuissa paitsi Keskossa.

S-ryhmä on nostanut vastuullisuussertifioidun suklaan osuuden 45 prosenttiin, Lidlissä taas osuus on 71 prosenttia. Saksalaisketju on voittanut Finnwatchin joulu- ja pääsiäissuklaavertailut joka vuosi vuodesta 2014 asti.

Tänä vuonna vertailussa oli mukana myös Tokmanni, jossa eettisesti tuotettua suklaata on 34 prosenttia valikoimasta. Huonommin pärjäävät Kesko ja Stockmann, joiden osuudet ovat 28 ja 21 prosenttia, Finnwatch kertoo.

Vertailussa on huomioitu kaupan ketjujen kaikki ne pääsiäisen sesonkituotteet, jotka sisältävät kaakaota.

Kaupat käyttävät kaakaon vastuullisuuden varmistamisessa UTZ- sekä Reilun kaupan järjestelmän Cocoa Program -sertifiointia. UTZ muun muassa edellyttää työntekijöiden kohtelussa Kansainvälisen työjärjestön sopimusten noudattamista ja kieltää lapsityövoiman käytön. Sitä tehokkaampana pidetään kuitenkin Reilua kauppaa, joka myös esimerkiksi takaa viljelijöille takuuhinnan tuotteestaan.

Finnwatch muistuttaa, että suklaassa käytetty Reilun kaupan Cocoa Program on kuitenkin eri asia kuin varsinainen Reilun kaupan standardi. Reilun kaupan suklaassa kaikkien sellaisten riskiraaka-aineiden, joille on olemassa Reilun kaupan standardi, tulee olla Reilu kauppa -sertifioitua. Cocoa Programissa taas riittää, että pelkkä kaakao on sertifioitua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia