Kasvissyöjälehmät eivät tule hulluiksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kasvissyöjälehmät eivät tule hulluiksi

Maailman suurimmaksi naudanlihan viejäksi viime vuonna noussut Brasilia voi hyötyä Kanadasta ja Yhdysvalloista löydetystä hullun lehmän taudista. Brasilian luonnonlaitumilta ruokansa saava karja on säästynyt taudilta ja maa ylpeileekin maailman parhaalla rehutestillä, joka todistaa sen naudat kasvissyöjiksi.

Brasilian naudanlihanvienti nousi viime vuonna 1,3 miljoonaan tonniin, mikä on 30 prosenttia edellisvuotista enemmän. Osasyynä oli pitkittynyt kuivuus, joka koetteli alan markkinoita aiemmin johtanutta Australiaa.

Brasilian, samoin kuin muidenkin Etelä-Amerikan karjankasvattajavaltioiden, eduksi on koitunut myös se, että siellä naudat ovat puhtaasti kasvissyöjiä. Ne saavat ravintonsa enimmäkseen luonnonlaitumilta, ja rehukin tehdään kasveista.

Se on pitänyt loitolla hullun lehmän taudin eli BSE:n, joka sairastutti eläinperäisellä rehulla ruokittua karjaa ensin Euroopassa ja nyttemmin myös Pohjois-Amerikassa.

Hullun lehmän tautia löydettiin Britannian naudoista ensi kerran 1986. Paniikki levisi ympäri maailmaa vasta kymmenen vuotta myöhemmin, kun BSE:n havaittiin olevan yhteydessä ihmisissä puhkeavaan aivoja rappeuttavaan Creutzfeldt-Jakobin tautiin.

Brasiliakaan ei välttynyt "huhujen terrorismilta". Kanada väitti vuonna 2001, ettei Brasilia ollut varmuudella BSE-vapaa, koska maa oli jossakin vaiheessa ostanut karjaa Euroopasta.

Kanadan kumppanit Pohjois-Amerikan vapaakauppa-alueessa Naftassa - Yhdysvallat ja Meksiko - olivat automaattisesti samalla linjalla. Puolustaakseen kasvavaa pihvilihanvientiään Brasilia päätti todistaa pitävästi karjansa vegetarianismin valvomalla eläinvalkuaisen määrää karjan ravinnossa. Testin kehittäminen annettiin valtion maatalouden tutkimusyhtiön (Empraba) tehtäväksi, hankkeeseen osallistunut biologi Carlos Block kertoo.

Hänen mukaansa Emprabassa kehitetty menetelmä on maailman edistynein, sillä se mahdollistaa eläinvalkuaisen jäljittämisen rehusta muutamassa tunnissa. Apuna käytetään massaspektrometriä, joka on atomipainoon perustuva aineiden tunnistin.

Testi on suhteellisen halpa, joten sen avulla on helppo valvoa noin 700 tuotantolaitoksen valmistamaa rehua säännöllisesti otetuilla näytteillä, hän jatkaa.

Blockin mukaan muualla maailmassa rehua testataan paljon hitaammilla ja tehottomammilla menetelmillä, kuten mikroskooppisella tutkimuksella ja DNA-analyysillä.

Hän sanoo, että maassa vierailleet Euroopan unionin asiantuntijat tunnustivat Brasilian edelläkävijäksi alalla. Block suosittelee saman menetelmän käyttöönottoa naapurimaissa Argentiinassa, Paraguayssa ja Uruguayssa, jotta koko Mercosur-vapaakauppa-alue voitaisiin taata BSE-vapaaksi.

Sairastuneen lehmän löytyminen Yhdysvalloista sai kymmenet maat lopettamaan naudanlihan ostamisen sieltä, mikä voi parantaa Mercosur-maiden vientimahdollisuuksia.

Yhdysvallat on ollut maailman kolmanneksi suurin naudanlihan viejä 1,1 miljoonan tonnin vuosivolyymillaan. Sen suurimmat markkinat ovat tosin Japani ja Etelä-Korea, jotka eivät osta lihaa Mercosur-maista viime vuosina ilmenneiden suu- ja sorkkatautitapausten vuoksi.

Tilanne hyödyttää Brasiliaa silti: Se voi viedä aiempaa enemmän soijaa, jonka kysyntä karjanrehuksi kasvaa. Myös siipikarjan markkinat ovat nousussa naudanlihan maineen mustuessa.

Brasilia on naudanlihan ohella maailman johtava kahvin, sokerin ja soijapavun viejä.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia