Karibian poliisille valkoista vahvistusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Karibian poliisille valkoista vahvistusta

Huumekauppa, jengiväkivalta ja rahanpesu ovat riehaantuneet monissa Karibian valtioissa niin pahoiksi, että poliisivoimille haetaan ulkomaista apua. Monien kauhuksi se tulee vanhoilta valkoisilta isänniltä.

Georgetown, 15.05.06 (IPS) - Huumekauppa, jengiväkivalta ja rahanpesu ovat riehaantuneet monissa Karibian valtioissa niin pahoiksi, että poliisivoimille haetaan ulkomaista apua. Monien kauhuksi se tulee vanhoilta valkoisilta isänniltä.

Poliisivoimat ovat Karibialla jääneet jälkeen teknisestä kehityksestä ja sama koskee usein oikeuslaitosta. Esimerkiksi ääni- ja videonauhoja tai DNA-testien tuloksia ei kaikkialla kelpuuteta todisteiksi, mikä hankaloittaa juttujen käsittelyä.

”Valkoisen miehen” apuun turvautui ensin Jamaika, jossa tehdään yli tuhat murhaa vuodessa. Hallitus kutsui poliisivoimien kolmanneksi ylimpään virkaan Britannian kuuluisan Scotland Yardin edustajan ja varasi brittipoliiseille kymmenen muutakin tärkeää tehtävää.

Huumerikosten, sieppausten ja muun väkivallan koettelema Trinidad ja Tobago aikoo pestata 39 ulkomaista poliisia, mikä närkästytti omat järjestyksenvalvojat.

”Meidät sivuutettiin täysin. Saimme viestimistä kaiken tietomme hankkeesta. Poliisivoimien moraali on heikko, eikä se parane ennen kuin tietyt epäkohdat korjataan”, poliisiyhdistyksen edustaja Noel Chase kommentoi.

Hänen puutelistalleen kuuluvat ylityökorvausten maksujen myöhästely, kehnot työolot ja ränsistyneet rakennukset.

Viime vuosina kaksikertaistuneista murhaluvuistaan hätääntynyt St. Lucian saarivaltio on värvännyt seitsemän brittipoliisia riveihinsä.

Myös rannikkovaltio Guyana alkoi valmistella brittiläisten ja yhdysvaltalaisten poliisien kutsumista neuvonantajiksi sen jälkeen, kun maatalousministeri Satyadeo Sawh huhtikuussa murhattiin yhdessä sisarensa, veljensä ja turvamiehensä kanssa.

Guyanan hallitus on aiemminkin turvautunut Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n apuun, muun muassa viime vuonna tapahtuneiden neljän Yhdysvaltain kansalaisen murhan selvittämisessä.

FBI:n agentteja nähtiin toukokuun alussa tositoimissa Guyanan pääkaupungin Georgetownin liepeillä, missä nämä johtivat poliisin ja sotilaiden iskua yksityisasuntoon. Sieltä pidätettiin kaksi Trinidadin kansalaista, joista Mustiin muslimeihin kuuluvaa David Millardia epäillään yrityksestä kaataa kotimaansa hallitus 1990.

Guyanan turvallisuusviranomaiset ovat saaneet amerikkalaisilta myös metallinpaljastimia ja vakoilusatelliittien kokoamaa tietoa, jota käytetään suuren luokan huumerikollisten jäljittämiseen.

Käytännössä Guyana on pitkälti siirtänyt vastuun huumerikollisuuden torjunnasta amerikkalaisille, koska sen omat voimavarat eivät riitä. Yhdysvaltain hallitus arvioi, että huumekartellit tuottavat jopa neljänneksen Guyanan kansantuotteesta.

Guyanassa on rekisteröity noin 460 murhaa vuodesta 2002, jolloin rikosaalto alkoi paisua. Sitä ennen 50 murhaa vuodessa oli uutinen.

Guyanassa päämajaansa pitävä 15-jäseninen Karibian yhteisö on huolissaan rikollisuuden kasvusta alueella. Sen pelätään horjuttavan vakautta ja pilaavan letkeän karibialaisen tunnelman.

Epäilyksiä poliisin ulkomaisten apuvoimien hyödyllisyydestä kuitenkin esiintyy. Trinidadin entinen pääministeri Basdeo Panday pitää ratkaisua ”iskuna vasten kansakunnan kasvoja”.

”Tällä mallilla meidän on pestattava ulkomaalaisia johtamaan koko maata, koska hallituksemme on epäpätevä”, sanoi Panday, joka sai itse vastikään tuomion veronkierrosta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia