Uutiset Etelä-Sudanin konflikti

Kansanmurha uhkaa Etelä-Sudanissa – vihaa lietsotaan sosiaalisessa mediassa

Sekä kapinalliset että hallitus ovat syyllistyneet jälleen uusiin julmuuksiin. Asiantuntijat pelkäävät, että Ruandan vuoden 1994 tapahtumat toistuvat.
YK:n rauhanturvaoperaatio UNMISS vieraili Yeissä marraskuussa. Kaupungissa on tapahtunut vakavia ihmisoikeusloukkauksia. (Kuva: UNMISS / Isaac Billy / CC BY-NC-ND 2.0)

Etelä-Sudanin väkivalta on kärjistynyt siihen pisteeseen, että osa asiantuntijoista väläyttelee jo Ruandan vuoden 1994 kaltaisen kansanmurhan mahdollisuutta. Väkivalta on kiihtynyt maassa heinäkuusta lähtien, jolloin taisteluita puhkesi pääkaupunki Jubassa.

"Se, mitä olen nähnyt ja kuullut täällä, on vahvistanut huoleni siitä, että etnisen väkivallan pahenemisen riski on suuri ja kansanmurha mahdollinen. En sano tätä kevyesti", sanoi maassa vieraillut YK:n kansanmurhien ehkäisyn erityisneuvonantaja Amang Dieng pari viikkoa sitten.

Hänen mukaansa tiettyihin etnisiin ryhmiin kohdistuneiden tappojen ja raiskauksien yhteydessä on esiintynyt provosoivaa retoriikkaa, ja vihaa lietsotaan myös median välityksellä.

Saman on havainnut maassa kehitysyhteistyötä tekevän Kirkon Ulkomaanavun maajohtaja Pio Ding.

"Useat etniset ryhmät käyttävät vihapuhetta toisia ryhmiä vastaan. Tämä näkyy erityisesti koulutettujen kaupungeissa asuvien keskuudessa. He pääsevät internetiin ja osaavat käyttää sosiaalista mediaa. Vihapuheen vaarallisimpia vaikutuksia on, että se luo perustaa rikoksille ihmisyyttä vastaan ja jopa kansanmurhalle", hän sanoo järjestön artikkelissa.

Väkivalta on viime kuukausina levinnyt muun muassa Etelä-Sudanin eteläosassa sijaitsevaan Yein kaupunkiin. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) julkisti tällä viikolla raportin, jonka mukaan sekä hallituksen että kapinallisten joukot ovat syyllistyneet kaupungissa vakaviin väärinkäytöksiin viime kuukausina. Siviilejä on tapettu, raiskattu ja pidätetty mielivaltaisesti.

Konflikti on aiheuttanut maassa myös ruokakriisin ja yli miljoonan ihmisen pakenemisen naapurimaihin. Kirkon Ulkomaanavun mukaan vakavasta ruokapulasta kärsii maassa jo noin neljä miljoonaa ihmistä.

Järjestö kertoo jakaneensa syksyn aikana ruokaa Juban alueella. Lähes kukaan ihmisistä ei ollut saanut mitään apua.

"En kestä katsoa, kuinka lapseni näkevät nälkää. Olen ajatellut pahoja asioita, jopa lasteni tappamista. En pystyisi kestämään sitä, että lapseni kuolevat nälkään tässä talossa, jossa heillä ei edes ole mitään, minkä päällä maata", kertoi viiden lapsen kanssa paennut avunsaaja Bitres Amal Awok.

Etelä-Sudanin väkivalta alkoi joulukuussa 2013 eri etnisiin ryhmiin kuuluvan presidentti Salva Kiirin ja varapresidentti Riek Macharin riitaannuttua. Osapuolet solmivat viime vuonna rauhan, mutta väkivalta on jatkunut siitä huolimatta. Yhdysvallat ehdotti viime viikolla maan asettamista asevientikieltoon.

Etelä-Sudanin konflikti ihmisoikeudetkonflikti Etelä-Sudan Kirkon Ulkomaanapu

Lue myös

Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.
Naispoliiseja Syyriassa

Suomalaiset naispoliisit vievät osaamistaan Etelä-Sudaniin

70 prosenttia eteläsudanilaisista naisista on kokenut seksuaalista väkivaltaa, mutta maassa ei ole lainkaan turvataloja. Suomalainen poliisi Nina Pelkonen on tehnyt maassa työtä etenkin naisiin ja lapsiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi. ”Tiedän naispoliiseja, jotka vievät raiskauksen uhrit kotiinsa turvaan”, hän kertoo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Lapsimorsian ihmisjoukon keskellä Indonesiassa

Indonesia saattaa kieltää lapsiavioliitot

14 prosenttia indonesialaistytöistä menee alaikäisenä naimisiin. Nyt maan presidentti on ilmoittanut, että maassa valmistellaan viimein lapsiavioliittojen kieltoa.
Mielenosoittajia Slovakiassa, kyltissä murhatut  Ján Kuciak ja Martina Kušnírová

Murha säikäytti Slovakian median – ”kun poliitikko haukkuu ja uhkailee toimittajia julkisesti, muut voivat jatkaa siitä omin päin”

Mafian ja hallituspuolueen kytköksiä tutkivat slovakialainen toimittaja Ján Kuciak ja hänen kihlattunsa Martina Kušnírová murhattiin helmikuussa. Asiantuntijoiden mukaan maan johtajien pitkään jatkuneet sanalliset hyökkäykset toimittajia vastaan loivat otollisen ilmapiirin veriteolle.
Mielenosoittajia Barcelonassa, kuvassa Katalonian lippu ja Catalan Republic -kyltti

Raportti: Epävakaus lisääntynyt monissa rikkaissa maissa – Suomi edelleen maailman vakain valtio

Epävakaus ei ole vain köyhien maiden ongelma, osoittaa tuore hauraiden valtioiden indeksi.