Uutiset Etelä-Sudanin konflikti

Kansanmurha uhkaa Etelä-Sudanissa – vihaa lietsotaan sosiaalisessa mediassa

Sekä kapinalliset että hallitus ovat syyllistyneet jälleen uusiin julmuuksiin. Asiantuntijat pelkäävät, että Ruandan vuoden 1994 tapahtumat toistuvat.
YK:n rauhanturvaoperaatio UNMISS vieraili Yeissä marraskuussa. Kaupungissa on tapahtunut vakavia ihmisoikeusloukkauksia. (Kuva: UNMISS / Isaac Billy / CC BY-NC-ND 2.0)

Etelä-Sudanin väkivalta on kärjistynyt siihen pisteeseen, että osa asiantuntijoista väläyttelee jo Ruandan vuoden 1994 kaltaisen kansanmurhan mahdollisuutta. Väkivalta on kiihtynyt maassa heinäkuusta lähtien, jolloin taisteluita puhkesi pääkaupunki Jubassa.

"Se, mitä olen nähnyt ja kuullut täällä, on vahvistanut huoleni siitä, että etnisen väkivallan pahenemisen riski on suuri ja kansanmurha mahdollinen. En sano tätä kevyesti", sanoi maassa vieraillut YK:n kansanmurhien ehkäisyn erityisneuvonantaja Amang Dieng pari viikkoa sitten.

Hänen mukaansa tiettyihin etnisiin ryhmiin kohdistuneiden tappojen ja raiskauksien yhteydessä on esiintynyt provosoivaa retoriikkaa, ja vihaa lietsotaan myös median välityksellä.

Saman on havainnut maassa kehitysyhteistyötä tekevän Kirkon Ulkomaanavun maajohtaja Pio Ding.

"Useat etniset ryhmät käyttävät vihapuhetta toisia ryhmiä vastaan. Tämä näkyy erityisesti koulutettujen kaupungeissa asuvien keskuudessa. He pääsevät internetiin ja osaavat käyttää sosiaalista mediaa. Vihapuheen vaarallisimpia vaikutuksia on, että se luo perustaa rikoksille ihmisyyttä vastaan ja jopa kansanmurhalle", hän sanoo järjestön artikkelissa.

Väkivalta on viime kuukausina levinnyt muun muassa Etelä-Sudanin eteläosassa sijaitsevaan Yein kaupunkiin. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) julkisti tällä viikolla raportin, jonka mukaan sekä hallituksen että kapinallisten joukot ovat syyllistyneet kaupungissa vakaviin väärinkäytöksiin viime kuukausina. Siviilejä on tapettu, raiskattu ja pidätetty mielivaltaisesti.

Konflikti on aiheuttanut maassa myös ruokakriisin ja yli miljoonan ihmisen pakenemisen naapurimaihin. Kirkon Ulkomaanavun mukaan vakavasta ruokapulasta kärsii maassa jo noin neljä miljoonaa ihmistä.

Järjestö kertoo jakaneensa syksyn aikana ruokaa Juban alueella. Lähes kukaan ihmisistä ei ollut saanut mitään apua.

"En kestä katsoa, kuinka lapseni näkevät nälkää. Olen ajatellut pahoja asioita, jopa lasteni tappamista. En pystyisi kestämään sitä, että lapseni kuolevat nälkään tässä talossa, jossa heillä ei edes ole mitään, minkä päällä maata", kertoi viiden lapsen kanssa paennut avunsaaja Bitres Amal Awok.

Etelä-Sudanin väkivalta alkoi joulukuussa 2013 eri etnisiin ryhmiin kuuluvan presidentti Salva Kiirin ja varapresidentti Riek Macharin riitaannuttua. Osapuolet solmivat viime vuonna rauhan, mutta väkivalta on jatkunut siitä huolimatta. Yhdysvallat ehdotti viime viikolla maan asettamista asevientikieltoon.

Etelä-Sudanin konflikti ihmisoikeudetkonflikti Etelä-Sudan Kirkon Ulkomaanapu

Lue myös

Siviilien suojelualue Borissa Etelä-Sudanissa
Miljoonat eteläsudanilaiset ovat paenneet väkivaltaa eivätkä pääse viljelemään maitaan. Kuvassa siviilien suojelualue Borissa.
(Kuva:
UNMISS
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Etelä-Sudanissa päästiin sadonkorjuuseen, mutta nälkäisten määrä lasketaan yhä miljoonissa

Etelä-Sudan on ohittanut alkuvuoden pelätyn nälkäkauden ja päässyt korjaamaan satoa. Konfliktin ja hyperinflaation vuoksi se ei kuitenkaan auta riittävästi vähentämään nälkäisten määrää, varoittavat YK-järjestöt.
Punaisen Ristin potilaita Etelä-Sudanissa
Punainen Risti tukee muun muassa Etelä-Sudanin terveyspalveluita. 18-vuotias Thuok Reath menetti jalkansa ampumisen seurauksena.
(Kuva:
Mari Aftret Mortvedt
/
ICRC
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Etelä-Sudan sinnittelee avustustyöntekijöiden tuella - ”Suomi tuntuu lintukodolta”

Raunioina olevassa Etelä-Sudanissa tarvitaan yhä paljon apua. Suomalainen sairaanhoitaja Hannele Toivola on ollut mukana parantamassa leikkaussaleja ja paikkaamassa ampumahaavoja.
Nonviolent Peaceforcen Rami Kolehmainen antaa koulutusta lastensuojelusta Etelä-Sudanissa
Nonviolent Peaceforcessa tittelillä international protection officer työskentelevä Rami Kolehmainen antaa koulutusta lastensuojelusta opettajien ja vanhempien yhdistykselle Etelä-Sudanissa. Siviilien kouluttaminen on osa aseettoman rauhanturvaajan työtä.
(Kuva:
Nonviolent Peaceforce
)

Suomalainen Rami Kolehmainen suojelee siviilejä ilman aseita Etelä-Sudanissa – ”muistutamme inhimillisyydestä konfliktin keskellä”

Nonviolent Peaceforce -järjestön rauhanturvaajat työskentelevät alueilla, joille muut kansainväliset toimijat eivät tule. Maassa työskentelevän Rami Kolehmaisen mukaan avainasemassa on läsnäolo.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.