Uutiset

Kansainvälinen tyttöjen päivä hyväksyttiin YK:ssa

Tyttöjen oikeuksien toteutuminen saavutti historiallisen virstanpylvään, kun YK:n yleiskokous vahvisti kansainvälisen tyttöjen päivän.

Tyttöjen oikeuksien toteutuminen saavutti historiallisen virstanpylvään, kun YK:n yleiskokous vahvisti kansainvälisen tyttöjen päivän. YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään ensi vuodesta alkaen lokakuun 11 päivänä.

Plan Suomen pääsihteeri Riitta Weiste iloitsee saavutuksesta, joka tuo maailmanlaajuista huomiota tyttöjen oikeuksille ja etenkin kehitysmaissa asuvien tyttöjen kohtaamille haasteille.

"Köyhimmissä maissa tytöillä on poikia suurempi riski aliravitsemukseen, nälkään ja sairauksiin. Tytöillä on vähemmän mahdollisuuksia laadukkaaseen koulutukseen ja työuraan. Monissa köyhissä maissa tyttöjen kohtalona on usein avioliitto ennen 15 vuoden ikää, jolloin heidän koulutuksensa jää kesken", Weiste sanoo.

Aloitteen tyttöjen päivän vietosta teki kehitysyhteistyöjärjestö Plan, joka on ajanut sitä vahvasti osana Koska olen tyttö -kampanjaansa.

Tyttöjen päivä on saanut tukea useilta hallituksilta ympäri maailman. YK:ssa tyttöjen päivää on ajanut Kanada, jota on tukenut yli sata jäsenmaata, myös Suomi.

Plan toivoo, että kansainvälinen tyttöjen päivä innostaa kaikkia valtioita edistämään tyttöjen oikeuksia aiempaa tehokkaammin.

Planin mukaan tutkimukset osoittavat, että tyttöjen aseman parantaminen poistaa pysyvästi köyhyyttä ja hyödyttää laajasti yhteisöjä ja yhteiskuntia. Jokainen vuosi, jonka tyttö saa käydä toisen asteen koulua, lisää hänen tulevan perheensä ansioita jopa viidenneksen.

ihmisoikeudetgender

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Robotti mielenosoituksessa

Tekoälyn asiantuntija Noel Sharkey tutustui tappajarobotteihin ja ryhtyi niitä vastustavaksi kansalaisaktivistiksi – ”asevarustelukilpa on alkamassa”

Suomessa vierailleen professori Noel Sharkeyn mukaan robottiaseilta puuttuu tärkeä ominaisuus: ne eivät pysty erottelemaan siviiliä sotilaista. Hän lobbaa nyt sen puolesta, että muun muassa Suomi ryhtyisi vastustamaan robottiaseita.
Naisia äänestyskortteineen

Äänestäminen elvyttää demokratiaa

Demokratian laatua kuvaavat indeksit ovat viime vuosina laskeneet ja äänestysaktiivisuus vähentynyt. YK:n kehitysohjelman asiantuntijan Patrick Keuleersin mukaan tilanne muutetaan laskemalla äänioikeusikää, asettamalla ihminen takaisin poliittisen keskustelun keskiöön ja edistämällä äänestämistä kansalaisvelvollisuutena.
Tietokoneen näppäimistö

Raportti: Teknologia-alalla esiintyy pakkotyötä – firmat haluavat estää sen, mutta harva kertoo, miten se tapahtuu

Monia teknologia- ja elektroniikka-alan tuotteita tehdään pakkotyövoimalla. Suuryritykset ovat viime vuosina kunnostautuneet sen estämisessä mutta enemmän pitää tehdä, vaaditaan tuoreessa raportissa.
Lapsia leijojen kera

Kodeistaan paenneiden määrä kasvoi uuteen ennätykseen – ”kukaan ei valitse pakolaiseksi ryhtymistä”, muistuttaa YK:n pakolaisjärjestö

”Minun viestini maailmalle on, että en halua olla pakolainen. Haluan mennä takaisin kotiini Myanmariin, mutta haluan elää turvassa ja rauhassa”, kertoi Mutaybatu-niminen pakolainen YK:n pakolaisjärjestölle. Tänään julkaistujen tilastojen mukaan viime vuoden lopulla maailmassa oli 68,5 miljoonaa kodistaan paennutta ihmistä.