Uutiset

Kansainvälinen tyttöjen päivä hyväksyttiin YK:ssa

Tyttöjen oikeuksien toteutuminen saavutti historiallisen virstanpylvään, kun YK:n yleiskokous vahvisti kansainvälisen tyttöjen päivän.

Tyttöjen oikeuksien toteutuminen saavutti historiallisen virstanpylvään, kun YK:n yleiskokous vahvisti kansainvälisen tyttöjen päivän. YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään ensi vuodesta alkaen lokakuun 11 päivänä.

Plan Suomen pääsihteeri Riitta Weiste iloitsee saavutuksesta, joka tuo maailmanlaajuista huomiota tyttöjen oikeuksille ja etenkin kehitysmaissa asuvien tyttöjen kohtaamille haasteille.

"Köyhimmissä maissa tytöillä on poikia suurempi riski aliravitsemukseen, nälkään ja sairauksiin. Tytöillä on vähemmän mahdollisuuksia laadukkaaseen koulutukseen ja työuraan. Monissa köyhissä maissa tyttöjen kohtalona on usein avioliitto ennen 15 vuoden ikää, jolloin heidän koulutuksensa jää kesken", Weiste sanoo.

Aloitteen tyttöjen päivän vietosta teki kehitysyhteistyöjärjestö Plan, joka on ajanut sitä vahvasti osana Koska olen tyttö -kampanjaansa.

Tyttöjen päivä on saanut tukea useilta hallituksilta ympäri maailman. YK:ssa tyttöjen päivää on ajanut Kanada, jota on tukenut yli sata jäsenmaata, myös Suomi.

Plan toivoo, että kansainvälinen tyttöjen päivä innostaa kaikkia valtioita edistämään tyttöjen oikeuksia aiempaa tehokkaammin.

Planin mukaan tutkimukset osoittavat, että tyttöjen aseman parantaminen poistaa pysyvästi köyhyyttä ja hyödyttää laajasti yhteisöjä ja yhteiskuntia. Jokainen vuosi, jonka tyttö saa käydä toisen asteen koulua, lisää hänen tulevan perheensä ansioita jopa viidenneksen.

ihmisoikeudetgender

Pääuutiset

Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson
Frank Johanssonin mielestä järjestöjen pitäisi tehdä enemmän vaikuttamistyötä ja vähemmän kehitysyhteistyötä.(Kuva: Teija Laakso)

Valtasiko bisneslogiikka maailmanparannuksen? – Uusi kirja perkaa järjestöjen kasvun syitä ja seurauksia

Amnestyn toiminnanjohtajan Frank Johanssonin mielestä auttamisjärjestöjen maailmanparannuskutsumus on muuttunut jatkuvan kasvun tavoitteluksi. Vaikka avulla tehdään paljon hyvää, sillä ei hänen mukaansa puututa riittävästi eriarvoistaviin rakenteisiin.
Myanmarin rohingya-pakolaisia
Bangladeshiin pakenevat rohingyat ovat pääosin lapsia ja naisia, jotka ovat kokeneet tai nähneet raakaa väkivaltaa.(Kuva: Parvez Ahmad Faysal / IPS)

Valtaosa Bangladeshiin saapuvista rohingya-naisista kokenut seksuaalista väkivaltaa

Myanmarilainen Yasmin oli viimeisillään raskaana, kun sotilaat tunkeutuivat hänen kyläänsä ja raiskasivat hänet. Samoin on käynyt monelle muulle. Hallituksen arvellaan haluavan viestittää julmuuksilla, ettei yksikään rohingya saa jäädä Rakhinen osavaltioon.
Kuva EU-parlamentin istuntosalissa
Aseteollisuus jyräsi Euroopan parlamentin, kun puolustusrahastosta päätettiin, sanovat järjestöt.(Kuva: © European Union 2017 - European Parliament / CC BY-NC-ND 2.0)

Aseteollisuus lobbaa EU:ssa – järjestöt huolissaan

Aseteollisuuden lobbareilla oli suuri valta, kun EU:n uudesta puolustusrahastosta päätettiin, sanotaan tuoreessa raportissa.
Euroopan komission rakennus
EU-maat ovat luvanneet antaa 0,7 prosenttia bruttokansantulostaan kehitysapuun, mutta nykymenolla siihen menee vielä vuosikymmeniä, sanovat järjestöt.(Kuva: Richard / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Suomi ja EU hyötyvät kehitysavusta eniten itse

Suomen kehitysyhteistyössä on tapahtunut suurin muutos sitten lamavuosien, sanovat järjestöt. Mikäli omat pakolaiskulut lasketaan kehitysavuksi, Suomi oli viime vuonna oman apunsa tärkein vastaanottaja, todetaan järjestöjen raportissa.