Uutiset

Kansainvälinen tyttöjen päivä hyväksyttiin YK:ssa

Tyttöjen oikeuksien toteutuminen saavutti historiallisen virstanpylvään, kun YK:n yleiskokous vahvisti kansainvälisen tyttöjen päivän.

Tyttöjen oikeuksien toteutuminen saavutti historiallisen virstanpylvään, kun YK:n yleiskokous vahvisti kansainvälisen tyttöjen päivän. YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään ensi vuodesta alkaen lokakuun 11 päivänä.

Plan Suomen pääsihteeri Riitta Weiste iloitsee saavutuksesta, joka tuo maailmanlaajuista huomiota tyttöjen oikeuksille ja etenkin kehitysmaissa asuvien tyttöjen kohtaamille haasteille.

"Köyhimmissä maissa tytöillä on poikia suurempi riski aliravitsemukseen, nälkään ja sairauksiin. Tytöillä on vähemmän mahdollisuuksia laadukkaaseen koulutukseen ja työuraan. Monissa köyhissä maissa tyttöjen kohtalona on usein avioliitto ennen 15 vuoden ikää, jolloin heidän koulutuksensa jää kesken", Weiste sanoo.

Aloitteen tyttöjen päivän vietosta teki kehitysyhteistyöjärjestö Plan, joka on ajanut sitä vahvasti osana Koska olen tyttö -kampanjaansa.

Tyttöjen päivä on saanut tukea useilta hallituksilta ympäri maailman. YK:ssa tyttöjen päivää on ajanut Kanada, jota on tukenut yli sata jäsenmaata, myös Suomi.

Plan toivoo, että kansainvälinen tyttöjen päivä innostaa kaikkia valtioita edistämään tyttöjen oikeuksia aiempaa tehokkaammin.

Planin mukaan tutkimukset osoittavat, että tyttöjen aseman parantaminen poistaa pysyvästi köyhyyttä ja hyödyttää laajasti yhteisöjä ja yhteiskuntia. Jokainen vuosi, jonka tyttö saa käydä toisen asteen koulua, lisää hänen tulevan perheensä ansioita jopa viidenneksen.

ihmisoikeudetgender

Pääuutiset

maailma.netin esitteitä ja näppäimistö
Maailma.netin 17-vuotinen historia uhkaa päättyä tukileikkauksiin.(Kuva: Teija Laakso)

Tukileikkaus voi lopettaa maailma.netin toiminnan

Ulkoministeriö aikoo muokata rajusti järjestöille myönnettyä viestintä- ja globaalikasvatustukea. Muutos supistaisi viestinnän kehitysmaakysymyksistä lähes olemattomiin, vaikka tietoa tarvitaan juuri nyt enemmän kuin koskaan.
Iranin lippuja
Iranissa on pidätetty viime vuosina aiempaa enemmän kaksoiskansalaisia.(Kuva: yeowatzup / Flickr.com / CC BY 2.0)
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.(Kuva: Mario Osava / IPS)

Alkuperäiskansat suojelevat metsää, mutta Brasiliassa se on yhä vaikeampaa

Brasilian alkuperäiskansoille varatut maat ovat Amazonin sademetsän suojelluimpia alueita, mutta viimeisen vuoden aikana metsätuho on kiihtynyt.
Argentiinan lippu
Argentiina on saanut paljon kritiikkiä kiellettyään osaa kansalaisjärjestöedustajista tulemasta WTO:n kokoukseen.(Kuva: Beatrice Murch / CC BY 2.0)

Suomalaisjärjestö pääsee sittenkin WTO-kokoukseen Argentiinaan

Suomalaisen Siemenpuu-säätiön edustaja pääsee sittenkin osallistumaan Maailman kauppajärjestön kokoukseen. Järjestö kiittää ulkoministeriötä ja kehitysministeri Kai Mykkästä vaikuttamistyöstä.