Kalakannat kohenevat Bangladeshissa pelastustoimien ansiosta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kalakannat kohenevat Bangladeshissa pelastustoimien ansiosta

Hilsa-sillin kannat yritetään pelastaa muun muassa jakamalla kalastajaperheille ruokaa pyyntikiellon aikana.

(IPS) -- Kyse ei ole pikkuasiasta, kun Bangladesh ponnistelee pelastaakseen hilsa-nimisen sillin kannat rannikollaan. Bangladeshin kansalliskala elättää puoli miljoonaa kalastajaa ja kolme miljoonaa muuta työntekijää ja ravitsee arviolta neljännesmiljardi ihmistä.

Hilsa (Tenualosa ilisha) on osa bangladeshilaisten perusravintoa. Kala voi kasvaa 60 sentin mittaiseksi ja painaa parhaimmillaan kolme kiloa. Se muodostaa yli kymmenesosan maan koko kalataloudesta ja noin prosentin kansantuotteesta.

Hilsa elää Bengalinlahdessa ja nousee kutemaan siihen laskeviin Intian, Bangladeshin ja Myanmarin jokiin. Hilsakannat alkoivat kutistua rajusti jo 1970-luvulla liiallisen pyynnin takia. Myös ilmastonmuutos tekee tuhojaan kalan kutualueilla.

Korvausta kalastajille

Huoli hilsakantojen hupenemisesta on saanut Bangladeshin perustamaan rannikolleen viisi suojeluvyöhykettä, joilla pyynti on kielletty kutuaikoina. Vuosittain vietetään myös suojeluviikkoa, jonka aikana neuvotaan jättämään hilsan poikaset rauhaan.

"Hilsaa pyytävät pääasiassa rannikon köyhät kalastajat. Jotta kalastuskielto tepsisi, valtion on turvattava heidän toimeentulonsa sen aikana", sanoo kalastusasioista vastaava ministeri Muhammed Sayedul Hoque.

Kuuden viime vuoden ajan kalastajaperheet ovat saaneet pyyntikiellon aikana valtiolta 40 kiloa riisiä, ja ministerin mukaan suunnitteilla on annosten kaksinkertaistaminen. Lisäksi yli 30 000 kalastajalle on jaettu yli sadan euron arvosta muiden elinkeinojen vaatimia työvälineitä.

Bangladeshin kalastajille myöntämiä tukia pidetään ainutlaatuisina varsinkin kehitysmaissa. Niiden ansiosta kalakannat ovat alkaneet kohentua ja hilsasaaliit ovat nousseet lähelle neljää miljoonaa tonnia, missä on 75 prosenttia kasvua vuosituhannen vaihteen luvuista.

Suojelurahasto tekeillä

Bangladesh on päättänyt perustaa hilsalle suojelurahaston ja toivoo sille tukea rikkaiden maiden kehitysapuvaroista. Bangladeshin kalastusministeriön ja paikallisten tutkimuslaitosten ohella mukana ovat jo Darwin Initiative ja International Institute for Environment and Development Britanniasta.

Bangladeshin valtio on luvannut antaa hilsan suojeluun vuosittain rahaa, jolla tuetaan kalastajia, tutkitaan kalakantoja ja lisätään kalanpoikasten suojelua. Bangladeshin maatalousyliopiston kalatalouden professori Abdul Wahab uskoo, että suojelurahaston perustaminen auttaa vahvistamaan hilsan kantoja nykyistä tehokkaammin.

Toistaiseksi ei tiedetä, menestyykö hilsa kalankasvattamoissa. Ensimmäiset kokeilut Bangladeshissa epäonnistuivat, mutta maan kalantutkimuslaitos on hiljan aloittanut uuden testin Andermanikjoella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia