Uutiset Naisten oikeudet

Kaksi miljardia naista kokenut seksuaalista häirintää

Ahdistelusta koituu kustannuksia myös työnantajille ja valtioille. Poissaolojen kasvu sekä työtyytyväisyyden ja tuotannon lasku alentavat viime kädessä kansantuotettakin.
Naiset kantavat vesiruukkuja pään päällä.
Peittävän pukeutumisen ei ole havaittu suojelevan naisia seksuaaliselta häirinnältä. Naisia vedenhakumatkalla Pakistanin Mithissä. (Kuva: Irfan Ahmed / IPS )

(IPS) -- Valtaosa maailman naisista on joutunut seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Maakohtaisista tiedoista ilmenee, että heitä on noin kaksi miljardia eli 75 prosenttia kaikista 18 vuotta täyttäneistä naisista maailmassa.

Maailman terveysjärjestö WHO raportoi, että uhreista melkein puolet eli noin 930 miljoonaa naista on kokenut suoranaista seksuaalista väkivaltaa kotona tai kodin ulkopuolella.

Seksuaalisen häirinnän määritelmät vaihtelevat, mutta yleensä on kyse ei-toivotusta käytöksestä, joka loukkaa naisen ihmisarvoa ja luo pelottavan, nöyryyttävän tai vihamielisen ilmapiirin.

Vaihtelevat tilastot

Arviot häirintää kokeneiden naisten osuudesta vaihtelevat suuresti eri maissa. Tilastojen mukaan se on alimmillaan 50–59 prosenttia Etiopiassa, Indonesiassa, Irlannissa, Italiassa, Singaporessa, Etelä-Koreassa ja Espanjassa.

Toisessa ääripäässä häirittyjen naisten osuus on 90–99 prosenttia. Ryhmään kuuluvat Afganistan, Egypti, Iran, Kenia, Nepal, Pakistan, Venäjä, Turkki ja Jemen.

Tilastot ovat kuitenkin epätarkkoja ja heijastavat eroja tulkinnassa, raportoinnissa, politiikassa ja kulttuurissa.

Häirintää esiintyy kaikissa maissa ja sosiaaliryhmissä, mutta esimerkiksi Kiina kuittaa sen länsimaiseksi ilmiöksi ja pyrkii tukahduttamaan sitä vastustavat kampanjat.

Seksuaalista häirintää voi esiintyä samaa tai eri sukupuolta olevien välillä, ja uhri voi olla mies tai nainen, kuten tekijäkin. Useimmiten tekijöinä ovat kuitenkin miehet ja uhreina naiset.

Sana sanaa vastaan

Monesti naiset eivät halua kertoa tapahtuneesta häpeän, leimautumisen, syyllistämisen, työpaikan menetyksen tai koston pelossa.

Raportointia vähentää myös tieto siitä, ettei se usein johda seuraamuksiin, varsinkaan sana sanaa vastaan -tilanteessa. Naisille jätetty todistustaakka tuntuu raskaalta ja koko prosessi liian hankalalta.

Häirinnällä voi kuitenkin olla vakavia vaikutuksia naisen elämään sekä hänen henkiseen ja fyysiseen terveyteensä. Tuloksena saattaa olla työuran tai opintojen katkeaminen, tulojen menetys ja syrjäytyminen.

Taloudellisia menetyksiä

Ahdistelusta koituu kustannuksia myös työnantajille ja valtioille. Poissaolojen kasvu sekä työtyytyväisyyden ja tuotannon lasku alentavat viime kädessä kansantuotettakin. Työnantajille voi tulla lisäkuluja oikeudenkäynneistä.

Eräissä maissa naisten turvallisuutta koetetaan parantaa sulkemalla heidät kotiin, erottamalla sukupuolet toisistaan julkisissa tiloissa ja määräämällä naisille peittävä vaatetus. Elämä on kuitenkin osoittanut, että mitä verhotumpia naiset ovat, sitä enemmän miehet ahdistelevat heitä.

Monissa maissa seksuaalinen häirintä on koettu osaksi ”maan tapaa”, johon naisten on alistuttava. Nyt #metoo-kampanja on kuitenkin levinnyt koko maailmaan. Yhä useampi uhri uskaltaa puhua ja yhä useampi tekijä saa rangaistuksen: eroaa tehtävistään tai maksaa korvauksia välttääkseen vankilan.

Kielto on voimassa

YK:n 193 jäsenvaltiosta 189 on ratifioinut naisiin kohdistuvan syrjinnän vastaisen sopimuksen. 122 maalla on säädöksiä, jotka kieltävät seksuaalisen ahdistelun työpaikoilla.

Monissa maissa on varattu naisille omia osastoja joukkoliikennevälineisiin, ja esimerkiksi Ranskassa valmistellaan lakia sakkorangaistuksesta naisia kadulla ahdisteleville miehille.

Työnantajat ovat lisänneet henkilökunnan kolutusta seksuaalisen häirinnän torjumiseksi. Motiivina on naisten suojelun ohella pyrkimys välttää korvausoikeudenkäynnit ja kustannukset. Samasta syystä yritykset hankkivat työnantajan vastuuvakuutuksia.

Naisten oikeudet genderseksuaalisuusmediatiedotusvälineetaktivismioikeus ja rikos

Lue myös

Naiset istuttavat pellolla Tansaniassa
Naistenpäivän viettoa Tansaniassa vuonna 2017. Kuvassa myös Tansanian gender-ministeri Ummy Mwalimau.
(Kuva:
Deepika Nath
/
UN Women Tanzania
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Raportti: Sukupuolten tasa-arvoon vielä valtava matka

YK:n tasa-arvojärjestön raportissa tarkastellaan ensimmäistä kertaa kestävän kehityksen tavoitteita sukupuolinäkökulmasta.
El Salvadorin lippu
El Salvadorissa on maailman tiukimpana pidetty aborttilaki.
(Kuva:
Loey Felipe
/
UN Photo
)

Kuolleen lapsen synnyttänyt nainen vapautettiin El Salvadorissa – takana 10 vuotta vankilaa

Teodora Vasquez tuomittiin murhasta hänen synnytettyään kuolleen lapsen. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty muistuttaa, että kymmeniä naisia on samantyyppisestä syystä yhä telkien takana.
Katunäkymä Hargeisasta, Somalimaasta
Somalimaa on viime aikoina ottanut askelia naisten oikeuksien parantamisessa. Kuvassa katunäkymä maan pääkaupungista Hargeisasta.
(Kuva:
Clay Gilliland
/
CC BY-SA 2.0
)

Somalimaa antoi fatwan: Naisten sukuelinten silpominen kielletty

Noin 98 prosenttia Somalimaan naisista on silvottu. Uskonnollinen ohje, joka kieltää silpomisen vakavimmat muodot, voi johtaa myös juridiseen kieltoon.

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.
Maanviljelijä ja härkä
Sambialainen maanviljelijä Lameck Sibukale iloitsee kylään perustetusta säästöryhmästä, jonka ansiosta hän onnistui hankkimaan viime vuonna menettämänsä härän tilalle uuden.(Kuva: Friday Phiri / IPS)

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Mielenosoittaja ämyrin kanssa
Viime vuonna ihmisoikeuksia myös puolustettiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vuosiraportissaan.(Kuva: Sam Rodgers / CC BY-NC 2.0)

Amnestyn vuosiraportti: Viha muuttunut sanoista teoiksi – Suomelle moitteita translaista

Viime vuonna maailman johtajat polkivat kilvan ihmisoikeuksia, mutta kansa myös ryhtyi kapinoimaan ihmisoikeusloukkauksia vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.