Jopa miljoona voi joutua pakenemaan Irakista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jopa miljoona voi joutua pakenemaan Irakista

Punainen Risti varoittaa, että jopa miljoona ihmistä voi joutua pakenemaan kiihtyneiden taisteluiden keskeltä Irakista. Samaan aikaan Suomessa yhä harvemmalle irakilaiselle myönnetään turvapaikka.

Punainen Risti varoittaa, että jopa miljoona ihmistä voi joutua pakenemaan Irakista, kun taistelut Mosulissa ovat kiihtyneet. Isis ja Irakin armeijan joukot ovat taistelleet kaupungin hallinnasta.

"Tilanne on epävarma, mutta meidän täytyy varautua pahimpaan. On todennäköistä, että taistelut kiihtyvät, erityisesti Mosulissa. Satojatuhansia ihmisiä voi hyvin joutua lähtemään lähiviikkoina ja kuukausina, sanoo Punaisen Ristin Lähi-idän johtaja Robert Mardini.

Vaikka taistelut ovat vuoden aikana kiihtyneet Irakissa, on Maahanmuuttovirasto (Migri) tiukentanut linjaansa turvapaikan saamisen edellytyksistä Suomessa.

Viime toukokuussa ulkomaalaislaista poistettiin humanitaarisen suojelun kategoria, joka on voitu myöntää, jos henkilö ei ole voinut palata kotimaahan tai pysyvään asuinmaahan huonon turvallisuustilanteen tai ympäristökatastrofin vuoksi. Lisäksi Maahanmuuttovirasto on tarkentanut toissijaisen suojelun myöntämisen perusteita Irakin maalinjauksessa, jossa otetaan huomioon maan tai alueen turvallisuustilanne. Näin irakilaisille toissijaista suojelua ei nykytilanteessa myönnetä pelkästään hakijan kotipaikan tilanteen perusteella.

Vaikka turvallisuustilanne katsotaan heikoksi, on henkilö voitu palauttaa Irakiin, jos hänelle ei koidu vakavaa henkilökohtaista vaaraa tai hänellä on mahdollisuus maan sisäiseen pakoon.

Maahanmuuttoviraston mukaan Mosulin tilanne ei aiheuta muutosta maahanmuuttolinjauksessa tällä hetkellä, mutta tilannetta seurataan.

"Meille voi mistä tahansa tässä maailman tilanteessa tulla suuri määrä turvapaikanhakijoita. Emme me mitenkään erityisesti ole varautuneet Mosulista tuleviin turvapaikanhakijoihin. Migri seuraa Irakin tilannetta ja päivitämme linjaa sen mukaan", kommentoi Maahanmuuttovirasto.

Punaisen Ristin mukaan maassa on 3,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista ja olot ovat pakolaisleireillä epäinhmilliset.

Kansainvälinen yhteisö Suomi mukaan lukien on myöntänyt lisätukea Irakille. Suomi myönsi yhteensä kymmenen miljoonaa euroa, joka käytetään miinanraivaukseen, äärijärjestö Isisiltä vapautettujen alueiden jälleenrakennukseen sekä humanitaariseen apuun.

Näin tehdään mahdolliseksi irakilaisten paluu koteihinsa kestävällä tavalla, ulkoministeriö tiedottaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia