Uutiset Terveys

Joka kymmenes pikkulapsi jäi ilman rokotetta viime vuonna

Noin 12,9 miljoonaa pikkulasta ei saanut viime vuonna ollenkaan rokotusta hengenvaarallisia tauteja vastaan. Konfliktimaissa rokotekattavuus on jopa alle 50 prosenttia.
Kuusikuukautinen lapsi saa polio-rokotteen Etiopiassa.
Kuusikuukautinen vauva saa polio-rokotteen osana kansallista rokotekampanjaa Etiopiassa. (Kuva: Sewunet / UNICEF Ethiopia / CC BY-NC-ND 2.0)

Lähes joka kymmenes eli noin 12,9 miljoonaa vuonna 2016 syntynyttä lasta ei saanut viime vuonna ollenkaan rokotusta, tiedottavat UNICEF ja Maailman terveysjärjestö WHO.

Nämä lapset ovat jääneet ilman suojaa esimerkiksi hengenvaarallisia tauteja, kuten kurkkumätää, jäykkäkouristusta ja hinkuyskää vastaan. 6,6 miljoonaa lasta, jotka saivat edellä mainitut rokotteet, jäivät ilman vahvisterokotteita.

”Ilman rokotteita jääneet lapset jäivät todennäköisesti myös ilman muita terveydenhoitopalveluita. Jos haluamme kasvattaa rokotuskattavuutta, meidän täytyy tavoittaa myös tällä hetkellä tavoittamattomissa olevat lapset. Jokainen kontakti terveydenhoitopalveluiden kanssa täytyy nähdä mahdollisuutena antaa rokotus”, sanoo WHO:n rokoteohjelman johtaja Jean-Marie Okwo-Bele.

Rokotuskattavuus jäi viime vuonna alle 50 prosentin Etelä-Sudanissa, Keski-Afrikan tasavallassa, Nigeriassa, Guineassa, Somaliassa, Syyriassa, Tšadissa ja Ukrainassa. Lähes jokaisessa näistä maista on parhaillaan käynnissä aseellinen konflikti.

WHO muistuttaa, että rokottaminen on yksi kustannustehokkaimmista tavoista pitää lapset terveinä ja ne pelastavat vuosittain 2-3 miljoonan lapsen hengen. Globaali rokotekattavuus on jäänyt kuitenkin junnaamaan 86 prosenttiin, eikä se ole noussut siitä sitten vuoden 2009.

Terveys lapsikuolleisuussairaus/lääkintä UNICEF

Lue myös

Suolaa astiassa

Raportti: Jodin puute uhkaa aiheuttaa aivovaurioita lähes 19 miljoonalle vastasyntyneelle vuosittain

Suolan jodiointi maksaisi vuosittain vain muutaman sentin lasta kohti. Silti 14 prosenttia maailman vastasyntyneistä uhkaa saada pysyviä aivovaurioita jodinpuutteen takia, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.
Taloja ja tulvavettä Sambiassa

Koleraepidemia sulki koulut Sambiassa

Viime syksynä alkaneessa epidemiassa on kuollut yli 60 ihmistä. Armeija partioi kaduilla ja katumyynti on pääkaupungissa kielletty.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.