Uutiset

Joka kolmannella kunnalla on ilmastostrategia

Uusiutuvan energian käyttö sekä energiatehokkuuden lisääminen ovat Kuntaliiton mukaan yleisimpiä kuntien ilmastotekoja.

Kolmasosalla Suomen kunnista joko on oma ilmastostarategia tai ne ovat sitä parhaillaan laatimassa, ilmenee Kuntaliiton kyselystä, johon vastasi 156 kuntaa. Päästövähennystavoitteiden asettaminen on yleistynyt, samoin kuntien kasvihuonekaasupäästöjen laskeminen.

Yleisimpiä kuntien ilmastotekoja selvityksen mukaan on uusiutuvan energian käyttö sekä energiatehokkuuden lisääminen. Resurssipula on yleisin ilmastotekojen este.

Energiaratkaisujen ohella kunnat edistävät ilmastotyötä maankäytön suunnittelulla ja rakentamisella. Pyöräilyn, jalankulun ja joukkoliikenteen kehittäminen ovat myös esimerkkejä ilmastoon vaikuttavista toimista.

Selvityksen mukaan resurssipulan lisäksi ongelmana on, ettei ilmastotavoitteita ole ajettu eri toimialoilla riittävän vahvasti läpi. Samoin ilmastotyön yhteys kuntien taloussuunnitteluun on monissa kunnissa ohut.

Uusiutuvan energian tukeen kunnat toivoivat pitkäjänteisyyttä ja selkeyttä, jotta net voivat investoida sähkön- ja lämmöntuotannon uusiutuviin ratkaisuihin.

ympäristöilmastonmuutosuusiutuva energia Suomi

Pääuutiset

Nainen kantaa koria pään ja selän varassa Nepalin maaseudulla.
Kehitysyhteistyö, jolla pyritään korjaamaan sosiaalisia epäkohtia kuten sukupuolten välistä tasa-arvoa saattaa kestää vuosikymmeniä. Lahjoitusperustainen kehitysyhteistyö suosii puolestaan lyhytjänteisiä hankkeita, jotka on helpompi paketoida.(Kuva: Narendra Shrestha / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha ja vapaaehtoistyö yhä useammin kehitysyhteistyön taustalla

Kansalaisjärjestöt ovat keränneet enemmän yksityistä rahaa ja vapaaehtoistyötä on tehty merkittävästi enemmän vuoden 2015 kehitysyhteistyöleikkauksien jälkeen. Yksityinen raha suosii kuitenkin nopeasti tuloksia aikaansaavia hankkeita, jolloin pitkäjänteinen työ kärsii.
Tunisialainen nainen pitää Tunisian lippua kädessä.
Monet naisaktivistit ovat kampanjoineet jo pitkään lain puolesta.(Kuva: Artem Nezvigin / CC BY-NC-ND 2.0)

Tunisia kielsi naisiin kohdistuvan väkivallan

Tunisia hyväksyi lain, joka kieltää kaiken naisiin kohdistuvan väkivallan. Laki on merkittävä virstanpylväs, sillä lähes 50 prosenttia naisista on kokenut kotona väkivaltaa.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.(Kuva: Busani Bafana / IPS)

Yöperhosen toukka uhkaa satoja eteläisessä Afrikassa

Saharan etelänpuoleisen Afrikan maat ovat sopineet yhteistyöstä taistelussa armeijamadoksi kutsuttua yöperhosen toukkaa vastaan. Pyrkimys on ehkäistä ennalta toukkien tuhot.
Etelä-sudanilaiset pakolaiset istuvat luokkahuoneessa.
James Ingala (vas.), Kasimiro Omyorok ja Paska Torit.(Kuva: Kristiina Markkanen)

Pohjois-Ugandan miljoona pakolaista tuo hyvinvointia myös paikallisyhteisöille

Tiet ja palvelut tulivat Adjumanin syrjäkyliin vasta pakolaisten myötä vuonna 2014. Kansainvälinen yhteisö kanavoi rahaa kouluihin, sairaaloihin ja terveyskeskuksiin, mutta lisäapua kaivataan kipeästi.