Uutiset

Joka kolmannella kunnalla on ilmastostrategia

Uusiutuvan energian käyttö sekä energiatehokkuuden lisääminen ovat Kuntaliiton mukaan yleisimpiä kuntien ilmastotekoja.

Kolmasosalla Suomen kunnista joko on oma ilmastostarategia tai ne ovat sitä parhaillaan laatimassa, ilmenee Kuntaliiton kyselystä, johon vastasi 156 kuntaa. Päästövähennystavoitteiden asettaminen on yleistynyt, samoin kuntien kasvihuonekaasupäästöjen laskeminen.

Yleisimpiä kuntien ilmastotekoja selvityksen mukaan on uusiutuvan energian käyttö sekä energiatehokkuuden lisääminen. Resurssipula on yleisin ilmastotekojen este.

Energiaratkaisujen ohella kunnat edistävät ilmastotyötä maankäytön suunnittelulla ja rakentamisella. Pyöräilyn, jalankulun ja joukkoliikenteen kehittäminen ovat myös esimerkkejä ilmastoon vaikuttavista toimista.

Selvityksen mukaan resurssipulan lisäksi ongelmana on, ettei ilmastotavoitteita ole ajettu eri toimialoilla riittävän vahvasti läpi. Samoin ilmastotyön yhteys kuntien taloussuunnitteluun on monissa kunnissa ohut.

Uusiutuvan energian tukeen kunnat toivoivat pitkäjänteisyyttä ja selkeyttä, jotta net voivat investoida sähkön- ja lämmöntuotannon uusiutuviin ratkaisuihin.

ympäristöilmastonmuutosuusiutuva energia Suomi

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.