Jemenissä ennätysmäärä nälkäisiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jemenissä ennätysmäärä nälkäisiä

Taizin kaupunki on ollut viisi viikkoa ilman ruoka-apua taisteluiden vuoksi.

YK ja avustusjärjestöt varoittavat yhä painokkaammin humanitaarisesta kriisistä konfliktin kurittamassa Jemenissä. Maailman ruoka-ohjelma WFP varoitti eilen etenkin Etelä-Jemenissä sijaitsevan Taizin tilanteesta. Taistelut ovat estäneet apukuormien viennin kaupunkiin jo viiden viikon ajan, ja kymmenet tuhannet ovat ilman apua.

Taiz sekä yhdeksän muuta Jemenin maakuntaa luokiteltiin jo kesäkuussa yhden askeleen päähän nälänhädästä viisiasteisella portaikolla.

Avustusjärjestö Oxfamin mukaan noin puolella jemeniläisistä, lähes 13 miljoonalla ihmisellä, on vaikeuksia saada ruokaa. Heistä puolet on nälkiintymisen partaalla. Ruokapulat ovat maassa yleisiä, mutta nyt kyseessä on suurin nälkäisten määrä koskaan, järjestö sanoo. Tilanteen vakavuutta kuvaa Oxfamin mukaan se, että, paenneet ihmiset ovat alkaneet myydä tärkeintä omaisuuttaan, karjaa, alle markkinahintojen.

Myös YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimiston mukaan suurin osa jemeniläisistä tarvitsee humanitaarista apua ja 20 miljoonalla ei ole juomakelpoista vettä.

Jemen on kärsinyt sisäisistä konflikteista jo vuosia, mutta tilanne alkoi pahentua maaliskuun lopulla, kun Saudi-Arabian johtama liittouma hyökkäsi maan huthikapinallisia vastaan. Saudi-Arabia on saanut useaan otteeseen kritiikkiä sen iskujen osuttua siviilikohteisiin. Maanantaina liittouman pommitti Lääkärit ilman rajoja -järjestön sairaalaa, ja useita ihmisiä loukkaantui. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan kyseessä voi olla sotarikos.

YK on yrittänyt välittää rauhanneuvotteluja osapuolten välillä, tuloksetta. YK:n Jemenin erityislähettiläs kertoi kuitenkin maanantaina, että valmistelut ovat käynnissä neuvottelujen aloittamiseksi uudelleen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia