Jättimäinen norsujensiirto Malawissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jättimäinen norsujensiirto Malawissa

Uhanalaiset norsut saavat oman suojelualueen. Aluetta suojellaan yhteistyössä paikallisten kanssa ja sen uskotaan suojaavan norsuja salametsästykseltä.

(IPS) -- Malawissa on käynnistynyt historian merkittävin elefanttien siirto-operaatio. Vain noin sadan norsun asuttama Nkhotakotan luonnonpuisto muutetaan kansalliseksi elefanttien suojelualueeksi.

Siirroista vastaa voittoa tavoittelematon African Parks -järjestö. Norsut nukutetaan helikopterista ammuttavilla nukutusnuolilla, nostetaan nosturilla kuorma-autoon ja siirretään uuteen, aidattuun sijaintiinsa.

Vielä muutama vuosikymmen sitten Nkhotakotassa eli 1500 norsua. Sijoituspaikkaa valitessa on otettu huomioon eläinten mahdollisuudet tyydyttää perustarpeensa. Norsut siirretään vähitellen liian äkkinäisen luonnon kuormittumisen välttämiseksi.

Elefanttien suojelun kärkimaa

Maailman Luonnonsäätiö WWF:n mukaan elefantit ovat uhanalaisia monesta syystä. Suurnisäkkäiden elintila on huvennut, norsunluukauppaa käydään edelleen, ja norsujen ja ihmisten väliset konfliktit ovat yleistyneet. Vuoden 1979 jälkeen elefantit ovat menettäneet yli puolet elinympäristöistään. Alle viidennes niiden nykyisin asuttamista paikoista on suojeltu.

Malawissa norsuja suojellaan yhteistyössä paikallisten asukkaiden kanssa. Viranomaisten mukaan luonnonpuistoista vastaava järjestö on toiminut hyvässä yhteistyössä paikallisten asukkaiden kanssa.

"He ehdottivat uhanalaisten lajien siirtämistä, jotta ekosysteemimme olisi tasapainoisempi", kertoo paikallishallintoa edustava Malijani Kachombo. "Nyt heidän lupauksensa 500 elefantin siirtämisestä muuttuu todeksi."

Elefanttien siirtoa johtaa African Parksin Malawin maajohtaja Patricio Ndadzela. Hänen mukaansa toistaiseksi 10 urosta ja 144 naarasta poikasineen on otettu kiinni Liwonden kansallispuistosta ja siirretty 300 kilometrin päähän Nkhotakotan luonnonpuistoon.

Eläinten uskotaan olevan turvassa paitsi tekeillä olevan aitauksen vuoksi, myös siksi, että paikallisyhteisöt omistavat reservaatin. Elefanttien lisäksi Nkhotakotaan on siirretty 23 seepraa, 25 hirviantilooppia, 220 vesipuhvelia, 284 impalaa, 32 pahkasikaa, 99 kudua, 200 antilooppia sekä 2 mustaa virtahepoa.

African Parks -suojelujärjestön johtaja Peter Fearnhead ylistää Malawin toimia. "Suurin osa Afrikan elefanteista kerrotuista tarinoista on synkkiä ja kertoo ikävistä asioista. Kertomus viiden sadan elefantin siirrosta on käännekohta Malawille, josta tulee Afrikan elefanttien suojelun johtaja. Se on tarina toivosta ja selviytymisestä. Se on kertoo mahdollisuuksista."

Seitsemän viikkoa kestävät elefanttien siirrot maksavat järjestölle noin 1,5 miljoonaa euroa.

Malawin faktat:

  • Sisämaavaltio Itä-Afrikassa
  • Asukkaita 16,7 miljoonaa
  • Kansallisen köyhyysrajan alla 50,7 %
  • Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 61,3 %
  • Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 173/188

(Lähde: YK)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia