Järjestöt: YK:n jäädytettävä Saudi-Arabian jäsenyys ihmisoikeusneuvostossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: YK:n jäädytettävä Saudi-Arabian jäsenyys ihmisoikeusneuvostossa

Neuvoston uskottavuus on vaakalaudalla Saudi-Arabian käyttäessä jäsenyyttä hyväkseen välttääkseen vastuuta rikkomuksistaan, sanovat Amnesty ja HRW.

YK:n yleiskokouksen on jäädytettävä Saudi-Arabian jäsenyys YK:n ihmisoikeusneuvostossa, vaativat ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch (HRW). Järjestöjen mukaan vuonna 2014 neuvostoon valittu maa on käyttänyt asemaansa hyväkseen välttääkseen joutumasta vastuuseen ihmisoikeusloukkauksista, joihin se on syyllistynyt sekä kotimaassa että ulkomailla.

"Ihmisoikeusneuvoston uskottavuus on vaakalaudalla. Neuvostoon liittymisen jälkeen Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne kotimaassa on yhä heikentynyt ja sen johtama liittouma on tappanut ja haavoittanut tuhansia siviileitä Jemenin konfliktissa. Sen jäsenyyden salliminen --- haiskahtaa tekopyhyydeltä, ja se pilaisi maailman tärkeimmän ihmisoikeustoimijan maineen", kritisoi Amnestyn YK-toimiston johtaja Richard Bennett.

Saudi-Arabia teloitti viime vuonna eniten ihmisiä 20 vuoteen. Se vainoaa mielipidevankeja eikä takaa reiluja oikeudenkäyntejä. Maaliskuusta 2015 alkaen YK ja ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet sitä sisällissodassa olevan Jemenin pommittamisesta. Maan johtama liittouma on pommittanut siviileitä. Amnestyn ja HRW:n tutkimusten mukaan ainakin 913 siviiliä on kuollut, ja osassa iskuista on käytetty myös kiellettyjä rypäleaseita. Osa iskuista saattaa olla sotarikoksia.

Viime syksynä ihmisoikeusneuvoston piti hyväksyä päätöslauselma, joka tutkisi Jemeniin tehtyjä iskuja. Saudi-Arabia onnistui vesittämään lauselman ja korvaamaan sen lievemmällä versiolla. Tänä keväänä maa painosti YK:n poistamaan sen lapsen oikeuksia konflikteissa rikkovien maiden mustalta listalta.

Samaan aikaan maa on monen länsimaan, etenkin Yhdysvaltain ja Ison-Britannian, asekauppakumppani. Myös Suomelle se on toiseksi tärkein asekauppakumppani. Yhdysvaltain on kerrottu jäädyttäneen rypäleaseiden viennin maahan toistaiseksi.

"Erityisen järkyttävä on kansainvälisen yhteisön hiljaisuus. Se on antanut periksi painostukselle ja pannut bisneksen, aseet ja kauppasopimukset ihmisoikeuksien edelle", Bennett sanoo.

YK:n ihmisoikeusneuvosto muodostuu 47 jäsenvaltiosta, jotka valitaan maantieteellisin perustein. Yleiskokous voi kahden kolmasosan enemmistöllä jäädyttää jonkin maan jäsenyyden, mikäli se syyllistyy vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin. Tähän mennessä ainoa maa, jonka kohdalla on tehty näin, on ollut Libya vuonna 2011.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia