Järjestöt vaativat hallituksia ilmastonmuutostoimiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt vaativat hallituksia ilmastonmuutostoimiin

IPCC:n raportti osoittaa, etteivät poliitikot voi sanoa, että heitä ei ole varoitettu, sanoo Maan ystävät.

Hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n sunnuntaina julkaistu raportti osoittaa, että maailman on toimittava ilmastonmuutosta vastaan välittömästi, sanovat kansainväliset ympäristöjärjestöt.

"Poliitikot eivät voi sanoa, etteikö heitä olisi varoitettu – ilmastonmuutos asettaa katastrofaalisen uhan ruualle, elinkeinoille ja kodeille", sanoo Maan ystävien ilmastonmuutoskampanjoija Asad Rehman järjestön kannanotossa.

Rehman kritisoi EU:ta lokakuisesta päätöksestä leikata päästöjä 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä – se on liian vähän, hän sanoo.

Myös ympäristöjärjestö WWF muistuttaa, ettei ilmastonmuutoksesta tarvitse käydä enää kiistoja.

"Raportti kertoo, että ilmastonmuutos vaikuttaa jo ihmisiin ja luontoon kaikkialla. Valtamerien happamoituminen, merenpinnan nousu, äärimmäinen kuumuus ja muutokset Arktiksella kertovat, että ilmastonmuutos on jo fakta. Se kertoo, että me olemme syy ja että addiktiomme fossiilisiin polttoaineisiin on ilmastoamme muuttavan saastumisen lähde", sanoo järjestön ilmastoaloitteen johtaja Samantha Smith.

IPCC julkisti sunnuntaina synteesiraportin, joka pohjautuu kolmeen vuosina 2013–2014 julkaistuun raporttiin. Raportti antaa aiempaa kovemman varoituksen ilmastonmuutoksesta. Sen mukaan fossiilisista polttoaineista pitäisi luopua vuosisadan loppuun mennessä, jotta ilmaston lämpeneminen pysyisi alle kahdessa asteessa. Raportin mukaan kasvihuonekaasujen pitoisuus on nyt korkeammalla kuin koskaan edeltävän 800 000 vuoden aikana.

Nopein keino päästä nollapäästöihin on uusiutuva energia, muistuttaa ympäristöjärjestö Greenpeace.

"Tiedemiehille ei ole mitään epäselvää siinä, miten toimia ilmastonmuutoksen suhteen. Hallitusten on luovuttava öljystä ja hiilestä nyt tai tehtävä se myöhemmin paljon suuremmin kustannuksin. Ne, jotka hyödyntävät uusiutuvan energian potentiaalia, ottavat kuitenkin harppauksen kohti kestävää tulevaisuutta", sanoo järjestön ilmastopolitiikan johtaja Martin Kaiser.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia