Järjestöt: Suomen hyväksyttävä sitovuus turvapaikanhakijoiden sijoittamisessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: Suomen hyväksyttävä sitovuus turvapaikanhakijoiden sijoittamisessa

Hallitus ilmoitti tänään, että Suomi ottaa turvapaikanhakijat vastaan vapaaehtoispohjalta.

Suomen hallituksen pitää hyväksyä EU-komission ehdottama sitova menettely turvapaikanhakijoiden uudelleen sijoittamiseksi EU:n sisällä, vaatii 16 suomalaista ihmisoikeus- ja pakolaisjärjestöä tänään julkaistussa kannanotossaan.

Myös pakolaiskiintiötä pitäisi nostaa ja laillisten maahantulokeinojen kehittämistä tukea, kannanotossa todetaan.

Hallitus ilmoitti tänään tiedotustilaisuudessaan, että Suomi voi ottaa vastaan EU:n vaatimat 2 400 turvapaikanhakijaa, mutta vapaaehtoisesti. Taustalla on EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin keskiviikkona julkistettu ehdotus, jonka mukaan EU-maiden pitäisi ottaa vastaan yhteensä 160 000 turvapaikanhakijaa. Aiheesta on määrä keskustella hätäkokouksessa maanantaina Brysselissä.

Suomalaisjärjestöjen mukaan EU:n pitäisi myös tukea rahallisesti niitä jäsenmaita, jotka kantavat suurimman vastuun pakolaisista. Turvapaikanhakijoille pitää lisäksi taata turvalliset vastaanottotilat ja terveyspalvelut.

Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kertoi tänään, että turvapaikanhakijoita pidetään Unkarin ja Serbian rajalla ala-arvoisissa pidätystiloissa.

Kannanotossa ovat mukana muun muassa Pakolaisneuvonta, Suomen Pakolaisapu, Ihmisoikeusliitto, Amnesty International, Pelastakaa Lapset sekä Unicef.

Pakolaisneuvonta ry vaatii lisäksi omassa kannanotossaan, että Suomi lopettaa turvapaikanhakijoiden palautukset ylikuormittuneisiin EU-maihin.

Dublin-asetuksen mukaan EU:n alueelle tulevan turvapaikanhakijan hakemus käsitellään siinä maassa, johon hän on ensimmäiseksi saapunut. Kreikan huono tilanteen takia Suomi ei ole palauttanut turvapaikanhakijoita maahan sitten vuoden 2011. Nyt sama päätös pitäisi tehdä Unkarin ja Italia kohdalla, Pakolaisneuvonta vaatii.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia