Järjestöt: Shell ja Nigerian hallitus jättäneet öljytuhot siivoamatta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: Shell ja Nigerian hallitus jättäneet öljytuhot siivoamatta

YK:n kolme vuotta sitten antamista suosituksista huolimatta juuri mitään ei ole tapahtunut, sanovat ympäristöjärjestöt.

Nigerian hallitus ja öljyjätti Shell ovat epäonnistuneet "häpeällisesti" Nigerin suiston siivoamisessa öljyn aiheuttamista ympäristötuhoista, suomivat nigerialaiset ja kansainväliset järjestöt tuoreessa raportissaan.

Niiden mukaan hallitus ja Shell eivät ole tehneet juuri muuta kuin aloittaneet näennäisiä prosesseja tuhojen siivoamiseksi.

Raportissa ovat mukana muun muassa Euroopan Maan ystävät sekä Amnesty International. Ne vetoavat YK:n ympäristöohjelman UNEPin vuonna 2011 julkistamaan raporttiin, jonka mukaan Niger-joen suistossa sijaitseva Ogonimaa on pahemmin saastunut kuin aiemmin on luultu ja Shell ei ole tehnyt tarpeeksi tilanteeseen puuttumiseksi.

UNEP antoi raportissaan Shellille ja Nigerian hallitukselle suosituksia, mutta ympäristöjärjestöjen eilen ilmestyneen raportin mukaan kolmessa vuodessa on tapahtunut vain vähän.

Hallitus aloitti kyllä projektin suositusten toteuttamiseksi, mutta se ei ole juuri kyennyt konkreettisiin toimiin. UNEPin suosittelemia ympäristöviranomaista ja -rahastoa ei ole perustettu.

Shell taas on enemmänkin tehnyt selvityksiä kuin varsinaisesti toiminut, raportissa kritisoidaan. Yhtiö on sen mukaan myös muunnellut tietoja välttääkseen vastuun vanhoista ja vuotavista putkista.

Shell porasi Ogonimaassa öljyä 35 vuotta, kunnes paikallisten protestit 1990-luvun alussa saivat sen vetäytymään. Putket ovat aiheuttaneet vuotoja kuitenkin jälkikäteenkin. UNEPin vuoden 2011 raportin mukaan ainakin kymmenessä ogoniyhteisössä juodaan öljyn saastuttamaa vettä ja Ogonimaan siivoamiseen saattaa mennä jopa 30 vuotta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia